Την ενοχή του πρώην επικεφαλής της "Αλληλεγγύης" εισηγήθηκε η εισαγγελέας για την υπόθεση υπεξαίρεσης 5 εκατ. ευρώ

Την καταδίκη του Φουρλεμάδη της ΜΚΟ "Αλληλεγγύη", για τα εκατομμύρια των κρατικών επιχορηγήσεων που αντί να πάνε σε φιλανθρωπίες προς τρίτες χώρες πήγαιναν σε "ανοίκειες πληρωμές" εισηγήθηκε σήμερα η εισαγγελέας της έδρας του Τριμελούς Εφετείου Κακουργημάτων της Αθήνας,Ιωάννα Τσάλη.

NewsRoom 24/05/2018 | 18:30

Σύμφωνα με την εισαγγελική εισήγηση ο Δ.Φουρλεμάδης, πρώην διευθύνων σύμβουλος της "Αλληλεγγύης" πρέπει να κηρυχθεί ένοχος για το κακούργημα της υπεξαίρεσης κατ' εξακολούθηση με την επιβαρυντική διάταξη του νόμου περί καταχραστών του Δημοσίου (1608/50) καθώς και της απλής απιστίας, σε βαθμό κακουργήματος, κατ' επιτρεπτή μεταβολή της κατηγορίας για την οποία δικάζεται (απιστία στην υπηρεσία, με την επιβαρυντική διάταξη του ν.1608/1950).

Τα κατεψυγμένα πουλερικά για το Ιράκ που ...έκαναν φτερά

Αξιολογώντας τα όσα προέκυψαν από την ακροαματική διαδικασία, η εισαγγελική λειτουργός κατέληξε στο συμπέρασμα ότι οι επιχορηγήσεις που δόθηκαν στην «Αλληλεγγύη» από το υπουργείο Εξωτερικών (το 2005) για διάφορες φιλανθρωπίες, ιδιοποιήθηκαν παράνομα από τον εντολοδόχο και διαχειριστή της ΜΚΟ ,Δημήτρη Φουρλεμάδη, και δαπανήθηκαν "σε ανοίκειες πληρωμές", για δαπάνες, άσχετες με φιλανθρωπίες.Πληρώθηκαν μιθοδοσίες της ΜΚΟ, λογαριασμοί ΔΕΚΟ, το ΙΚΑ, φόροι, αμοιβές σε επικοινωνιολόγους, επιταγές προς τρίτους.

"Χρηματικά ποσά δόθηκαν για άσχετες ανάγκες, για μη σύννομες πληρωμές που καμία σχέση είχαν ακόμα και με άλλα ανθρωπιστικά προγράμματα, αν και ο Δ.Φουρλεμάδης είχε σαφή εντολή να χρησιμοποιήσει τα συγκεκριμένα κονδύλια μόνο για τους σκοπούς συγκεκριμένων προγραμμάτων", τόνισε στην αγόρευση της η εισαγγελέας .

Η εισήγηση της ήταν καταδικαστική και για την φερόμενη ως διευθύντρια εσωτερικού ελέγχου της ΜΚΟ για την οποία ζήτησε ενοχή για το αδίκημα της απλής συνέργειας στην υπεξαίρεση και στην απιστία του Φουρλεμάδη.

Για τους δύο οικονομικούς επιθεωρητές της Εκκλησίας, πρότεινε την μετατροπή σε πλημμέλημα του κακουργήματος της ψευδούς βεβαιώσεως που τους αποδίδεται και την απαλλαγή τους λόγω παραγραφής του αδικήματος..

Αναπτύσσοντας την εισήγηση της για τον Δημήτρη Φουρλεμάδη, η εισαγγελέας της έδρας είπε ότι ιδιοποιήθηκε παράνομα:

● 5,1 εκατομμύρια ευρώ που ήταν η προκαταβολή χορηγίας του ΥΠΕΞ για αποστολή κατεψυγμένων πουλερικών στο Ιράκ.

● 450.000 ευρώ συνολικά για 5 διαφορετικές χορηγίες του ΥΠΕΞ από το 2005 ως το 2007.

Τα εκατομμύρια των επιχορηγήσεων

Το βασικό σκέλος της κατηγορίας αφορά σε προκαταβολή επιχορήγησης, ύψους 5,6 εκατομμυρίων ευρώ (οι 500.000 ευρώ επεστράφησαν από τον κ.Φουρλεμάδη) που δόθηκε από το ΥΠΕΞ το 2005 για ανθρωπιστική βοήθεια σε Ζιμπάμπουε, Ερυθραία και Μαλάουι.

"Ο κατηγορούμενος απολογούμενος δεν εξήγησε ποιες ανάγκες προγράμματος πληρώθηκαν με τις επιταγές που υπάρχουν στη δικογραφία. Αν ανατρέξουμε όμως στο Διαδίκτυο, είναι προφανές ότι δεν αφορούν κάποιο πρόγραμμα γιατί θα δούμε ότι τα ονόματα αντιστοιχούν σε εταιρείες σεκιούριτι, με τζάμια και ξυλεία", επεσήμανε η κα Τσάλη.

Οταν το ΥΠΕΞ ζήτησε από τη ΜΚΟ πίσω τα 5,6 εκ για το πρόγραμμα που δεν εκτελέστηκε, η Αλληλεγγύη δανείστηκε το ποσό από τον εφοπλιστή Νίκο Φράγκο για να το επιστρέψει.

