Newsroom

Newsroom

Θύελλα αντιδράσεων στα κινεζικά μέσα: «Είσαι Κινέζα, δεν είσαι;» – Συνελήφθη…γιατί φορούσε ιαπωνικό κιμονό (Video)

«Εάν ερχόσουν εδώ φορώντας χανφού (σ.σ. πρόκειται για παραδοσιακό κινεζικό φόρεμα) δεν θα το έλεγα. Αλλά, φοράς κιμονό και είσαι Κινέζα. Είσαι Κινέζα, δεν είσαι; - Θεωρείσαι ύποπτη ταραξίας»

lyu jackson mTrSCUwoMZ8 unsplash

Θύελλα αντιδράσεων προκλήθηκε στην Κίνα με αφορμή την καταγγελία μιας γυναίκας που συνελήφθη…επειδή φορούσε κιμονό – Βίντεο που κατέγραψε το περιστατικό έχει περισσότερες από 10 εκατομμύρια θεάσεις και έχει προκαλέσει έντονες συζητήσεις στα social media της χώρας, όπου παρατηρείται άνοδος του εθνικιστικού αισθήματος.

Συγκεκριμένα, η Κινέζα νεαρή γυναίκα συνελήφθη κατηγορούμενη για «πρόκληση καυγάδων και προβλημάτων» επειδή φορούσε ιαπωνικό κιμονό και έβγαζε φωτογραφίες σε δρόμο της περιοχής Σουτσόου

Η γυναίκα φορούσε το κιμονό και μια περούκα ενώ έκανε cosplaying ως δημοφιλής χαρακτήρας από τη σειρά manga Summer Time Rendering. Αστυνομικός την πλησίασε καθώς εκείνη και ο φωτογράφος της τραβούσαν φωτογραφίες.

Η…εξήγηση των αρχών για τη σύλληψή της – «Θεωρείσαι ύποπτη ταραξίας»

Η στιγμή κατεγράφη σε βίντεο και έχει δημοσιοποιηθεί στο διαδίκτυο. Εκείνη ξεκαθάρισε πως κάνει φωτογράφηση, αλλά ο ένστολος της απάντησε: «Εάν ερχόσουν εδώ φορώντας χανφού (σ.σ. πρόκειται για παραδοσιακό κινεζικό φόρεμα) δεν θα το έλεγα. Αλλά, φοράς κιμονό και είσαι Κινέζα. Είσαι Κινέζα, δεν είσαι;»

Όταν εκείνη ρώτησε τον αστυνομικό γιατί της μιλάει σε αυτόν τον τόνο – είχε αρχίσει να της φωνάζει – εκείνος απάντησε πως θεωρείται ύποπτη ταραξίας. Οι Αρχές χρησιμοποιούν συχνά αυτή την κατηγορία για αντιφρονούντες, δημοσιογράφους και ακτιβιστές.Τα πλάνα του βίντεο τελειώνουν με τον ένστολο να αρπάζει τη γυναίκα και να την απομακρύνει.

Όπως εξήγησε η ίδια, την πήγαν στο τμήμα για ανάκριση και κρατήθηκε για περίπου πέντε ώρες, έως τη μία τα ξημερώματα. Έψαξαν το κινητό της και κατάσχεσαν το κιμονό. Όπως είπε, την «εκπαίδευσαν» και τη διέταξαν να μην συζητήσει το περιστατικό στο διαδίκτυο.

Τα πλάνα του βίντεο δείχνουν τον ένστολο να αρπάζει τη γυναίκα και να την απομακρύνει. Το βίντεο έχει περισσότερες από 10 εκατομμύρια θεάσεις και έχει προκαλέσει έντονες συζητήσεις στα social media της χώρας, όπου παρατηρείται άνοδος του εθνικιστικού αισθήματος.

Η εχθρότητα ή η δυσφορία απέναντι στην Ιαπωνία υπάρχει στην Κίνα εδώ και δεκαετίες, λόγω της βίαιης εισβολής και κατοχής της Κίνας και των φρικαλεοτήτων της κατά τη διάρκεια του πολέμου, όπως η σφαγή της Ναντζίνγκ. Οι τακτικές επισκέψεις Ιαπώνων πολιτικών στον ναό Γιασουκούνι προκαλούν επίσης τακτικά την οργή του Πεκίνου και άλλων ασιατικών χωρών, όπως η Νότια Κορέα.

Τα τελευταία χρόνια, η κυβέρνηση της Ιαπωνίας έχει υιοθετήσει μία πιο σκληρή στάση έναντι της Κίνας και έχει ευθυγραμμιστεί στενότερα με τις ΗΠΑ και άλλους δυτικούς συμμάχους. Οι χρήστες των social media, όμως, έκριναν πως η αντίδραση του αστυνομικού ήταν υπερβολική και κάλεσαν τους «υπερ-εθνικιστές» να ηρεμήσουν.

Τηλεοπτικός σχολιαστής και τέως εκδότης των Global Times επεσήμανε πως παρότι δεν παρανόμησε, «υπάρχουν ευαισθησίες».

«Το κιμονό δεν θα έπρεπε να απαγορεύεται στην κοινωνία μας και στην πραγματικότητα δεν υπάρχει τέτοια απαγόρευση. Αλλά, όταν κάποιος θέλει να φορέσει κιμονό, τον συμβουλεύω να δίνει προσοχή στο περιβάλλον (…) να αποφεύγει, όσο το δυνατόν περισσότερο, να γίνεται το επίκεντρο περιττών αντιπαραθέσεων».