Θύελλα αντιδράσεων για το σχέδιο Μητσοτάκη για το ασφαλιστικό

Θύελλα αντιδράσεων προκάλεσαν όσα είπε ο Κυριάκος Μητσοτάκης στη χθεσινή συνέντευξή του στον Alpha αναφορικά για το ασφαλιστικό. Το σχέδιο Μητσοτάκη περιλαμβάνει μεταξύ άλλων το άνοιγμα στις ιδιωτικές ασφαλιστικές εταιρίες του τομέα της επικουρικής σύνταξης.

5b8fe0a61dc524f5208b4568

Σύμφωνα με το σχέδιο της ΝΔ, τη βασική σύνταξη θα εγγυάται το κράτος, ενώ θα δίνεται και η δυνατότητα συμμετοχής του ιδιωτικού τομέα. Ουσιαστικά, ο Κυριάκος Μητσοτάκης μίλησε για έναν «ατομικό αποταμιευτικό κουμπαρά» για κάθε ασφαλισμένο από τον οποίο θα δίνεται η επικουρική σύνταξη και τον οποίο θα μπορούν να διαχειρίζονται και οι ιδιωτικές ασφαλιστικές εταιρίες αλλά με την εποπτεία του κράτους. Ταυτόχρονα τάχθηκε υπέρ της μείωσης των ασφαλιστικών εισφορών για εργαζόμενους και ελεύθερους επαγγελματίες στο 15% από το 20% αλλά σε «βάθος τετραετίας».

«Βαθιά αντικοινωνικό το σχέδιο Μητσοτάκη»

«Το σχέδιο του Κυριάκου Μητσοτάκη για την κοινωνική ασφάλιση είναι βαθιά αντικοινωνικό» σχολίασε αναφερόμενη στις προτάσεις της ΝΔ, η υπουργός Εργασίας υπογραμμίζοντας ότι «το πέρασμα της επικουρικής ασφάλισης σε ιδιωτικές εταιρίες, δεν απαντά στο βασικό ερώτημα: πως θα πληρώνονται οι σημερινοί 1,5 εκατομμύριο επικουρικοί συνταξιούχοι εάν περάσουν οι εισφορές των σημερινών ασφαλισμένων σε ιδιωτικές ασφαλιστικές εταιρείες», αλλά και «ποιος εγγυάται στα 2,5 εκατομμύρια των σημερινών επικουρικών ασφαλισμένων ότι θα λάβουν συντάξεις, εφόσον δεν θα υπάρχει η υποχρεωτικότητα και πρόνοια του κράτους για τη χορήγηση συντάξεων σε αυτούς». 

Η Έφη Αχτσιόγλου τόνισε παράλληλα μιλώντας στον «Αθήνα 9,84» ότι με την πρότασή του «ο κ. Μητσοτάκης αποκλείει την αναδιανεμητική λειτουργία της κοινωνικής ασφάλισης και διερωτήθηκε ποιος θα εγγυηθεί στους εργαζόμενους του σήμερα, της κρίσης, οι οποίοι πιθανόν δεν είχαν έναν κανονικό εργασιακό βίο, λάμβαναν χαμηλούς μισθούς ή παρέμεναν για καιρό άνεργοι, ότι θα λάβουν αξιοπρεπείς συντάξεις μ’ ένα απολύτως ανταποδοτικό σύστημα.

Τέλος, η υπουργός Εργασίας, σχολίασε: «ο κ. Μητσοτάκης εισηγείται οριζόντια μείωση στο 15% των εισφορών για την κύρια ασφάλιση. Αυτό σημαίνει μαύρη τρύπα 2 δισ. ευρώ ετησίως στα ασφαλιστικά ταμεία. Έλλειμμα 2 δισ. ευρώ ετησίως. Αυτό θέλει τελικά. Να ξαναγυρίσει την κοινωνική ασφάλιση στα θηριώδη ελλείμματα, όπως, δηλαδή, μας την παρέδωσαν. Διότι έτσι την παραλάβαμε».

«Ο δρόμος που δείχνει η ΝΔ είναι για συντάξεις Βουλγαρίας»

«Ο δρόμος που δείχνει η ΝΔ είναι για συντάξεις Βουλγαρίας, 250 ευρώ» ανέφερε, σχολιάζοντας τις εξαγγελίες Μητσοτάκη για το ασφαλιστικό και ο υφυπουργός Κοινωνικών Ασφαλίσεων Τάσος Πετρόπουλος.

Μιλώντας στο «Ραδιόφωνο 24/7» ο κ. Πετρόπουλος εξήγησε ότι «αν περικόψει τις ασφαλιστικές εισφορές όσο λέει ο Κ. Μητσοτάκης είναι βέβαιο ότι, με βάση τη μνημονιακή δέσμευση για τη συνταξιοδοτική δαπάνη, τότε θα υπάρξει κατ’ ανάγκην δραματική περικοπή των συντάξεων. Ο δρόμος που δείχνει η ΝΔ είναι για συντάξεις Βουλγαρίας, 250 ευρώ».

Σε σχέση με τον ιδιωτικό πυλώνα στην ασφάλιση που προτείνει ο κ. Μητσοτάκης σχολίασε: «Τι του λείπει του ψωριάρη, φούντα με μαργαριτάρι. Ποιοι μπορούν να πληρώνουν ιδιωτική εταιρία για την ασφάλισή τους; Πολύ λίγοι και πλούσιοι. Προαιρετική ασφάλιση δεν είναι σύμφωνη με το Σύνταγμά μας που την ορίζει ως καθολική και υποχρεωτική».

