Θράκη: Ο αγώνας κατά του χρυσού άρχισε ξανά

Στην Αλεξανδρούπολη δόθηκε το εναρκτήριο λάκτισμα της επανεκκίνησης του αγώνα κατά της εξόρυξης χρυσού στη Θράκη, τουλάχιστον για τα μέλη του λεγόμενου αντί-gold κινήματος της περιοχής και οικολογικές κινήσεις.

προεδρειο

Ο πρόεδρος της Επιτροπής Αγώνα και πρώην δήμαρχος Αλεξανδρούπολης Βαγγέλης Λαμπάκης απηύθυνε αγωνιστικό κάλεσμα το οποίο αποδέχτηκαν αρκετοί εκπρόσωποι φορέων από την Αλεξανδρούπολη, την Κομοτηνή και τις Σάπες, όπου και προγραμματίζεται η εξόρυξη.

Στο προεδρείο της συγκέντρωσης, εκτός από τον Βαγγέλη Λαμπάκη, ήταν ο Γιώργος Δεμερίδης από την Οικολογική Εταιρία Έβρου, αλλά και ο Κομοτηναίος Ανέστης Στρατιάδης, γνωστό για την ενεργό δράση του στο συγκεκριμένο κίνημα. Και οι τρεις –πέραν των επιμέρους ιδιοτήτων τους- είναι μέλη της Διανομαρχιακής Επιτροπής Ροδόπης – Έβρου κατά του χρυσού. 

Η συζήτηση στο Επιμελητήριο Έβρου στην Αλεξανδρούπολη διήρκησε περίπου τρεις ώρες. Ο ένας μετά τον άλλον οι εκπρόσωποι των φορέων και των αρχών που έδωσαν το παρών, εξέφρασαν την αρνητική τους θέση έναντι της επένδυσης, ενώ στην αρχική του τοποθέτηση, ο κ. Λαμπάκης είχε πει: «Αυτό το όχι παραμένει και προκύπτει μέσα από τα συλλαλητήρια που έχουμε κάνει και τα ψηφίσματα. Στέλνοντας την απόφαση μας επικαιροποιημένη στον πρωθυπουργό ζητάμε να κλείσει το θέμα και ταυτόχρονα ζητάμε να αλλάξει ο μεταλλευτικός κώδικας για να μπορούμε να μιλάμε για λιγότερο αγώνα για τις επόμενες γενιές και μέχρι να περάσουν τα 99 χρόνια και εύχομαι να συμπληρωθούν και να μην συμβεί». 

Η συζήτηση πάντως κατέληξε σε τρία συμπεράσματα: «α) Το ψήφισμα με τις υπογραφές των παριστάμενων να κοινοποιηθεί στην κυβέρνηση και τον πρωθυπουργό, β) Το θέμα της εξόρυξης χρυσού να συζητηθεί στο Περιφερειακό Συμβούλιο με εισηγητική πρόταση από τις παρατάξεις της αντιπολίτευσης, γ) να ζητηθεί η δέσμευση από το Δημοτικό Συμβούλιο της Αλεξανδρούπολης ότι τα μέλη του δεν θα συναινέσουν σε ενδεχόμενη πρόταση διεξαγωγής τοπικού δημοψηφίσματος για το θέμα του Χρυσού.

Το ψήφισμα που θα σταλεί στον πρωθυπουργό θα φέρει τις υπογραφές των παριστάμενων, οι οποίοι υπέγραψαν κατά την προσέλευσή τους, ωστόσο δόθηκε και χρονικός ορίζοντας μίας εβδομάδας για να συγκληθούν συνεδριάσεις διοικητικών συμβουλίων, όπου απαιτείται. 

Η Κομοτηνή εκπροσωπήθηκε αρκούντως στην συνάντηση αφού εκεί –ανάμεσα σε άλλους- είδαμε τον αντιδήμαρχο Κομοτηνής Στράτο Τσακιρίδη, τον επικεφαλής της μείζονος αντιπολίτευσης Αντώνη Γραβάνη, τον αντιπρόεδρο του Εργατικού Κέντρου Ροδόπης Γιάννη Βαβία, ενώ ο μητροπολίτης Μαρωνείας και Κομοτηνής Παντελεήμων διατύπωσε την αρνητική του θέση στην επένδυση μέσω επιστολής (σ.σ. το ίδιο έπραξαν και οι επίσκοποι Ξάνθης και Φιλίππων, ενώ οι Αλεξανδρουπόλεως και Διδυμοτείχου απείχαν παντί τρόπω). 

Πηγή: Χρόνος Κομοτηνής
 

Άγιοι Ανάργυροι: Η απάθεια και η αδιαφορία του φρουρού την ώρα της γυναικοκτονίας (video)

11 11

Άγιοι Ανάργυροι: Η απάθεια και η αδιαφορία του φρουρού την ώρα της γυναικοκτονίας (video)

Νέο βίντεο ντοκουμέντο αυτή τη φορά από την κάμερα ασφαλείας του ίδιου του αστυνομικού τμήματος…