Θρίλερ στη Σύνοδο Κορυφής: Ούτε λέξη για κυρώσεις στην Τουρκία

Η διαπραγμάτευση στη Σύνοδο Κορυφής των Βρυξελλών μοιάζει με θρίλερ αφού αναμένεται ολονύχτιο παζάρι, καθώς η Ελλάδα αρνήθηκε, το προσχέδιο που παρουσιάσθηκε στη Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ. Ψυχρολουσία από Μέρκελ

NewsRoom 01/10/2020 | 20:42

Αρνήθηκε, η ελληνική πλευρά το προσχέδιο που παρουσιάσθηκε στη Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ, καθώς σύμφωνα με πληροφορίες δεν υπάρχει καμία αναφορά σε κυρώσεις στην Τουρκία.

«Η ΕΕ είναι έτοιμη να χρησιμοποιήσει όλα τα εργαλεία που έχει στη διάθεσή της προκειμένου να διασφαλίσει τον σεβασμό στην κυριαρχία της Ελλάδας και της Κύπρου» ανέφερε μεταξύ άλλων, σύμφωνα με το κεντρικό δελτίο ειδήσεων του ΣΚΑΙ, το προσχέδιο, δίχως πουθενά να γίνεται λόγος για κυρώσεις. Το προσχέδιο προκάλεσε την αντίδραση της κυβέρνησης και απορρίφθηκε. 

Στο προσχέδιο επίσης προβλέπεται και πολυμερής Σύνοδος για την Ανατολική Μεσόγειο, ενώ υπάρχει και μια παράγραφο για την Κύπρο όπου καλείται η Άγκυρα να σταματήσει όλες τις θαλάσσιες δραστηριότητες στην περιοχή και να μπουν οι δύο πλευρές σε διάλογο υπό την αιγίδα του ΟΗΕ.

Η διαπραγμάτευση στη Σύνοδο Κορυφής των Βρυξελλών μοιάζει με θρίλερ αφού αναμένεται ολονύχτιο παζάρι. Μετά τις 8.15 αποφασίστηκε ένα διάλειμμα περίπου 45 λεπτών. 


Ψυχρολουσία από Μέρκελ

Νωρίτερα, υπήρξε η «ψυχρολουσία» από τις δηλώσεις της Γερμανίδας καγκελαρίου Άνγκελα Μέρκελ κατά την άφιξή της στη Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ, καθώς για άλλη μια φορά τάχθηκε κατά της επιβολής κυρώσεων στην Τουρκία για τη συμπεριφορά της στην ανατολική Μεσόγειο.

Συγκεκριμένα, η Μέρκελ εμμέσως πλην σαφώς απέρριψε το ενδεχόμενο κυρώσεων κατά της Τουρκίας, παρότι πιέζουν γι' αυτές Γαλλία, Ελλάδα και Κύπρος, λέγοντας ότι «θα επισημάνω ότι η σχέση μας με την Τουρκία είναι πράγματι πολύ περίπλοκη και ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση έχει μεγάλο συμφέρον να αναπτύξει μια πραγματικά εποικοδομητική σχέση και με την Τουρκία, παρά όλες τις δυσκολίες».