Newsroom

Pandora Newsroom

Θύελλα αντιδράσεων για το σκάνδαλο στις πολεοδομίες: Στο επίκεντρο οι παραιτήσεις

Για πρώτη φορά μετά τις τελευταίες εξελίξεις, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Παύλος Μαρινάκης τοποθετήθηκε δημόσια στη Βουλή, απαντώντας σε επικρίσεις της αντιπολίτευσης

σκάνδαλο

Νέο κύκλο πολιτικής αντιπαράθεσης προκαλούν οι εξελίξεις γύρω από την υπόθεση των πολεοδομιών, μετά τις παραιτήσεις δύο γενικών γραμματέων και τις αναφορές σε πρόσωπα που συνδέονται με τη Νέα Δημοκρατία.

Οι αποχωρήσεις του γενικού γραμματέα του Υπουργείου Πολιτισμού, Γιώργου Διδασκάλου, και του γενικού γραμματέα Χωρικού Σχεδιασμού και Αστικού Περιβάλλοντος του Υπουργείου Περιβάλλοντος, Ευθύμιου Μπακογιάννη, εντείνουν την πολιτική πίεση προς την κυβέρνηση, με τα κόμματα της αντιπολίτευσης να ζητούν εξηγήσεις και να συνδέουν την υπόθεση με ευρύτερα ζητήματα διαφάνειας στη δημόσια διοίκηση.

Για πρώτη φορά μετά τις τελευταίες εξελίξεις, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Παύλος Μαρινάκης τοποθετήθηκε δημόσια στη Βουλή, απαντώντας σε επικρίσεις της αντιπολίτευσης.

Κατά τη διάρκεια αντιπαράθεσης με τον κοινοβουλευτικό εκπρόσωπο του ΣΥΡΙΖΑ Χρήστο Γιαννούλη, ο κ. Μαρινάκης παρέπεμψε στις έρευνες της Δικαιοσύνης, δηλώνοντας: «Αφήστε τον ρόλο του εισαγγελέα στους εισαγγελείς».

Αναφερόμενος στις παραιτήσεις των δύο γενικών γραμματέων, σημείωσε: «μην βιάζεστε, μιλάμε για δύο παραιτήσεις για προσωπικούς λόγους και οτιδήποτε άλλο αν υπάρχει, που εγώ δεν γνωρίζω τίποτα τέτοιο, ας τα αφήσουμε στην δικαιοσύνη. Έχω βαρεθεί να μετράω τις φορές που η αντιπολίτευση – εισαγγελέας, έχει πέσει έξω».

Από την πλευρά του, ο Χρήστος Γιαννούλης σχολίασε ότι «σπεύδετε ως άλλος πολιτικά θρασύς αθωωτής να βγάλετε δικαστικό συμπέρασμα».

Η αντιπαράθεση συνεχίστηκε με τον κυβερνητικό εκπρόσωπο να απαντά πως «δεν προεξοφλούμε τίποτα εμείς. Μιλάτε εσείς, που τα κόμματά σας μετατράπηκαν σε δικαστικά γραφεία, που μιλάγατε για κυβέρνηση – υποδίκων για τον ΟΠΕΚΕΠΕ και ήδη δυο συνάδελφοί μας αθωώθηκαν; Αρκετά, δεν είστε ούτε δικαστές ούτε εισαγγελείς!».

Πυρά από το ΠΑΣΟΚ

Ο Τομέας Πολιτισμού του ΠΑΣΟΚ, σχολιάζοντας την παραίτηση του Γιώργου Διδασκάλου, εξέδωσε ανακοίνωση με τίτλο: «Κατέρρευσε με κρότο η ”διαφάνεια” του Υπουργείου Πολιτισμού».

Στην ανακοίνωση επισημαίνεται ότι ο πρώην γενικός γραμματέας του υπουργείου, ο οποίος προήδρευε στο Κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο και στο Κεντρικό Συμβούλιο Νεωτέρων Μνημείων, φέρεται να συνδέεται με την υπόθεση που ερευνάται.

Το ΠΑΣΟΚ ζητεί απαντήσεις από την υπουργό Πολιτισμού, αναφέροντας μεταξύ άλλων:

«Ο γ.γ. του Υπουργείου Πολιτισμού, Γιώργος Διδασκάλου, που προήδρευε τόσο στο Κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο (ΚΑΣ), όσο και στο Κεντρικό Συμβούλιο Νεωτέρων Μνημείων, φέρεται να εμπλέκεται στο σκάνδαλο για τις πολεοδομίες.

Η παραίτηση του έρχεται σε συνέχεια της παραίτησης του γ.γ. Χωρικού Σχεδιασμού και Αστικού Περιβάλλοντος, Ε. Μπακογιάννη, ενώ ταυτόχρονα πληθαίνουν τα ονόματα που εμπλέκονται στο σκάνδαλο και φέρονται να ανήκουν στο στενό κύκλο της Υπουργού Πολιτισμού Λίνας Μενδώνη.

