Θυμάστε τους χολιγουντιανούς ψευδοεπενδυτές του Άδωνη; Τώρα κερδοσκοπούν πουλώντας γιατροσόφια για τον κορονοϊό

Την ώρα που στις ΗΠΑ δεν προλαβαίνουν να μετρούν τους νεκρούς τους απ’ τον κορονοϊό, οι ψευδοεπενδυτές που θα φέρουν δήθεν την Silicon Valley στην Ευρώπη και στην Ελλάδα, με τις ευλογίες του Άδωνη Γεωργιάδη, κερδοσκοπούν πουλώντας γιατροσόφια σε τρομοκρατημένους πολίτες.

adonis parkpine

Μαντζούνι που υπόσχεται ενίσχυση του ανοσοποιητικού και προστασία από τον κορονοϊό διαφημίζουν σπαμάροντας email πάρα πολλών πολιτών οι χολιγουντιανοί ψευδοεπενδυτές του Άδωνη Γεωργιάδη. Αυτοί που έχουν υποσχεθεί στον υπουργό Ανάπτυξης και Επενδύσεων να φέρουν τη silicon valley στην Ελλάδα κάνουν μπίζνες με χάπια που σε εμποδίζουν, υποτίθεται, να κολλήσεις τον Covid-19.

Όπως πληροφορήθηκε το koutipandoras.gr από αρκετούς πολίτες που διαμένουν μόνιμα στις ΗΠΑ, τις τελευταίες εβδομάδες την ηλεκτρονική τους αλληλογραφία έχουν κατακλύσει πολλά emails της εταιρείας Instapill με τη μορφή μαζικής ανεπιθύμητης διαφήμισης (spam), χωρίς όμως να είχαν συναινέσει προηγουμένως στο να συμπεριληφθούν σε κάποια λίστα της.

Η Instapill είναι ένα online κατάστημα που εμπορεύεται συμπληρώματα διατροφής, διαιτητικά χάπια και διάφορα άλλα σκευάσματα, φάρμακα και προϊόντα “ευεξίας”. Όπως αποκάλυψε το Documento τον Δεκέμβριο του 2019, με αφορμή την πολυδιαφημισμένη επίσκεψη του μεσόκοπου χολιγουντιανού σταρ Μπίλι Ζέιν στο γραφείο του υπουργού Ανάπτυξης και Επενδύσεων Άδωνη Γεωργιάδη, η Instapill συμπεριλαμβάνεται στις αποτυχημένες επενδύσεις της Parkpine Capital. Ένα επιχειρηματικό fund – φάντασμα που έχει για βιτρίνα του τον ελληνοαμερικάνο ηθοποιό Μπίλι Ζέιν, γνωστό για το ρόλο του κακού στον Τιτανικό και τον Αχµεντ Σαµπάνα, έναν Αιγύπτιο επενδυτή που κάποτε πρωτοπόρησε στο Κάιρο στήνοντας το πρώτο online φαρµακείο.

Σύμφωνα με τη δημοσιογραφική έρευνά μας την εποχή εκείνη, μέχρι τις 2 Δεκεμβρίου του 2019 η ιστοσελίδα της Instapill δεν λειτουργούσε. Τις επόμενες ημέρες και ενώ η έρευνά μας βρισκόταν σε εξέλιξη, η ιστοσελίδα με το eshop της επιχείρησης εμφανίστηκαν.

Η πανδημία του κορονοϊού βρήκε σε πλήρη λειτουργία την Instapill. Τα «κεφάλια» της επιχείρησης δεν άφησαν την κρίση να χαθεί και την έκαναν ευκαιρία αποδεικνύοντας πως δεν ήταν τίποτα άλλο πέρα από αρπακτικά του κέρδους. Σήμερα, και ενώ οι αμερικανικές αρχές κάνουν εξονυχιστικούς ελέγχους για απάτες περί «φαρμάκων» και συμπληρωμάτων διατροφής που υπόσχονται προστασία από τον κορονοϊό, η Instapill δεν λειτουργεί.

Anti Corona χάπια

Στα προϊόντα που διαφημίζονται στο email που λαμβάνουν πολίτες των ΗΠΑ στα ηλεκτρονικά τους ταχυδρομεία από την Instapill ξεχωρίζουν τα χάπια “Coronax”. Αυτά παρουσιάζονται ως το καταλληλότερο φάρμακο που καταπολεμά στοχευμένα τον Covid-19 και σώζει ζωές. 

Στη συσκευασία αναγράφεται ότι χρειάζονται δυο “Anti Corona” χάπια την ημέρα μαζί με το φαγητό ώστε να ενισχύσεις το ανοσοποιητικό σου και να προστατευτείς από τον κορονοϊό. 

