Την παραπομπή της Κατερίνας Σαββαΐδου σε δίκη προτείνει η εισαγγελέας

Να δικαστεί η Κατερίνα Σαββαΐδου για τους χειρισμούς της στην υπόθεση με το πάγωμα προστίμου εκατομμυρίων ευρώ σε εταιρία ενώ βρισκόταν στο τιμόνι της Γενικής Γραμματείας Δημοσίων Εσόδων, προτείνει η εισαγγελέας.

Ειδικότερα, η εισαγγελική λειτουργός, Μαρία Γκανέ, με την υπ’ αριθμ. 796/2017 εισήγησή της προς το Συμβούλιο Εφετών προτείνει να παραπεμφθεί σε δίκη η Κατερίνα Σαββαΐδου κατηγορούμενη για το αδίκημα της απόπειρας απιστίας στην υπηρεσία σε συνδυασμό με τις επιβαρυντικές διατάξεις του νόμου περί καταχραστών δημοσίου χρήματος.

Πρόκειται για τη γνωστή υπόθεση με το «πάγωμα» του προστίμου μαμούθ, ύψους 78 εκατομμυρίων ευρώ που είχε επιβληθεί στην εταιρία GENNET. Την υπόθεση αποκάλυψε σε όλο της το βάθος το Hot Doc στο τεύχος 87. Για την παραπομπή της η μη σε δίκη θα αποφανθεί τελικά το Συμβούλιο Εφετών.

Υπενθυμίζεται πως τον Οκτώβριο του 2015 η Εισαγγελία Διαφθοράς άσκησε ποινική δίωξη εις βάρος της Κατερίνας Σαββαΐδου κατηγορώντας την για το αδίκημα της απόπειρας απιστίας στην υπηρεσία σε συνδυασμό με τις επιβαρυντικές διατάξεις του Νόμου περί καταχραστών του Δημοσίου.

Η ποινική δίωξη ασκήθηκε από την Εισαγγελία Διαφθοράς, τρεις ημέρες μετά τις εξηγήσεις που έδωσε η Κατερίνα Σαββαΐδου ως ύποπτη για την σκανδαλώδη υπόθεση. Η ίδια δεν παρουσιάστηκε αυτοπροσώπως στους εισαγγελείς. Στο υπόμνημά της λοιπόν που κατέθεσε στο πλαίσιο της προκαταρκτικής εξέτασης, αρνήθηκε οποιαδήποτε εμπλοκή της.

Οι δικαστικοί λειτουργοί δε φαίνεται να πείστηκαν από τις εξηγήσεις της και προχώρησαν στη δίωξη. 

Το χρονικό της υπόθεσης

Όπως έγραφε το Hot Doc και ο Κώστας Βαξεβάνης (σ.σ την υπόθεση με το πάγωμα του προστίμου αποκάλυψε πρώτα η FMVOICE), η Κατερίνα Σαββαΐδου ελέγχεται από τη Δικαιοσύνη, γιατί, σύμφωνα με όσα της καταλόγισαν οι εισαγγελείς Γιάννης Δραγάτσης και Αγγελική Τριανταφύλλου, απέτρεψε την είσπραξη προστίμου 78 εκατομμυρίων από την εταιρία GENNET, η οποία είχε κόψει εικονικά τιμολόγια για να εμφανίσει την τοκογλυφία στην οποία επιδιδόταν ως συναλλαγές.

Η Σαββαΐδου, αντί να υπογράψει τις διαδικασίες που θα οδηγούσαν σε καταλογισμό των προστίμων, ζήτησε τον επανέλεγχο της εταιρίας. Δηλαδή, αμφισβήτησε τα πορίσματα των εφοριακών, που αφορούσαν την τοκογλυφία, και έδειξε να πιστεύει τους υπευθύνους της εταιρίας, που έλεγαν πως επρόκειτο για πραγματικές συναλλαγές.

Θύμα της τοκογλυφικής δραστηριότητας των υπευθύνων της εταιρίας GENNET ήταν μια καπνεμπορική επιχείρηση με έδρα την Καβάλα, η οποία φέρει την επωνυμία «ΟΔΕΤΤΗ Ν. ΠΕΤΡΙΔΗ» και η οποία κατήγγειλε η ίδια την GENNET για τοκογλυφία.

Η επιχείρηση αυτή το 2001 είχε ανάγκη δανειοδότησης, αλλά δεν κατάφερε να εξασφαλίσει νέες πιστώσεις από την «Αγροτική Τράπεζα», επειδή τα προηγούμενα δάνεια που είχε λάβει από την ίδια τράπεζα δεν είχε καταφέρει να τα εξυπηρετήσει.

Για να εξασφαλίσει νέα δανειακή χρηματοδότηση είχε ζητήσει την βοήθεια του κ. Ανθόπουλου, ο οποίος ήταν τότε βουλευτής του ΠΑΣΟΚ και είχε διατελέσει παλαιότερα υφυπουργός Εθνικής Οικονομίας. Ο εν λόγω πολιτικός ανέλαβε τότε να φέρει σε επαφή τους υπευθύνους της καπνεμπορικής επιχείρησης με την εταιρεία GENNET, η οποία εδρεύει στην Αθήνα και η οποία θα αναλάμβανε τη δανειοδότηση με επιτόκιο υψηλότερο αυτού που θεωρείτο θεμιτό σύμφωνα με το νόμο.

Επειδή οι χορηγήσεις των δανείων αυτών ήταν συναλλαγές παράνομες, συμφωνήθηκε μεταξύ των δύο πλευρών (της δανειολήπτριας καπνεμπορικής επιχείρησης «ΟΔΕΤΤΗ Ν. ΠΕΤΡΙΔΗ» και της GENNET) η συγκάλυψη των συναλλαγών αυτών με εικονικές αγοραπωλησίες καπνών. Για τον σκοπό αυτό, συστάθηκε μια τρίτη εταιρεία, με την επωνυμία «KAΠΝΕΜΠΟΡΙΚΕΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ ΜΟΝΟΠΡΟΣΩΠΗ ΕΠΕ». Υπεύθυνη της τρίτης αυτής εταιρείας ορίστηκε η 18χρονη τότε κόρη του ζεύγους το οποίο διοικούσε την καπνεμπορική επιχείρηση!

Διαβάστε αναλυτικότερα την υπόθεση: Ύποπτη και για κακούργημα η Σαββαΐδου – Φέρεται να “πάγωσε” πρόστιμο 78 εκ. ευρώ

Σοβαρό πρόβλημα υγείας αντιμετωπίζει ο Βασίλης Καρράς: «Δίνει τη μάχη του πάρα πολύ γενναία» (video)

Σοβαρό πρόβλημα υγείας αντιμετωπίζει ο Βασίλης Καρράς: «Δίνει τη μάχη του πάρα πολύ γενναία» (video)

Διαβάστε τα όσα δήλωσε ο αδερφός του τραγουδιστή στην κάμερα του ΑΝΤ1