Τηλεοπτικές άδειες: Νέος γύρος αντιπαράθεσης μετά την προκλητική στήριξη της ΝΔ στους καναλάρχες

Νέος γύρος πολιτικής αντιπαράθεσης ξέσπασε με αφορμή τις προσφυγές της Ένωσης Ιδιοκτητών Τηλεοπτικών Σταθμών Εθνικής Εμβέλειας (ΕΙΤΗΣΕΕ) και των τηλεοπτικών σταθμών ΣΚΑΪ και Star Channel στο Συμβούλιο της Επικρατείας με σκοπό να μπλοκαριστεί εκ νέου ο διαγωνισμό για τις τηλεοπτικές άδειες.

5806750a1dc524e36e8b4595

Οι καναλάρχες, οι οποίοι δίχως πλέον να τηρούν τα προσχήματα αποζητούν τη διαιώνιση του προβληματικού καθεστώτος του παρελθόντος που τους επέτρεπε επί δεκαετίες να χρησιμοποιούν δημόσιες συχνότητες χωρίς να πληρώνουν, με τις προσφυγές τους στο ΣτΕ ζητούν ουσιαστικά να καταργηθούν οι βασισμένες στις αποφάσεις του ΕΣΡ, υπουργικές αποφάσεις του Νίκου Παππά που καθορίζουν σε επτά των αριθμό των αδειών και στα 35 εκατ. ευρώ την τιμή εκκίνησης των αδειών.

Η κίνηση των καναλαρχών να προσφύγουν στο ΣτΕ επικαλούμενοι εκ νέου ζητήματα αντισυνταγματικότητας του νόμου Παππά, δεν προκάλεσε πάντως εντύπωση στην κυβέρνηση. Ο ίδιος ο υπουργός ψηφιακής πολιτικής, μιλώντας σήμερα στον ραδιοφωνικό σταθμό «24/7» έκανε λόγο για αναμενόμενη προσπάθεια από την πλευρά τους, αφού «ήταν προφανές» όπως εξήγησε «ότι το θέμα ήταν η συνέχεια του καθεστώτος ασυδοσίας» και κάλεσε τα κόμματα της αντιπολίτευσης να τοποθετηθούν.

Στηρίζει τους καναλάρχες η αξιωματική αντιπολίτευση

Η ΝΔ από την πλευρά της δεν έχασε χρόνο και δια του εκπροσώπου Τύπου της πήρε εμμέσως θέση υπέρ των καναλαρχών, αποδεικνύοντας πως οι αντιδράσεις της αναφορικά με τη συνταγματικότητα του περιβόητου νόμου Παππά ένα άρθρο του οποίου πράγματι κρίθηκε από το ΣτΕ αντισυνταγματικό, ήταν απλώς προσχηματικές.

Ο Βασίλης Κικίλιας εξαπέλυσε συγκεκριμένα επίθεση στον κ. Παππά, καλώντας τον να απολογηθεί για τον «αντισυνταγματικό νόμο του» και στη συνέχεια σχολίασε αναφορικά με τις νέες προσφυγές των καναλαρχών: «έχουμε μία ολοκληρωμένη πρόταση για την αδειοδότηση των καναλιών, η οποία περιλαμβάνει την πλήρη αξιοποίηση του ψηφιακού φάσματος. Το ΕΣΡ θα κρίνει. Σεβαστά είναι και τα αποτελέσματα των αποφάσεων, αλλά και οι άμυνες όλων. Καλό θα ήταν ο υπουργός-καναλάρχης, αποτυχημένος σε όλα, να απολογηθεί για τον αντισυνταγματικό νόμο του. Μέχρι στιγμής δεν το έχει κάνει, αλλά, αντίθετα, είναι επιθετικός. Για όλα φταίνε όλοι οι άλλοι εντός και εκτός χώρας, εκτός από τον ίδιο».

Να απαντήσει ευθέως καλεί τη ΝΔ ο Νίκος Παππάς

Η ασαφής τοποθέτηση του κ. Κικίλια ο οποίος πάντως κατά την πάγια τακτική της αξιωματικής αντιπολίτευσης δεν τοποθετήθηκε σαφώς αναφορικά με το αν πρέπει επιτέλους να ολοκληρωθεί ο διαγωνισμός για τις άδειες και να μπει τάξη στο άναρχο τηλεοπτικό τοπίο, προκάλεσε την αντίδραση του Νίκου Παππά ο οποίος απάντησε στις αιτιάσεις πως η ΝΔ έχει πρόταση για πλήρη αξιοποίηση του ψηφιακού φάσματος και ότι το ΕΣΡ θα κρίνει σχετικά, ότι η αρμόδια ανεξάρτητη Αρχή έχει ήδη κρίνει.

Σε σχετική του δήλωση ο υπουργός Ψηφιακής Πολιτικής αναφέρει επίσης ότι το ΕΣΡ «έχει γνωμοδοτήσει τόσο για τη δημοπράτηση επτά τηλεοπτικών αδειών όσο και για το ύψος της τιμής εκκίνησης, η οποία ανέρχεται στα 35 εκατ. ευρώ. Ο Νίκος Παππάς καλεί επίσης εκείνους που μιλούν για αντισυνταγματικότητα του νόμου 4339/2015 να είναι πιο προσεκτικοί, αφού όπως υπενθυμίζει η ΝΔ στηρίζει πλέον την πλειονότητα των άρθρων του.

