Τηλεδιάσκεψη που δρομολογεί εξελίξεις: Η νομική μορφή των προληπτικών μέτρων και το χάσμα ΔΝΤ – Γερμανίας τα αγκάθια της διαπραγμάτευσης

Η τηλεδιάσκεψη το απόγευμα της Τετάρτης για το Euro Working Group αποτελεί προπαρασκευαστική συνάντηση για το Eurogroup στις 9 Μαΐου, με σκοπό να βρεθεί ο οδικός χάρτης για τη νομική μορφή που θα λάβουν τα μέτρα του προληπτικού πακέτου, κάτι που αποτελεί το ένα από τα δύο αγκάθια για το κλείσιμο της αξιολόγησης.

5729c7421dc5243e068b4591

Η συζήτηση του Euro Working Group θα δώσει το στίγμα για το πού το πάνε οι δανειστές, κάτι που θα δώσει και μια σαφή εικόνα για τα όσα θα ειπωθούν στο Eurogroup της Δευτέρας.

Νωρίς το μεσημέρι της Τετάρτης ολοκληρώθηκε η κυβερνητική σύσκεψη υπό τον πρωθυπουργό στο Μέγαρο Μαξίμου, με το παρόν να δίνουν αρκετά κυβερνητικά στελέχη και το κύριο θέμα της συζήτησης να μην είναι άλλο από τη διαπραγμάτευση. 

Όπως έχει διαρρεύσει εδώ και κάποιες μέρες, εκτός από τη σημερινή τηλεδιάσκεψη, αναμένεται συνάντηση μεταξύ Τσακαλώτου, Σόιμπλε, Ντάισελμπλουμ και Σαπέν, με σκοπό να μπει στις ράγες η συμφωνία για το Eurogroup της Δευτέρας. Ωστόσο, δεν έχει διευκρινιστεί το πότε, γεγονός που οδηγεί στο συμπέρασμα ότι όλες οι πλευρές αναμένουν με ιδιαίτερο ενδιαφέρον τη σημερινή τηλεδιάσκεψη του Euro Working Group.

Αξιοσημείωτο δε πως ένας το δεύτερο αγκάθι που έχει «κολλήσει» τις διαπραγματεύσεις είναι το γνωστό χάσμα μεταξύ Ταμείου και Βερολίνου για την αντιμετώπιση του ζητήματος του χρέους, με τον Βόλφγκανγκ Σόιμπλε να έχει εκφράσει πολλάκις την άποψη ότι το χρέος είναι βιώσιμο.

Από την πλευρά του, το ΔΝΤ εμμένει στην άποψη της γενναίας παρέμβασης των θεσμών αναφορικά με το ελληνικό χρέος, καθυστερώντας παράλληλα το κλείσιμο της διαπραγμάτευσης, αφού για να συμμετέχει στο πρόγραμμα ζήτησε τη σύσταση προληπτικού πακέτου μέτρων. Ως γνωστόν, τα μέτρα που πρότεινε η ελληνική πλευρά για τη συμφωνία του Ιουλίου καλύπτουν πλήρως όλες τις πλευρές των δανειστών, με το ΔΝΤ να διατηρεί τις επιφυλάξεις του για τα στοιχεία της Eurostat.

Ικανοποιημένο το Μαξίμου από τις δηλώσεις Τουσκ – Μοσκοβισί

Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, αποτυπώθηκε ιδιαίτερη ικανοποίηση μετά τη χθεσινοβραδινή σύσκεψη, αναφορικά με τις εκτιμήσεις της Κομισιόν για την ελληνική
οικονομία, αλλά και για τις παρεμβάσεις Τουσκ – Μοσκοβισί

Οι προβλέψεις της Κομισιόν για ανόρθωση της ελληνικής οικονομίας από το δεύτερο εξάμηνο του 2016 λαμβάνονται ως ισχυρό διαπραγματευτικό όπλο για την έκβαση της αξιολόγησης. 

