Newsroom

Newsroom

Οργή με καταγγελία για ιδιοκτήτρια καταστήματος: Aπέλυσε μαύρη κοπέλα επειδή έκανε τα μαλλιά της πλεξουδάκια (Video)

«Τι να σου πω, είναι κάλος δικός μου, δεν είναι ρατσιστικό» απαντά στη μητέρα της νεαρής μαύρης εργαζόμενης η ιδιοκτήτρια καταστήματος στην Κηφισιά όταν της ζητά εξηγήσεις.

zach lucero rj6ARBSk98g unsplash

Μια μαύρη εργαζόμενη γυναίκα κατήγγειλε πως ιδιοκτήτρια με κατάστημα ένδυσης στην Κηφισιά και τη Γλυφάδα απέλυσε την κόρη της που απασχολούταν σε ένα από τα καταστήματά της,  όταν εκείνη έκανε τα μαλλιά της braids (πλεξούδες).

Μάλιστα η ιδιοκτήτρια «δικαιολόγησε» την απόφασή της λέγοντας πως θεωρεί τις πλεξούδες της…βρώμικες.

«Τι να σου πω, είναι κάλος δικός μου, δεν είναι ρατσιστικό» απαντά στη μητέρα της νεαρής μαύρης εργαζόμενης η ιδιοκτήτρια καταστήματος ένδυσης στην Κηφισιά όταν της ζητά εξηγήσεις. Η ιδιοκτήτρια επαναλαμβάνει συχνά «δεν είναι ρατσισμός» ενώ χαρακτηρίζει τα κοτσιδάκια της νεαρής κοπέλας «βρώμικα».

Η γυναίκα που κατήγγειλε την απόλυση της κόρης της ανάρτησε βίντεο στα μέσα κοινωνικού δικτύου. Στο βίντεο όπου καταγράφεται και ο διάλογος με την ιδιοκτήτρια του καταστήματος, η μητέρα της κοπέλας ακούγεται να λέει ότι χρειάστηκε να περάσει ώρες ατέλειωτες για να της πλέξει τα μαλλιά για τα Χριστούγεννα καθώς πρόκειται για μια ιδιαίτερα χρονοβόρα διαδικασία.

Στη συνέχεια της εξηγεί πως το χτένισμα αυτό το κάνει στην κόρη της από όταν ήταν τριών ετών.

Δείτε το βίντεο στον παρακάτω λογαριασμό: @promis_unique

Τέτοια χτενίσματα  αποτελούν παράδοση αιώνων για τις μαύρες γυναίκες και όπως είναι ευρέως γνωστό, αναπόσπαστο μέρος της Αφρικανικής κουλτούρας. Οι πλεξούδες cornrows ή τα braids, αποτελούν μέρος τελετής και θεωρείται ότι έσωσε τη ζωή πολλών σκλάβων. Σήμερα, είναι ένα ευρέως δημοφιλές χτένισμα και στην Ευρώπη και η διάρκεια για την δημιουργία αυτού του χτενίσματος μπορεί να διαρκέσει μέχρι και 5 ώρες ανάλογα με τον τύπο και το μήκος του μαλλιού.

Η οργισμένη αντίδραση της δημοσιογράφου Νατάσας Γιάμαλη:

«”Τι να σου πω, είναι κάλος δικός μου, δεν είναι ρατσιστικό” απαντά στη μητέρα νεαρής μαύρης εργαζόμενης η ιδιοκτήτρια καταστήματος ένδυσης στην Κηφισιά που της ζητά εξηγήσεις γιατί καθώς φαίνεται απέλυσε την υπάλληλο επειδή έκανε τα μαλλιά της braids (κοτσιδάκια). Η ιδιοκτήτρια επαναλαμβάνει συχνά «δεν είναι ρατσισμός» ενώ χαρακτηρίζει τα κοτσιδάκια «βρώμικα».
Κάποια συμπεράσματα:
📍Όποτε επαναλαμβάνεται επίμονα το «δεν είναι ρατσισμός» (σεξισμός/ ομοφοβία), ΠΑΝΤΑ ΕΙΝΑΙ ρατσισμός, (σεξισμός/ ομοφοβία).
📍Όταν περνούσε το εργασιακό νομοσχέδιο Χατζηδάκη, κάποιοι/ες φωνάζαμε για την κατάργηση του βάσιμου λόγου απόλυσης. Ο «κάλος δικός μου» δεν θα ήταν βάσιμος λόγος απόλυσης. Ούτε φυσικά ο ρατσισμός που κρύβει ο μανδύας του «κάλου».
📍Το ΣΕΠΕ – πάλι επι κυβέρνησης ΝΔ- μετατράπηκε σε ανεξάρτητη αρχή για να μην δέχεται τάχα «άνωθεν πολιτικές πιέσεις» κι από τότε έχει παροπλιστεί ο μοναδικός δωρεάν μηχανισμός ελέγχου των εργοδοτών. Άραγε, τώρα που το θέμα «σηκώθηκε» στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης- που η κυβέρνηση φοβάται όπως ο «διάολος το λιβάνι»- ο λαλίστατος σε αυτά νυν υπουργός Εργασίας, Άδωνις Γεωργιάδης θα «παρέμβει» καλώντας το ΣΕΠΕ να επιληφθεί του θέματος;»