Newsroom

Newsroom

Θύμα των Γερμανών δηλώνει ο Ματαντός

Αγνωστα για την ανάκριση στοιχεία, σχετικά με τη διακίνηση μαύρου χρήματος στο πλαίσιο της προμήθειας γερμανικών υποβρυχίων, με επίκεντρο τη…

ypovryhio 0

Αγνωστα για την ανάκριση στοιχεία, σχετικά με τη διακίνηση μαύρου χρήματος στο πλαίσιο της προμήθειας γερμανικών υποβρυχίων, με επίκεντρο τη γερμανική εταιρεία Ferrostaal, έδωσε κατά τη διάρκεια της πολύωρης απολογίας του ο Μιχ.Ματαντός, εκπρόσωπος της εταιρείας ΜΙΕ, ο οποίος βαρύνεται με τα κακουργήματα της δωροδοκίας και του ξεπλύματος βρόμικου χρήματος.Ο ίδιος εμφανίστηκε έρμαιο των Γερμανών και θύμα της αφέλειάς του, αφού, όπως υποστήριξε, εξαπατήθηκε από τους Γερμανούς, οι οποίοι του απέκρυπταν την αληθινή αιτία των χρηματικών καταβολών που έκανε. Εκ των υστέρων αντιλήφθηκε ότι χρήματα που ο ίδιος διακινούσε ήταν μίζες για την προμήθεια των υποβρυχίων, χωρίς να γνωρίζει όμως τους πραγματικούς τους αποδέκτες.

Παραδέχθηκε ότι από τους λογαριασμούς της εταιρείας του διακινήθηκαν συνολικά 80 εκατ. ευρώ, από τα οποία ο ίδιος πήρε 28-29 εκατ. και τα 51-52 εκατ. ευρώ πήγαν σε τρίτους.
Ισχυρίστηκε ότι δεν είχε καμία σχέση με τον Ακη Τσοχατζόπουλο, τον οποίο, όμως, «δείχνει» ως αποδέκτη όλου ή μέρους του 1 εκατ. ευρώ που έλαβε ο άλλοτε στενός συνεργάτης του πρώην υπουργού Γιάννης Μπέλτσιος. Ο Μιχ. Ματαντός ανέφερε ότι το ποσόν αυτό παραδόθηκε τον Απρίλιο του 2000 σε ένα μεγάλο μαύρο σακ βουαγιάζ στο γραφείο του Μπέλτσιου στον Παράδεισο Αμαρουσίου από το συνεργάτη του Αλ. Παπαντωνίου και τον οδηγό του Χρ. Βουρή.

Οι άγνωστες καταβολές

Σύμφωνα με την απολογία του, η εταιρεία του καθ’ υπόδειξιν των Γερμανών κατέβαλε τον Ιούνιο του 2002, σε λογαριασμό που διατηρούσε η εταιρεία «Bristle Navigation Corp.» στην Τράπεζα UBS της Λοζάνης, 945.700 δολάρια ΗΠΑ. Οι Γερμανοί του ανέφεραν ότι το ποσόν προοριζόταν για τον Σωτήρη Εμμανουήλ. Πρόκειται για τον άλλοτε πρόεδρο των Ελληνικών Ναυπηγείων, ο οποίος είναι επίσης κατηγορούμενος και έγκλειστος στον Κορυδαλλό.Ανέφερε ακόμη ότι οι Γερμανοί, το 2000, του πρότειναν να συμμετέχει σε ένα fund που θα ίδρυε η «ΒΑΝΚ HOFMANN AG» με έδρα τη Ζυρίχη, το οποίο θα επένδυε σε ναυτιλιακές επιχειρήσεις, σε εταιρείες real estate κ.λπ. «Πράγματι αποφάσισα να συμμετέχω στην επένδυση και γι’ αυτό το λόγο ζήτησα κατά καιρούς την έκδοση επιταγών τις οποίες και του παρέδιδα». Συγκεκριμένα παρέδωσε στον Haun (εκπρόσωπος της Ferrostaal) στις 22.2.2001 επιταγή της UBS ποσού 137.220 ευρώ και στις 21.1.2004, επιταγή ποσού 190.000 ευρώ.