«Μόνο η οικονομική ελίτ της χώρας νιώθει ασφάλεια με τον κ. Μητσοτάκη»

«Η σάρωση των πάντων από την ιδιωτική πρωτοβουλία αφορά τις δημόσιες υπηρεσίες και το ασφαλιστικό σύστημα», σχολίασε από την πλευρά του ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Δημήτρης Τζανακόπουλος, ενώ παρατήρησε ότι ο πρόεδρος της ΝΔ μιλάει για μια διαρκή πολιτική ελάφρυνσης των ανώτερων οικονομικών στρωμάτων, της οικονομικής ελίτ.

«Τίποτα από όσα λέει ο κ. Μητσοτάκης για την ελληνική οικονομία δεν μπορεί να δημιουργήσει ασφάλεια στη μεγάλη κοινωνική πλειοψηφία. Αυτά τα οποία έχει ανάγκη αυτή τη στιγμή η ελληνική οικονομία είναι ακριβώς τα αντίθετα από όλα αυτά τα οποία ευαγγελίζεται, υπόσχεται ή δεσμεύεται ο κ. Μητσοτάκης» συμπλήρωσε ο ίδιος μιλώντας στην ΕΡΤ.

Εξάλλου, ο κ. Τζανακόπουλος υπενθύμισε ότι ο Κυριάκος Μητσοτάκης «έχει δώσει και δείγμα γραφής, από το 2012 μέχρι το 2015, όταν υπήρξε υπουργός της κυβέρνησης Σαμαρά- Βενιζέλου, στη διάρκεια της οποίας είχαμε την ανεργία να εκτοξεύεται στο υψηλότερο ποσοστό που έχουμε δει ποτέ στην ιστορία αυτής της χώρας (κοντά στο 28,5% το 2013), όταν δημιουργήθηκαν συνθήκες βαθύτατης ύφεσης, όταν έγιναν εκατοντάδες περικοπές σε μισθούς, συντάξεις, σε κοινωνικά επιδόματα». «Υπήρξε μια κυριολεκτική δημοσιονομική καταιγίδα και είναι λίγο ειρωνικό να έρχεται σήμερα ο κ. Μητσοτάκης και να εμφανίζεται εγγυητής της οικονομικής ασφάλειας της οικονομικής ασφάλειας του ελληνικού λαού», κατέληξε.

Επίθεση στον Κυριάκο Μητσοτάκη με αιχμή τη συνέντευξη που παραχώρησε στον Alpha εξαπέλυσε και ο γραμματέας της Κ.Ε του ΣΥΡΙΖΑ Πάνος Σκουρλέτης. Με αφορμή την δηλωμένη πια πρόθεση της ΝΔ να ανοίξει το ασφαλιστικό και για τις ιδιωτικές εταιρίες, ο κ. Σκουρλέτης αναρωτήθηκε εάν ο κ. Μητσοτάκης επιθυμεί ένα βιώσιμο και ανταποδοτικό ασφαλιστικό σύστημα το οποίο θα είναι ανταποδοτικό ή εάν το σχέδιο της ΝΔ θα βασίζεται στη λογική της ιδιωτικής ασφάλισης δηλαδή θα απολαμβάνει παροχές μόνο οποίος έχει τη δυνατότητα να πληρώνει για αυτές.

Ο γραμματέας της Κ.Ε του ΣΥΡΙΖΑ καταλόγισε στον πρόεδρο της ΝΔ δογματικό νεοφιλελευθερισμό, ενώ υπεραμύνθηκε και του νόμου Κατρούγκαλου για το ασφαλιστικό, σημειώνοντας πως κατάφερε να ενοποιήσει τα ταμεία και πέτυχε να μπει φρένο στην αιμορραγία των ταμείων τα οποία παρήγαγαν υψηλά ελλείμματα.

Μητσοτάκης: Σε πανικό στη Βουλή – Αντί για απαντήσεις, επίθεση και «δεν ντρέπεστε» στην αντιπολίτευση (video)

6167665

Μητσοτάκης: Σε πανικό στη Βουλή – Αντί για απαντήσεις, επίθεση και «δεν ντρέπεστε» στην αντιπολίτευση (video)

«Ουδέποτε, δόθηκε καμία εντολή για συγκάλυψη», τόνισε ο Κυριάκος Μητσοτάκης κοιτώντας τους συγγενείς των θυμάτων

Βουλή: Ο λόγος για τα άδεια έδρανα του ΚΚΕ και της Νέας Αριστεράς στην ομιλία της Κωνσταντοπούλου

6167422

Βουλή: Ο λόγος για τα άδεια έδρανα του ΚΚΕ και της Νέας Αριστεράς στην ομιλία της Κωνσταντοπούλου

Μετά την ολοκλήρωση της ομιλίας της Ζωής Κωνσταντοπούλου, οι βουλευτές των δύο κομμάτων επέστρεψαν στις…

Μητσοτάκης: Όλο το παρασκήνιο για τις εκκαθαρίσεις Μπρατάκου και Παπασταύρου

InCollage 20240328 205245331

Μητσοτάκης: Όλο το παρασκήνιο για τις εκκαθαρίσεις Μπρατάκου και Παπασταύρου

O Κυριάκος Μητσοτάκης φαίνεται πως «παραίτησε» τους δύο στενούς του συνεργάτες προκειμένου να μην απολογηθεί…

«Η ΛΑΡΚΟ ανήκει στους εργάτες» – Μαζικό συλλαλητήριο για τη ΛΑΡΚΟ στο κέντρο της Αθήνας

6167427

«Η ΛΑΡΚΟ ανήκει στους εργάτες» – Μαζικό συλλαλητήριο για τη ΛΑΡΚΟ στο κέντρο της Αθήνας

Στο μαζικό συλλαλητήριο για την ΛΑΡΚΟ συμμετέχουν και άλλα σωματεία, φορείς, συνδικάτα αλλά και φοιτητικοί…