Σοκ προκάλεσε το ρεπορτάζ της εφημερίδας «Το Βήμα της Κυριακής» που αφορά στους θανάτους 15 παιδιών που είχαν νοσηλευτεί σε παιδοκαρδιοχειρουργικές κλινικές. Υπόθεση που ερευνά τους τελευταίους μήνες η ΕΛ.ΑΣ. και οι δικαστικές αρχές.
Σύμφωνα με το ρεπορτάζ, όλα ξεκίνησαν με την επιστολή που έστειλε στις 23 Απριλίου 2021 στο Κεντρικό Συμβούλιο Υγείας (ΚΕΣΥ) του υπουργείου Υγείας ο Σύλλογος Βορείου Ελλάδος για άτομα με συγγενείς καρδιοπάθειες «Παιδικές Χαρές», με την οποία και κοινοποιεί επιστολή των «Γονέων και Οικογενειών Παιδιών με Καρδιοπάθειες» που είχε λάβει λίγα 24ωρα νωρίτερα.
Στην επιστολή των γονέων που έχει στη διάθεσή της η εφημερίδα αναφέρονται μεταξύ άλλων τα παρακάτω:
«Η οργή και η αγανάκτηση που νιώθουμε βλέποντας τα παιδιά μας να φεύγουν από τη ζωή δεν μας επιτρέπει πλέον να σιωπούμε και να μένουμε άπραγοι. Η επιστολή μας αφορά όλους εκείνους τους απόλυτα κατάλληλους που διευθύνουν και λειτουργούν στην καρδιοχειρουργική κλινική (σ.σ.: αναφέρεται το όνομά της).Μέσα στην κλινική αυτή έγιναν τα χειρουργεία των δικών μας παιδιών, στην ουσία όμως εκεί μέσα κάποιοι κάνουν πειράματα και στέλνουν τα παιδιά μας στον άλλο κόσμο. Ο επικεφαλής διευθυντής της κλινικής είναι ένας ψεύτικος «Μεσσίας». Στα περίπου 70 χειρουργεία που από πέρυσι πραγματοποιήθηκαν στη συγκεκριμένη κλινική, το 20% των παιδιών έχασαν τη ζωή τους και πολλά ακόμα δεν ανέκτησαν τις αισθήσεις τους ποτέ μετά την εγχείρησή τους. Έμειναν φυτά. Δεκαπέντε παιδιά που μας κάνουν να μην μπορούμε να κοιμηθούμε τα βράδια, να μην μπορούμε να αναπνεύσουμε. Οταν τον ρωτήσαμε τι δεν πήγε καλά, σε άλλους είπε ότι έφταιγαν τα μηχανήματα, σε άλλους ότι έφταιγε το προσωπικό της ΜΕΘ, σε άλλους τα φάρμακα και σε άλλους το ότι έφταιγε η καρδιά του παιδιού που ποτέ δεν ανταποκρίθηκε. Αλλά και ακόμα το ανήκουστο, ότι τα πήγαμε να χειρουργηθούν πολύ αργά. Ολα φρικτά ψέματα». «Τα λάθη και οι θάνατοι πρέπει να σταματήσουν. Δεν μπορούμε να δούμε άλλα φέρετρα…».
Στο ίδιο κείμενο, περιέχονται και άλλες καταγγελίες για τον αναφερόμενο ως «μεσσία» γιατρό. Όπως τονίζεται στην επιστολή:
«Παρότι εμφανίζεται ότι χειρουργεί αφιλοκερδώς, στόχος του είναι οι εισπράξεις μεγάλων χρηματικών ποσών μέσω μιας ξένης «φιλανθρωπικής» ΜΚΟ δικής του επινόησης, η οποία είναι υπό εκκαθάριση από το 2011». Ακόμα, ότι «διακηρύττει επίσης πως είναι ο κάτοχος μιας παγκόσμιας πατέντας (δακτυλίου που χρησιμοποιείται στις καρδιοχειρουργικές επεμβάσεις), η οποία όμως δεν χρησιμοποιείται λόγω ανεπιτυχούς εφαρμογής της». Για να συμπληρώσουν ότι «η διεύθυνση Εδρας και λειτουργίας του είναι επίσης ψεύτικη κι ανυπόστατη. Ο προσωπικός λογαριασμός που παραθέτει προς δωρεές είναι προσωπικός του, όπως και ότι δηλώνει διαφορετικούς αριθμούς (από 5.000 έως 17.000) των παιδιών που φέρεται να έχει χειρουργήσει διεθνώς».
«Το Βήμα» μίλησε με καρδιοχειρουργούς για την ιατρική αντιμετώπιση αντίστοιχων περιπτώσεων και πήρε την απάντηση ότι η αποδεκτή θνητότητα για τέτοιου είδους επεμβάσεις σε παιδιά στην Ευρώπη είναι 2%-4%, ενώ αυτή που καταγγέλλουν οι γονείς στην επιστολή τους είναι της τάξης του 20%.
Άλλοι ιατρικοί κύκλοι μετά τον θόρυβο που προκάλεσε το δημοσίευμα αναφέρουν ότι ενδέχεται η αυξημένη θνητότητα να αποδίδεται και στο γεγονός πως ο συγκεκριμένος γιατρός αναλάμβανε ιδιαιτέρως δύσκολες επεμβάσεις. Σε κάθε περίπτωση η υπόθεση βρίσκεται στα χέρια της δικαιοσύνης η οποία θα αποφανθεί για την έκβασή της.