Παράλληλα κυβερνητικές πηγές άφηναν αιχμές κατά συγκεκριμένων ΜΜΕ, τα οποία «επενδύουν στην αποσταθεροποίηση».

 «Είναι σαφές ότι η προοπτική ολοκλήρωσης της διαπραγμάτευσης έχει
προκαλέσει σοβαρή ανησυχία σε κάποιους που επενδύουν στην
αποσταθεροποίηση για να προστατεύσουν τα συμφέροντά τους. Αυτοί που
παίζουν τα ρέστα τους στο σενάριο του αδιέξοδου, θα αντιληφθούν γρήγορα
ότι έχουν ήδη χάσει», ανέφεραν χαρακτηριστικά.  

Το προληπτικό πακέτο φέρνει ενδεχόμενες περικοπές σε Δημόσιο και ΔΕΚΟ

Ο Ευκλείδης Τσακαλώτος πρέπει στο Eurogroup της Δευτέρας να παρουσιάσει στους ομολόγους του λίστα ποσοτικοποιημένων εφεδρικών παρεμβάσεων ύψους 3,6 δισ. ευρώ που θα λειτουργούν στη βάση ενός αυτόματου μηχανισμού διόρθωσης των δημοσιονομικών μεγεθών και όχι ενός νομοσχεδίου που θα πρέπει να ψηφιστεί από τη Βουλή.

Οι παρεμβάσεις αυτές προέρχονται κυρίως από το σκέλος των δαπανών και δευτερευόντως από το σκέλος των εσόδων. Δηλαδή, βασίζονται σε περικοπές μισθολογικών κονδυλίων στο Δημόσιο (μισθοί, συντάξεις, ειδικά μισθολόγια, απολύσεις υπαλλήλων, πάγωμα προσλήψεων) και σε ΔΕΚΟ που μεσοσταθμικά θα μπορούσαν να φτάσουν έως το 8% και λιγότερο σε πρόσθετους φόρους.

Εκτός όμως από τα προληπτικά μέτρα, υπάρχουν και τα τακτικά των 5,6 δις ευρώ που έχουν συμφωνηθεί κατά 99%, όπως είχε αποκαλύψει ο Πιερ Μοσκοβισί.

Η Κομισιόν έδωσε τις κατευθυντήριες γραμμές για το «χαρακτήρα» του συγκεκριμένου πακέτου. Ειδικότερα:

  • 1% του ΑΕΠ ή 1,8 δισ. ευρώ θα προέλθουν από εξοικονομήσεις πόρων από το συνταξιοδοτικό.
  • 1% του ΑΕΠ ή 1,8 δισ. ευρώ από τη φορολογία εισοδήματος. Από τις νέες κλίμακες για μισθούς, συντάξεις, ελευθέρια επαγγέλματα, ενοίκια και εισφορά αλληλεγγύης.
  • 0,25% του ΑΕΠ ή 450 εκατ. ευρώ από τον ΦΠΑ και δη από την αύξηση του ανώτατου συντελεστή στο 24% από 23%πιθανότατα και από την κατάργηση του υπερμειωμένου ΦΠΑ 6% (θα διατηρηθεί μόνο για τα φάρμακα)
  • 0,75% του ΑΕΠ ή 1,35 δισ. ευρώ από προσαρμογές στο σύστημα αμοιβών στο Δημόσιο (περικοπές μισθών στο Δημόσιο, με έμφαση στα εισαγωγικά κλιμάκια, τους υπαλλήλους χαμηλών προσόντων αλλά και τα ειδικά μισθολόγια, όπου σύμφωνα με τους δανειστές παρατηρούνται στρεβλώσεις) στη φορολογία των Ι.Χ., τους φόρους κατανάλωσης καυσίμων, τα αλκοολούχα ποτά και τον καπνό.

ΝΔ: Δραματοποιεί τη διαπραγμάτευση ο Τσίπρας

Στάση αναμονής τηρούν στο «στρατόπεδο» του Κυριάκου Μητσοτάκη αναφορικά με τη διαπραγμάτευση, τονίζοντας πως ο κ. Τσίπρας δραματοποιεί τη διαπραγμάτευση για να φέρει σε οριακό σημείο τους βουλευτές της συγκυβέρνησης, με σκοπό να μην προκύψουν διαφοροποιήσεις.