Είναι σαφές ότι η ”αμετακίνητη” Υπουργός Πολιτισμού δεν μπορεί να περιορίζεται σε ρόλο παρατηρητή. Οφείλει να δώσει άμεσα εξηγήσεις για το πώς για πολλοστή φορά βρίσκεται υπόλογη για τους συνεργάτες που η ίδια επέλεξε και που συμμετείχαν σε κομβικούς μηχανισμούς λήψης αποφάσεων του Υπουργείου βρέθηκαν στο επίκεντρο μιας τόσο σοβαρής υπόθεσης.

Δεν ήξερε; Παραπλανήθηκε (ξανά); Ή μήπως όλα αυτά είναι άλλο ένα καλοστημένο σύστημα εξυπηρετήσεων της Νέας Δημοκρατίας;

Ο πολιτισμός δεν μπορεί να βρίσκεται στη σκιά υπονοιών, αδιαφάνειας και σιωπής. Οι πολίτες δικαιούνται πλήρεις απαντήσεις. Η λογοδοσία και η θεσμική θωράκιση αποτελούν προϋπόθεση για την προστασία της πολιτιστικής μας κληρονομιάς».

Είχε προηγηθεί δήλωση του εκπροσώπου Τύπου του ΠΑΣΟΚ, Κώστα Τσουκαλά, ο οποίος ανέφερε πως «οι κυβερνητικές πηγές αιτιολογούν τις πρόσφατες παραιτήσεις γενικών γραμματέων που λαμβάνουν χώρα υπό τον θόρυβο του σκανδάλου διαφθοράς στις πολεοδομίες, με το επιχείρημα ότι… έκλεισαν τον κύκλο τους» και κατηγόρησε την κυβέρνηση για έλλειψη πολιτικής ανάληψης ευθύνης.

Ανακοίνωση ΣΥΡΙΖΑ

Σε ανακοίνωσή του, ο ΣΥΡΙΖΑ υποστήριξε ότι οι διαδοχικές παραιτήσεις γενικών γραμματέων συνδέονται με την υπόθεση των πολεοδομιών, ενώ έθεσε ερωτήματα για τον ρόλο της πολιτικής ηγεσίας του Υπουργείου Πολιτισμού.

Το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης σημειώνει ότι «στη σκιά του σκανδάλου με το κύκλωμα στις πολεοδομίες, σήμερα υπέβαλε την παραίτησή του και ο γενικός γραμματέας του Υπουργείου Πολιτισμού, Γιώργος Διδασκάλου…» και ζητεί τη διερεύνηση υποθέσεων που χειρίστηκαν τα παραιτηθέντα στελέχη.

Παράλληλα, ασκεί κριτική στην κυβερνητική πολιτική στον χώρο του πολιτισμού και καταλήγει πως «η διαφθορά στην επταετία Μητσοτάκη έχει διαποτίσει κάθε πόρο του κρατικού μηχανισμού, από υπαλλήλους μέχρι γενικούς γραμματείς».

Παρέμβαση της Νέας Αριστεράς

Στο ίδιο μήκος κύματος κινήθηκε και η Νέα Αριστερά, η οποία σε ανακοίνωσή της συνέδεσε τις πρόσφατες παραιτήσεις με τις εξελίξεις στην υπόθεση των πολεοδομιών.

Όπως αναφέρει, «η παραίτηση του επί επταετία Γ.Γ. του Υπουργείου Πολιτισμού, Γιώργου Διδασκάλου από τη θέση του, έρχεται λίγες μέρες μετά την αντίστοιχη αποχώρηση του Γ.Γ. Χωρικού Σχεδιασμού και Αστικού Περιβάλλοντος, Ευθύμιου Μπακογιάννη».

Το κόμμα υποστηρίζει ακόμη ότι «τόσο η ίδια η υπόθεση συστήματος χρηματισμών σε Πολεοδομίες, όσο και οι δημοσιογραφικές πληροφορίες για τους λόγους αποχώρησης των γενικών γραμματέων, συνθέτουν το σκηνικό μιας διοίκησης συνυφασμένης με την διαφθορά σε κάθε επίπεδο», καταλήγοντας πως «η διαφθορά αποτελεί το DNA της κυβέρνησης Μητσοτάκη, όσο κι αν ο ίδιος επτά χρόνια μετά την εκλογή του επαναφέρει το “παραμύθι” πως θα φτιάξει “ψηφιακό κράτος χωρίς διαφθορά”».

