Την επίσκεψη του προέδρου του Ισραήλ, στη Θεσσαλονίκη ανήγγειλε ο Γιάννης Μπουτάρης

Την επίσκεψη του προέδρου του Ισραήλ, Ρεουβέν Ρίβλιν, στη Θεσσαλονίκη προανήγγειλε ο δήμαρχος, Γιάννης Μπουτάρης, στη διάρκεια της σημερινής συνεδρίασης του δημοτικού συμβουλίου.

NewsRoom 16/01/2018 | 21:01

'Οπως είπε ο κ.Μπουτάρης προς τους δημοτικούς συμβούλους, ο κ.Ρίβλιν θα επισκεφτεί στις 30 Ιανουαρίου την πόλη προκειμένου να αποτίσει φόρο τιμής στους Εβραίους που χάθηκαν στα ναζιστικά στρατόπεδα συγκέντρωσης.

Σύμφωνα με όσα είπε ο δήμαρχος, ο πρόεδρος του Ισραήλ θα καταθέσει στεφάνι στο μνημείο του Ολοκαυτώματος στην Πλατεία Ελευθερίας και στη συνέχεια θα επισκεφτεί τον χώρο όπου θα ανεγερθεί το Μουσείο Ολοκαυτώματος.

Παράλληλα, είπε προς το Σώμα πως προχωρά η δημιουργία μητροπολιτικού πάρκου στα δυτικά της πόλης. "Το πάρκο συμφωνήθηκε με την έγκριση του πρωθυπουργού. Θα περιλαμβάνει ίσως και ανοιχτό μουσείο. Είχαμε μια συνάντηση με τους ανθρώπους του Μουσείου Σιδηροδρόμων να μεταφερθεί και αυτό από την περιοχή του Κορδελιού". Σύμφωνα με τον δήμαρχο, τη δαπάνη για τη δημιουργία του πάρκου θα αναλάβει η ΓΑΙΟΣΕ και ο δήμος Θεσσαλονίκης θα είναι υπεύθυνος για τη συντήρηση του.

Επίσης, ο κ.Μπουτάρης ενημέρωσε για το αποτέλεσμα της συνάντησης που είχε με τον Μητροπολίτη Θεσσαλονίκης, Ανθιμο, για το Ίδρυμα Χρόνιων Πασχόντων. Μετά το "ναυάγιο" της πρότασης για παραχώρηση χώρου στη Θέρμη, ο δήμαρχος αντιπρότεινε για τη δημιουργία του Ιδρύματος είτε το νοσοκομείο του Αγίου Παύλου στην οδό Φράγκων, είτε στο Λοιμωδών.

"Η τελευταία πρόταση προς τον Μητροπολίτη είναι διπλή.΄Η να γίνει το Ίδρυμα Χρονίων Πασχόντων στο νοσοκομείο του Αγίου Παύλου στη Φράγκων, που είναι άδειο, ή στο χώρο που ήταν το Λοιμωδών, αλλά ανήκει στο ιταλικό κράτος. Έχουμε μια συνάντηση με τον Ιταλό πρέσβη για να προχωρήσουμε σε εξαγορά. Όμως τότε δεν θα είναι το ίδρυμα της εκκλησίας, θα έχει σημαντικό ρόλο και ο δήμος", είπε χαρακτηριστικά ο δήμαρχος.

Η ονοματολογία της ΠΓΔΜ στο επίκεντρο της συνεδρίασης του δημοτικού συμβουλίου

Η ονοματολογία της Πρώην Γιουγκοσλαβικής Δημοκρατίας της Μακεδονίας (ΠΓΔΜ) βρέθηκε στο επίκεντρο της συνεδρίασης του δημοτικού συμβουλίου του δήμου Θεσσαλονίκης, με τον Γιάννη Μπουτάρη να επαναλαμβάνει πως το θέμα το χειρίζεται η κυβέρνηση και να καταδικάζει το πρόσφατο ψήφισμα της Περιφερειακής Ένωσης Δήμων Κεντρικής Μακεδονίας (ΠΕΔΚΜ).

"Δεν κινδυνεύουμε εμείς από τους Σκοπιανούς. Οι Σκοπιανοί κινδυνεύουν από εμάς. Δεν είμαστε εμείς που φοβόμαστε. Αυτοί είναι που αγωνιούν", δήλωσε ο δήμαρχος, Γιάννης Μπουτάρης προσθέτοντας πως "εμείς δεν αντιπροσωπεύουμε την πολιτική της χώρας. Το θέμα το χειρίζεται η κυβέρνηση. Εγώ καταδικάζω το ψήφισμα που πήρε η Περιφερειακή Ένωση Δήμων Κεντρικής Μακεδονίας".

Ο επικεφαλής της μείζονος αντιπολίτευσης , Σταύρος Καλαφάτης, υποστήριξε πως "το Σκοπιανό πρέπει να αποτελέσει αντικείμενο συζήτησης. Ο δήμος, το δημοτικό συμβούλιο και ο δήμαρχος δεν ασκούν εξωτερική πολιτική, όμως αυτό δεν σημαίνει ότι δεν πρέπει να έχουμε άποψη για ένα τόσο σοβαρό θέμα".

Η Ρία Καλφακάκου, επικεφαλής της παράταξης "Ανοιχτή Πόλη", υποστήριξε "πως η σύνθετη ονομασία ήταν η πιο λογική, η πιο ιστορικά αληθής και αυτή που θα έλυνε το πρόβλημα. Το αφήσαμε 25 χρόνια και γίναμε διεθνώς ρεζίλι".

Ο Γιάννης Δελής από τη "Λαϊκή Συσπείρωση", είπε πως "επειδή πολλά ακούγονται για καλή χρονική στιγμή για να λυθεί το Σκοπιανό, λέμε πως δεν είναι τίποτα άλλο από τη χρονική στιγμή που επιλέγει το ΝΑΤΟ", ενώ ο Κωνσταντής Σεβρής από την παράταξη "Μένουμε Θεσσαλονίκη" χαρακτήρισε "απολύτως λογικά τα αντανακλαστικά των πολιτών για το συλλαλητήριο".