Συγκεκριμένα δε, έχει υπερψηφίσει τα άρθρα 6 (Ασυμβίβαστες ιδιότητες και πόθεν έσχες υποψηφίων), 7 (Τεχνολογικός εξοπλισμός και κτηριακή υποδομή αδειοδοτημένων σταθμών), 8 (Περιεχόμενο εκπεμπόμενου προγράμματος), 9 (Απασχολούμενο προσωπικό), 10 (Οροι συμμετοχής), 13 (Διαδικασία δημοπρασίας), 14 (Οροι χορηγούμενων αδειών) και 15 (Λόγοι ανάκλησης αδειών).

Καταλήγοντας ο κ. Παππάς διερωτάται αν «η ΝΔ αποδέχεται τις επιταγές του Συντάγματος, τις αποφάσεις του ΣτΕ, την εφαρμογή του νόμου και των αποφάσεων του ΕΣΡ». « Δεν ζητήσαμε από την ίδια να μας πει τί σέβεται και τί όχι. Ζητάμε εκ νέου να μάθουμε εάν υποστηρίζει ότι πρέπει να ολοκληρωθεί η αδειοδότηση των τηλεοπτικών σταθμών και να καταβληθεί τίμημα. Απλά, καθαρά και ξάστερα. Και ας προσθέσει όσους χαρακτηρισμούς επιθυμεί», συμπληρώνει ο ίδιος.

Σφοδρή επίθεση και από τον ΣΥΡΙΖΑ

Σφοδρότατη επίθεση στην αξιωματική αντιπολίτευση εξαπέλυσε εν τω μεταξύ και ο ΣΥΡΙΖΑ, καλώντας τη ΝΔ να απαντήσει ευθέως για το εάν επιθυμεί ή όχι την αδειοδότηση των τηλεοπτικών σταθμών και την πραγματοποίηση της διαγωνιστικής διαδικασίας.

«Τι πιστεύει ως προς το τίμημα των δημόσιων συχνοτήτων; Θα πρέπει να δοθεί δωρεάν, ή οφείλουν οι ιδιοκτήτες να πληρώσουν προκειμένου να τις χρησιμοποιούν; Ποια είναι η θέση της ΝΔ για τα εργασιακά δικαιώματα των εργαζόμενων στα τηλεοπτικά κανάλια;», διερωτάται στην ανακοίνωσή του ο ΣΥΡΙΖΑ και συμπληρώνει ότι «η προσφυγή των καναλαρχών εναντίον της ομόφωνης απόφασης του ΕΣΡ για τη διεξαγωγή διαγωνισμού για τις τηλεοπτικές άδειες, αποδεικνύει τον εθισμό τους στο τζάμπα και την ασυδοσία».

«Η στάση των ιδιοκτητών των ιδιωτικών καναλιών δεν μας εκπλήσσει. Ούτε βεβαίως και η στάση της ΝΔ, η οποία φανερώνει πως το κόμμα του Κυρ. Μητσοτάκη συμπεριφέρεται ως ‘’βασιλικότερο του βασιλέως’’. Γι’ αυτό και οι παλινωδίες της είναι συνεχείς: Η αρχική τοποθέτηση της ΝΔ έκανε λόγο για αντισυνταγματικό νόμο και ο ίδιος ο Κυρ. Μητσοτάκης ζήτησε να μην προχωρήσει η αδειοδότηση με τον νόμο αυτό με επιστολή του προς το ΕΣΡ τον περασμένο Φεβρουάριο, αλλά τον περασμένο Αύγουστο ψήφισε στη Βουλή υπέρ 8 άρθρων του. Σήμερα, ο Β. Κικίλιας ‘’ξέχασε’’ πως το ΕΣΡ έχει ήδη αποφασίσει να προχωρήσει στη διαδικασία του διαγωνισμού κι έκανε λόγο πάλι για αντισυνταγματικό νόμο» αναφέρει επιπλέον η Κουμουνδούρου.  

Νέο στοιχείο για Αγίους Αναργύρους: Μήνυσε τους αστυνομικούς ο πατέρας της – «Την ξεφορτώθηκαν μέσα σε πέντε λεπτά»

Κυριακή

Νέο στοιχείο για Αγίους Αναργύρους: Μήνυσε τους αστυνομικούς ο πατέρας της – «Την ξεφορτώθηκαν μέσα σε πέντε λεπτά»

Στη μήνυση, σύμφωνα με το κεντρικό δελτίο ειδήσεων του Star παρουσιάζεται ένα άγνωστο στοιχείο, αφού…

Συναγερμός στην Κόρινθο: Εντοπίστηκε πτώμα ηλικιωμένης γυναίκας στη θάλασσα

5619840

Συναγερμός στην Κόρινθο: Εντοπίστηκε πτώμα ηλικιωμένης γυναίκας στη θάλασσα

Το πτώμα μεταφέρθηκε στο Νοσοκομείο της Κορίνθου, ενώ το Λιμεναρχείο Κορίνθου διενεργεί προανάκριση για την…

Νιγηρία: «Φέρτε πίσω τα κορίτσια μας» – Εντοπίστηκε μια από τις 276 μαθήτριες που είχαν απαχθεί από τζιχαντιστές 10 χρόνια πριν

nigiria 768x512 1

Νιγηρία: «Φέρτε πίσω τα κορίτσια μας» – Εντοπίστηκε μια από τις 276 μαθήτριες που είχαν απαχθεί από τζιχαντιστές 10 χρόνια πριν

Πρόκειται για την Λίντια που «διασώθηκε μαζί με τα τρία παιδιά της» κοντά στην πόλη…