Πρόσθεσε δε ότι ο ίδιος του είχε ζητήσει «να καταβάλει μέσω εμβάσματος στην “ΒΑΝΚ HOFMANN AG” και ποσόν 205.630 ευρώ την 27η.08.2001 σε πίστωση λογαριασμού της εταιρείας με την επωνυμία “MARIOLA REAL ESTATE”, η οποία επρόκειτο να συμμετάσχει και αυτή στο υπό ίδρυση fund».

Χρόνια αργότερα, το 2011, όταν πλέον είχε ξεκινήσει η δικαστική διερεύνηση της υπόθεσης στη Γερμανία, ο Μ. Ματαντός διαπίστωσε, όπως λέει, ότι οι πληρωμές προς την «ΒΑΝΚ HOFMANN AG» δεν πιστώθηκαν στην ίδια, αλλά στην εταιρεία «MARIOLA REAL ESTATE». «Κατάλαβα τότε ότι ο κ. Haun με είχε και πάλι εξαπατήσει, λέγοντάς μου ένα τέτοιο απίθανο ψεύδος προκειμένου να επιτύχει, εν αγνοία μου προφανώς, τις συγκεκριμένες καταβολές για τους δικούς του σκοπούς». Σε άλλο σημείο υποστηρίζει ότι «το εφεύρημα αυτό απετέλεσε όχημα για τη διενέργεια παράνομων πληρωμών εν αγνοία μου εκ μέρους της “Ferrostaal”, τους αποδέκτες των οποίων η διερεύνηση της υποθέσεως πιστεύω ότι θα εντοπίσει».

Ο Μ. Ματαντός, που έχει αφεθεί ελεύθερος με εγγυοδοσία 500.000 ευρώ, ισχυρίστηκε ότι δεν είχε υψηλές πολιτικές γνωριμίες και αρνήθηκε ότι ανήκε στο λεγόμενη «Ομάδα Α» ή στον «Κύκλο Προσευχής»: «Λάμβανα τις εντολές για τις εκάστοτε πληρωμές από τη “Ferrostaal” με τη συνήθη αιτιολογία, ότι οι περισσότερες από αυτές προορίζονταν για το μετοχικό κεφάλαιο της ναυτιλιακής εταιρείας στη Σαουδική Αραβία, ιδιοκτησίας του κ. Demirdjian, που θα παρήγγελλε εμπορικά πλοία στην Ελλάδα. Το γεγονός ότι ποτέ δεν ιδρύθηκε καμία ανάλογη εταιρεία Σαουδικής Αραβίας, καθώς και το γεγονός ότι η όλη ιδέα των σκαφών με σημαία Σαουδικής Αραβίας ήταν επινόημα της “Ferrostaal”/”Ομάδας Α” για να με εξαπατήσουν στο να πραγματοποιώ πληρωμές, το συνειδητοποίησα με μεγάλη καθυστέρηση, όταν πλέον η υπόθεση άρχισε να λαμβάνει στον Τύπο μορφή “σκανδάλου”, και πάντως πολύ μετά τη λήξη της συνεργασίας μου με τη “Ferrostaal”». 
Της ΒΑΝΑΣ ΦΩΤΟΠΟΥΛΟΥ-ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ

Αλαζονικές δηλώσεις από Μητσοτάκη στο ΣΚΑΪ: «Η οικονομία πάει καλά και οι φόροι μειώνονται» (video)

μητσο

Αλαζονικές δηλώσεις από Μητσοτάκη στο ΣΚΑΪ: «Η οικονομία πάει καλά και οι φόροι μειώνονται» (video)

Εκτός τόπου και χρόνου τα όσα είπε ο Κυριάκος Μητσοτάκης στη συνέντευξη του στο ΣΚΑΪ

Ο καιρός το Πάσχα: Άνοιξη στα νησιά, Φθινόπωρο στα βόρεια ορεινά – Πώς θα κυλήσει η Μεγάλη Εβδομάδα (Βίντεο/ Χάρτες)

6200599

Ο καιρός το Πάσχα: Άνοιξη στα νησιά, Φθινόπωρο στα βόρεια ορεινά – Πώς θα κυλήσει η Μεγάλη Εβδομάδα (Βίντεο/ Χάρτες)

«Πιθανό να συναντήσουμε άστατες καιρικές συνθήκες κυρίως στα δυτικά, κεντρικά και βόρεια και ιδιαίτερα μεσημεριανές…