Διαβάστε επίσης:

Ευθύμιος Μπακογιάννης: Παραιτήθηκε ο γ.γ. Χωρικού Σχεδιασμού και Αστικού Περιβάλλοντος – Φέρεται να εμπλέκεται στο κύκλωμα των πολεοδομιών

Κύκλωμα Πολεοδομιών: Προφυλακιστέοι οι έξι κατηγορούμενοι μετά τις απολογίες τους

Κύκλωμα Πολεοδομιών: Η «παράδοση» χρημάτων σε κουτί γλυκών – Στο μικροσκόπιο ακίνητο «γαλάζιου» πολιτευτή

Γαβριήλ Σακελλαρίδης: Η Νέα Αριστερά προχωρά σε έκτακτο συνέδριο – Να δώσει το «παρών» στις επόμενες εκλογές

61345221

Γαβριήλ Σακελλαρίδης: Η Νέα Αριστερά προχωρά σε έκτακτο συνέδριο – Να δώσει το «παρών» στις επόμενες εκλογές

Το κόμμα «όχι μόνο δεν διαλύθηκε, αλλά βρίσκεται μπροστά στην ανάγκη μιας ουσιαστικής επανεκκίνησης»

Οι Προτάσεις μας

ΕΜΥ: Υποστελέχωση καταγγέλλουν οι εργαζόμενοι – 30% κάτω το προσωπικό, «κόβονται» προγνώσεις καιρού

6447634

ΕΜΥ: Υποστελέχωση καταγγέλλουν οι εργαζόμενοι – 30% κάτω το προσωπικό, «κόβονται» προγνώσεις καιρού

«Η σημαντική έλλειψη προσωπικού έχει επιφέρει σημαντική αύξηση του φόρτου εργασίας όλων των υπηρετούντων εργαζομένων,…

Το Κουτί της Πανδώρας του Κ. Βαξεβάνη επέστρεψε: Σκοτεινές επιχειρήσεις από βρετανικές υπηρεσίες στην Ελλάδα

snapshot2

Το Κουτί της Πανδώρας του Κ. Βαξεβάνη επέστρεψε: Σκοτεινές επιχειρήσεις από βρετανικές υπηρεσίες στην Ελλάδα

Εμπλέκονται κορυφαίοι πανεπιστημιακοί, σύμβουλοι πολιτικών και δημοσιογράφοι.

Σχετικά με ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Γαβριήλ Σακελλαρίδης: Η Νέα Αριστερά προχωρά σε έκτακτο συνέδριο – Να δώσει το «παρών» στις επόμενες εκλογές

61345221

Γαβριήλ Σακελλαρίδης: Η Νέα Αριστερά προχωρά σε έκτακτο συνέδριο – Να δώσει το «παρών» στις επόμενες εκλογές

Το κόμμα «όχι μόνο δεν διαλύθηκε, αλλά βρίσκεται μπροστά στην ανάγκη μιας ουσιαστικής επανεκκίνησης»

Αποκάλυψη Ζαχαρία Κεσσέ: Ο Ταλ Ντίλιαν υποδήλωσε προς ισραηλινό δικαστήριο πως πούλησε το Predator στις ελληνικές κρατικές αρχές

5212162 1

Αποκάλυψη Ζαχαρία Κεσσέ: Ο Ταλ Ντίλιαν υποδήλωσε προς ισραηλινό δικαστήριο πως πούλησε το Predator στις ελληνικές κρατικές αρχές

Αγωγή του Ντίλιαν σε ισραηλινό δικαστήριο στρέφεται ενάντια σε ένα από τα θύματα του Predator…

Ποινικολόγος Θεόδωρος Μαντάς: Απάντησε για το Άργος, το «αίτημα» της Βολουδάκη, τον Κυρανάκη και την Marfin ενόψει εκλογών

6243496

Ποινικολόγος Θεόδωρος Μαντάς: Απάντησε για το Άργος, το «αίτημα» της Βολουδάκη, τον Κυρανάκη και την Marfin ενόψει εκλογών

Επί σειράς ζητημάτων τοποθετήθηκε από τον αέρα του OPEN ο Αντιπρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου Αθηνών

Πολιτική Γραμματεία ΣΥΡΙΖΑ: Παραιτήθηκε η αναπληρώτρια γραμματέας του κόμματος, Αναστασία Σαπουνά

6991896

Πολιτική Γραμματεία ΣΥΡΙΖΑ: Παραιτήθηκε η αναπληρώτρια γραμματέας του κόμματος, Αναστασία Σαπουνά

Σε πρωτοβουλίες που θα εμποδίσουν τον ΣΥΡΙΖΑ από το να κατέβει στις εκλογές καλεί ο…

Tο στέλεχος της ΕΛΑΣ του Τσίπρα με τις ακροδεξιές θέσεις: Ποιος είναι ο Λεονταράκης που παρομοίαζε τους πρόσφυγες με την απόβαση Τούρκων στην Κύπρο

αρχείο λήψης 7

Tο στέλεχος της ΕΛΑΣ του Τσίπρα με τις ακροδεξιές θέσεις: Ποιος είναι ο Λεονταράκης που παρομοίαζε τους πρόσφυγες με την απόβαση Τούρκων στην Κύπρο

«Θέλει, δεν θέλει να το δει κάποιος, ο συνειρμός είναι αναπόφευκτος», είχε γράψει σε ανάρτησή…