ΈΝ

Έμυ Ντούρου

Θηριωδία στο Κονγκό – Παρουσίαση Βιβλίου

Ο Ερίκ Βυϊγιάρ μελετά μια από τις χειρότερες μορφές της ευρωπαϊκής αποικιοκρατίας.

κογκο1

Ο Ερίκ Βυϊγιάρ, γνωστός στο ελληνικό αναγνωστικό κοινό από το πολυδιαβασμένο και βραβευμένο με Γκονκούρ βιβλίο του «Ημερήσια διάταξη» (Εκδόσεις Πόλις), ασχολείται με τον τρόπο που συστάθηκε το κράτος του Κονγκό στα τέλη του 19ου αιώνα, όταν οι μεγάλες δυνάμεις μοίρασαν μεταξύ τους την Αφρική. Ολα ξεκίνησαν από το Συνέδριο του Βερολίνου το 1884, όταν, σύμφωνα με τον Βυϊγιάρ, οι Γάλλοι, οι Αγγλοι, οι Βέλγοι, οι Γερμανοί, οι Πορτογάλοι και άλλοι βαριούνταν αφόρητα, οπότε για να διασκεδάσουν οργάνωσαν «το μεγαλύτερο κυνήγι όλων των εποχών», γράφοντας επί της ουσίας μια από τις πιο μελανές σελίδες της νεότερης ιστορίας.

Ο συγγραφέας περιγράφει τον τρόπο που ο βασιλιάς Λεοπόλδος Β΄ του Βελγίου καρπώθηκε τεράστια έκταση της Αφρικής, εξαναγκάζοντας τους φυλάρχους να υπογράψουν την παραχώρησή της με αντίτιμο μερικές χάντρες ή λίγα τόπια ύφασμα. Στόχος ήταν όχι η συγκρότηση ενός κράτους για λογαριασμό μιας χώρας (του Βελγίου) που δεν είχε πρότερη εμπειρία στις αποικίες, αλλά μιας ανώνυμης εταιρείας με στόχο την αφαίμαξη των φυσικών και ανθρώπινων πόρων. Ενα κράτος-μαϊμού «χωρίς διοίκηση, σχολεία, νοσοκομεία, χωρίς τίποτε», το οποίο παρ’ όλα αυτά κόστιζε ακριβά και για να συντηρηθεί έπρεπε να αυτοχρηματοδοτείται. 

Για τον λόγο αυτό του απέσπασαν το ελεφαντόδοντο και το καουτσούκ, χρησιμοποιώντας όση αγριότητα μπορεί να φανταστεί το πιο αρρωστημένο μυαλό. Στο Κονγκό μεταξύ άλλων αγριοτήτων εφαρμόστηκε από τον τυχοδιώκτη Φιεβέ ο νόμος του κομμένου χεριού. «Λένε πως κάποτε έφεραν στον Φιεβέ σε μία μόνο μέρα 1.308 χέρια, 1.308 δεξιά χέρια, 1.308 ανθρώπινα χέρια».

Μέσα σε 120 σελίδες ο Βυϊγιάρ καταφέρνει να αποδώσει με τόλμη το κλίμα της πιο άγριας μορφής της αποικιοκρατίας, πάνω στην οποία βασίστηκε ο δυτικός κόσμος όπως τον ξέρουμε σήμερα. Ιδανική ευκαιρία να ξαναδιαβάσει κανείς ταυτόχρονα την «Καρδιά του σκότους» του Κόνραντ. Τη μετάφραση του βιβλίου έχει κάνει ο Γιώργος Φαράκλας.

Κονγκό

Ερίκ Βυϊγιάρ

ΕΚΔΟΣΕΙΣ Πόλις

ISBN 978-960-435-652-2

ΣΕΛ 120

ΤΙΜΗ 12,00

Πηγή: Εφημερίδα Documento

 

Μητσοτάκης: Σε πανικό στη Βουλή – Αντί για απαντήσεις, επίθεση και «δεν ντρέπεστε» στην αντιπολίτευση (video)

6167665

Μητσοτάκης: Σε πανικό στη Βουλή – Αντί για απαντήσεις, επίθεση και «δεν ντρέπεστε» στην αντιπολίτευση (video)

«Ουδέποτε, δόθηκε καμία εντολή για συγκάλυψη», τόνισε ο Κυριάκος Μητσοτάκης κοιτώντας τους συγγενείς των θυμάτων

Βουλή: Ο λόγος για τα άδεια έδρανα του ΚΚΕ και της Νέας Αριστεράς στην ομιλία της Κωνσταντοπούλου

6167422

Βουλή: Ο λόγος για τα άδεια έδρανα του ΚΚΕ και της Νέας Αριστεράς στην ομιλία της Κωνσταντοπούλου

Μετά την ολοκλήρωση της ομιλίας της Ζωής Κωνσταντοπούλου, οι βουλευτές των δύο κομμάτων επέστρεψαν στις…

Μητσοτάκης: Όλο το παρασκήνιο για τις εκκαθαρίσεις Μπρατάκου και Παπασταύρου

InCollage 20240328 205245331

Μητσοτάκης: Όλο το παρασκήνιο για τις εκκαθαρίσεις Μπρατάκου και Παπασταύρου

O Κυριάκος Μητσοτάκης φαίνεται πως «παραίτησε» τους δύο στενούς του συνεργάτες προκειμένου να μην απολογηθεί…