Ένα κουτί περιέχει 15 χάπια και κοστίζει 35 δολάρια. Δηλαδή ένα χάπι στοιχίζει σχεδόν 2,5 δολάρια. Το ίδια ακριβώς προϊόν διαφημίζουν επί εβδομάδες και στην ιστοσελίδα (eshop) τους. Όλα αυτά εν μέσω πανδημίας.

Σύμφωνα με ρεπορτάζ των NYT, oι αρμόδιες αμερικανικές αρχές έχουν ήδη προειδοποιήσει πολλές εταιρείες να σταματήσουν να διαφημίζουν ψευδείς θεραπείες για την αντιμετώπιση του κορονοϊού αλλά και προϊόντων που υπόσχονται θωράκιση και προστασία αποκλειστικά για τον Covid-19. 

Το φαινόμενο δεν συναντάται μόνο στις ΗΠΑ, αλλά και στη χώρα μας. Μεγάλη έρευνα που πραγματοποίησε ο Ελληνικός Σύνδεσμος Ηλεκτρονικού Εμπορίου (GRECA) αποτυπώνει τον τελευταίο μήνα εν μέσω πανδημίας τεράστια άνοδο σε ηλεκτρονικές αγορές βιταμινών, φυτικών προϊόντων και κάθε λογής συμπληρωμάτων διατροφής.

Αρκετοί συμπολίτες μας αγχωμένοι από την απειλή του κορονοϊού αγοράζουν διάφορα “ματζούνια” και άλλα προϊόντα τα οποία πλασάρονται στο διαδίκτυο ως τον ιδανικό τρόπο θωράκισης του οργανισμού μας από τον Covid-19. Αυτά όμως όχι μόνο δεν μας προστατεύουν αλλά μπορεί να κάνουν και κακό στον οργανισμό μας.

«Τα γιατροσόφια, τα κάθε λογής συμπληρώματα διατροφής και οι πληροφορίες που αναφέρουν είναι τις περισσότερες φορές παραπλανητικά έως και επικίνδυνα. Και αυτό, γιατί συνήθως υπερεκτιμούν τη δράση και την αποτελεσματικότητά τους, καθώς αποκλείεται να προσφέρουν προστασία στον οργανισμό τόσο άμεσα και απόλυτα, ειδικά σε ένα τόσο νέο ιό, όπως είναι ο κορονοϊός Covid-19», δήλωνε σε σχετικό ρεπορτάζ του koutipandoras.gr ο Παναγιώτης Βαραγιάννης, κλινικός διαιτολόγος – διατροφολόγος και Υποψήφιος Διδάκτωρ στο Γεωπονικό Πανεπιστήμιο Αθηνών.

«Η πραγματικότητα είναι ότι δεν υπάρχει κανένα θρεπτικό συστατικό, τρόφιμο ή συμπλήρωμα ικανό να ‘ενισχύσει’ την δράση του ανοσοποιητικού συστήματος ώστε να προφυλάξει ή να θεραπεύσει από οποιονδήποτε παθογόνο ιό».

Απ’ όλα έχει ο μπαξές

Επειδή καλή μπίζνα την εποχή του κορονοϊού χωρίς μάσκες, αντισηπτικά και απολυμαντικά gel δεν γίνεται, η Instapill προσφέρει 4 χειρουργικές μάσκες μόνο με 15 δολάρια. Δηλαδή, $3,75 η μια. Δίνει επίσης 4 πακέτα με αντισηπτικά μαντηλάκια για $25 και 4 πακέτα απολυμαντικά gel χεριών (370ml) έναντι 25 δολαρίων.

Στο τέλος του ηλεκτρονικού μηνύματος από την Instapill υπάρχει σχετικό κουμπί που παραπέμπει τους πολίτες να αγοράσουν τα προϊόντα. Πατώντας τον ενεργό σύνδεσμο στο κουμπί “Buy Now” εμφανίζεται η διεύθυνση: parkpine.us13.list-manage.com. 

Η Parkpine Capital είναι το περιβόητο fund των χολιγουντιανών επενδυτών που επιθυμούν να φέρουν στην Αθήνα, με τις ευλογίες φυσικά του υπουργού Άδωνη Γεωργιάδη, την μπίζνα τους με τα συνέδρια Global Venture Summit (GVS). 

Αν και το πλασάρουν ως ένα κορυφαίο event που ενώνει επενδυτές από τη Σίλικον Βάλεϊ και τον υπόλοιπο κόσµο µε startup εταιρείες και υποτίθεται -σύµφωνα µε τους διοργανωτές – ότι μέσω αυτού κινούνται εκατοµµύρια ευρώ, όπως αποκάλυψε το Documento φαίνεται να είναι απάτη. Μαρτυρίες νικητών στα συνέδρια GVS, μιλώντας στην εφημερίδα, κατήγγειλαν ότι ουδέποτε εισέπραξαν το χρηματικό έπαθλο των 50.000 δολαρίων.