Η τακτική του κ. Τσίπρα, όπως πιστεύουν στη ΝΔ, έχει ως μοναδικό στόχο να «κρυφτούν» τα μέτρα που έρχονται, με ή χωρίς μηχανισμό διόρθωσης, το νέο ασφαλιστικό και η φορολογική λαίλαπα που θα σαρώσει την αγορά.   

Βέβαια, δεν έχει ξεκαθαριστεί ακόμα η στάση της ΝΔ για το πακέτο προληπτικών μέτρων -αν δηλαδή προκρίνουν την υιοθέτηση του λεγόμενου «κόφτη» και ποια θα έπρεπε να είναι η νομική μορφή αυτού-, το οποίο προέκυψε από την εμμονή του ΔΝΤ.

Νίσυρος: Περισσότερα από 6 παιδιά κατήγγειλαν κακοποίηση – «Έπεσα σε παγίδα»…λέει ο αρχαιοφύλακας (Video)

2579781

Νίσυρος: Περισσότερα από 6 παιδιά κατήγγειλαν κακοποίηση – «Έπεσα σε παγίδα»…λέει ο αρχαιοφύλακας (Video)

«Ξεπεράστηκαν φόβοι και ντροπές και άρχισαν να μιλάνε» ανέφερε ο διευθυντής του Γυμνασίου – Λυκείου Νισύρου,…

Τρελάθηκε ο ρεπόρτερ της ΕΡΤ με την πρόκριση του Ολυμπιακού: «Τρία πέναλτι έπιασε ο άτιμος ο Τζολάκης» (video)

ΕΡΤ

Τρελάθηκε ο ρεπόρτερ της ΕΡΤ με την πρόκριση του Ολυμπιακού: «Τρία πέναλτι έπιασε ο άτιμος ο Τζολάκης» (video)

«Ο Μεντιλίμπαρ έχει αποδείξει ότι έχει το κοκαλάκι της νυχτερίδας», είπε ο Κώστας Παπαδόπουλος μιλώντας…

Άννα Ελεφάντη: Η οργισμένη ανάρτηση για Πορτοσάλτε και Οικονόμου – «Ως εδώ!» (video)

Καταγραφή 24

Άννα Ελεφάντη: Η οργισμένη ανάρτηση για Πορτοσάλτε και Οικονόμου – «Ως εδώ!» (video)

«Η τακτική της δολοφονίας χαρακτήρων από τα φερέφωνα της κυβέρνησης Μητσοτάκη δεν θα περάσει», αναφέρει…

Τσαφούλιας: «Κορυφαίος ο Λάνθιμος – Εγώ δεν αντιπαθώ κανέναν, ίσως υπάρχουν όμως κάποιοι που με αντιπαθούν» (Video)

image 5

Τσαφούλιας: «Κορυφαίος ο Λάνθιμος – Εγώ δεν αντιπαθώ κανέναν, ίσως υπάρχουν όμως κάποιοι που με αντιπαθούν» (Video)

«Ο Λάνθιμος είναι κορυφαίος. Εγώ έχω μάθει να επικοινωνώ με τα έργα. Δεν πάμε να…

Μελέτη: Τα βρήκε σκούρα με τις ερωτήσεις του Σρόιτερ για Τέμπη και υποκλοπές – «Κάποιοι θέλουν να γίνουν αρεστοί» (video)

Μελέτη

Μελέτη: Τα βρήκε σκούρα με τις ερωτήσεις του Σρόιτερ για Τέμπη και υποκλοπές – «Κάποιοι θέλουν να γίνουν αρεστοί» (video)

«Εγώ νιώθω ότι μερικές φορές η υπόθεση των Τεμπών εργαλειοποιείται πολύ και για λόγους προσωπικού…