Η επιχορήγηση πήγε στο δάνειο

Για την εξόφληση αυτού του δανείου η ΜΚΟ έλαβε από το ΥΠΕΞ...νέα επιχορήγηση, πάλι για αποστολή πουλερικών (αυτή τη φορά στο Ιράκ).

"Από την αποδεικτική διαδικασία - τόνισε η εισαγελέας - προκύπτει το βέβαιο συμπέρασμα ότι ο κατηγορούμενος Δημήτρης Φουρλεμάδης κινήθηκε δόλια. Με τις πράξεις του παραπλάνησε το υπουργείο Εξωτερικών για νέα χορήγηση δανείου. Εάν το ΥΠΕΞ γνώριζε ότι τα χρήματα που επεστράφησαν ήταν από δάνειο, είναι βέβαιο ότι δεν θα ενέκρινε νέο πρόγραμμα ανθρωπιστικής βοήθειας, δίνοντας άλλα 5,6 εκατομμύρια προκαταβολή στη ΜΚΟ. Η παραπλάνηση του Δ.Φουρλεμάδη δεν απέβλεπε στην υλοποίηση του προγράμματος αλλά στην αποπληρωμή του δανείου. Αποδείχθηκε ότι δεν είχε αληθινή βούληση να εκτελέσει το έργο καθώς δεν είχε ούτε τα χρήματα."

Το πρόγραμμα και πάλι δεν εκτελέστηκε ενώ ποσότητα πουλερικών που προορίζονταν για τη φιλανθρωπική αποστολή εντοπίστηκαν αλλοιωμένα και κατασχεθηκαν.

Το ΥΠΕΞ ζήτησε και πάλι πίσω τα χρήματα, χωρίς αυτή τη φορά να τα εισπράξει, ενδεχομένως από ένα ...νέο δάνειο.

Για το σκέλος της απιστίας, η εισαγγελέας ζήτησε την καταδίκη του πρώην διευθύνοντος συμβούλου της ΜΚΟ για:

●Ποσό 140.000 ευρώ για την αγορά κτιρίου στην Κυψέλη, το οποίο προοριζόταν να γίνει ξενώνας φιλοξενίας.

●Ποσό 258.000 ευρώ που δόθηκε ως αποζημίωση σε μεταφορική εταιρία, για την ακύρωση συμφωνίας μεταφοράς πουλερικών που δεν πραγματοποιήθηκε καθώς οι υπεύθυνοι της «Αλληλεγγύης» δεν είχαν φροντίσει να βρεθεί ο προορισμός της φιλανθρωπικής αποστολής και κυρίως, δεν είχαν βρει ούτε το εμπόρευμα, πριν κλειστεί η συμφωνία.

"Η ΜΚΟ - είπε η εισαγγελέας- δεν έκανε καμία ενέργεια για να υλοποιηθεί έγκαιρα το πρόγραμμα, καμία σοβαρή προετοιμασία. Με μία επιστολή της ΜΚΟ, η εταιρεία έκανε άμεση έκπτωση 1 εκ ευρώ. Οι ελεγκτές μίλησαν για ύποπτη συμφωνία. Ο Δ. Φουρλεμαδης δεν ζήτησε από την εταιρεία ούτε αποδείξεις για έξοδα της. Με άμεσο δόλο, με γνώση ότι ήταν απολύτως ανέφικτη η υλοποίηση της μεταφοράς μιας τεράστιας ποσότητας κοτοπούλων, μέσα σε 2 μήνες, εν γνώσει του ζημίωσε την Αλληλεγγύη ".

Το ΥΠΕΞ έχει καταλογίσει στην «Αλληλεγγύη» ποσό επιστροφής 6,4 εκατομμύρια ευρώ (τα 5,6 εκατομμύρια συν τους τόκους) και έχουν δεσμευθεί ακίνητα της Οργάνωσης αλλά και της Αρχιεπισκοπής Αθηνών (η ΜΚΟ είναι ΝΠΔΔ της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αθηνών).

Αρνούνται τις κατηγορίες

Στις απολογίες τους και οι 4 κατηγορούμενοι αρνήθηκαν τις κατηγορίες. Ο Δημήτρης Φουρλεμάδης αρνείται ότι υπεξαίρεσε χρήματα από τη ΜΚΟ και υποστηρίζει ότι όλα τα ποσά διατέθηκαν για να καλυφθούν ανάγκες της Οργάνωσης.

Στην απολογία του είχε πει :

"Ήταν συνήθης πρακτική να μπαίνουν τα χρήματα σε ένα λογαριασμό κι από εκεί να καλύπτονται οι διάφορες υποχρεώσεις. Εγώ ήμουν υπάλληλος. Ο μακαριστός αρχιεπίσκοπος Χριστόδουλος έφερνε τα προγράμματα απευθείας από το ΥΠΕΞ. Όταν αρρώστησε ήταν πολιτική βούληση να μην ολοκληρωθεί το πρόγραμμα με τα κοτόπουλα".

To koutipandoras.gr θεωρεί δικαίωμα του κάθε αναγνώστη να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, τονίζουμε ρητά ότι δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν τον εκάστοτε χρήστη και μόνο αυτόν. Παρακαλούμε πολύ να είστε ευπρεπείς στις εκφράσεις σας. Τα σχόλια με ύβρεις θα διαγράφονται, ενώ οι χρήστες που προκαλούν ή υβρίζουν θα αποκλείονται.