Ας γυρίσουμε όμως πίσω στο διαφημιστικό μήνυμα της Instapill. Ο χρήστης οδηγείται αυτόματα σε σελίδα της mailchimp, της δημοφιλέστερης πλατφόρμας για αποστολή μαζικών μηνυμάτων (κυρίως newsletter) στον κόσμο. 

Το μήνυμα της mailchimp κάνει λογο για παραβίαση των όρων ανεπιθύμητης αλληλογραφίας. Δηλαδή λογίζει ως “spam” και ενδεχομένως επικίνδυνο για όποιον χρήστη ανοίξει το url που παραπέμπει για αγορά των παραπάνω “θαυματουργών” για τον κορονοϊό προϊόντων.

Το eshop – φάντασμα

To koutipandoras.gr παρακολουθούσε τις τρεις τελευταίες εβδομάδες την ιστοσελίδα της Instapill. Το eshop λειτουργούσε κανονικά μέχρι και την περασμένη Κυριακή (12-4-2020). Ως πρώτο προϊόν προς πώληση διαφημιζόταν φυσικά το Coronax (σ.σ εδώ το url: https://www.instapill.com/collections/all-products/products/coronax-corona-virus-preventive-immune-boosting-pills). Από αυτήν τη Δευτέρα όμως (13-4-2020) η ιστοσελίδα έπεσε ξανά. Σε όποιον χρήστη προσπαθούσε να την επισκεφτεί έβγαζε σφάλμα. 

Σήμερα, η ιστοσελίδα είναι κυριολεκτικά ανύπαρκτη. Σαν να μην πλάσαρε μέχρι πρότινος το «θαυματουργό» Coronax και τα άλλα χάπια για δίαιτα, καλό ύπνο, κάψιμο λίπους κ.α. Το domain instapill.com οδηγεί πλέον αυτόματα στο Shopify, μια καναδική πολυεθνική εταιρεία ηλεκτρονικού εμπορίου η οποία παρέχει σε χρήστες μια ειδική πλατφόρμα για eshop. Μέσα απ΄αυτήν μπορεί ο καθένας να στήσει το δικό του eshop. 

Η Instapill συστάθηκε, σύμφωνα με τη δημοσιογραφική έρευνα το 2014. Σε πηγές στο διαδίκτυο υπάρχουν αναφορές που την θέλουν να ιδρύθηκε το 2016. Στο Facebook, όσο λειτουργούσε η σελίδα της (δεν υπάρχει πλέον) μετρούσε µόνο 84 likes και τρεις συνολικά αναρτήσεις (όλες τον Μάιο του 2016). Στο Twitter έχει 1 ακόλουθο ενώ ακολουθεί 4 λογαριασµούς. Εχει κάνει µόνο ένα tweet. ∆εν έχει παρουσία στο LinkedIn. Στο Instagram έχει 8 δημοσιεύσεις και 13 ακολούθους. Όπως και πριν από λίγους μήνες το eshop της Instapill δεν λειτουργεί. Τίποτα βέβαια δεν είναι σίγουρο αφού το εν λόγω eshop «ανεβοκατεβαίνει» όποτε θέλει.

Το μόνο βέβαιο στην όλη ιστορία είναι πως για ακόμη μια φορά οι πολυδιαφημιζόμενοι χολιγουντιανοί επενδυτές του Άδωνη Γεωργιάδη εμφανίζονται όχι μόνο παντελώς αναξιόπιστοι αλλά και έτοιμοι να κερδοσκοπήσουν ακόμη και εν μέσω πανδημίας δίχως κανένα ηθικό φραγμό.

Άλλωστε, στην απάντησή τους στο Documento το είχαν παραδεχτεί. «Με τον Έλληνα υπουργό στην πρώτη µας συνάντηση συζητήσαµε την πιθανότητα να διοργανώσουµε το συνέδριό µας στην Ελλάδα εξαιτίας του εντυπωσιακού αρµπιτάζ (εξισορροποιητική κερδοσκοπία/αγορά περιουσιακού στοιχείου και άµεση πώληση σε υψηλότερη τιµή) της χώρας σας». Με απλά λόγια…έρχονται για το κέρδος και είναι και ευπρόσδεκτοι από τον Άδωνη Γεωργιάδη.

 

Το Κουτί της Πανδώρας συμμετέχει στην 24ωρη απεργία που εξήγγειλε η ΕΣΗΕΑ

issue 2465910 1920 1

Το Κουτί της Πανδώρας συμμετέχει στην 24ωρη απεργία που εξήγγειλε η ΕΣΗΕΑ

Η δημοσιογραφική ομάδα του koutipandoras.gr, συμμετέχει στην 24ωρη απεργία που εξήγγειλαν τα Διοικητικά Συμβούλια της Ομοσπονδίας…