Θετική ανταπόκριση από το Ευρωκοινοβούλιο στην πρόταση της Κομισιόν για το σχέδιο ανάκαμψης

Στο ότι το διακύβευμα είναι το μέλλον της Ευρώπης, συμφώνησαν σχεδόν όλοι οι εκπρόσωποι των πολιτικών ομάδων κατά τη σημερινή έκτακτη Ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου

avrupa komisyonu 1

Η  πρόεδρος της Κομισιόν, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, παρουσίασε την πρότασή της για το σχέδιο Ανάκαμψης ύψους 750 δισ. ευρώ, εκ των οποίων τα 500 δισ. ευρώ να χορηγηθούν στα κράτη μέλη ως επιχορηγήσεις και τα 250 δισ. ευρώ ως δάνεια.

Οι ευρωβουλευτές, τόνισαν, επίσης, ότι η αλληλεγγύη είναι αλληλένδετη με την υπευθυνότητα, ότι το ευρωπαϊκό οικοδόμημα βρίσκεται σε κίνδυνο, αλλά και ότι η Ευρώπη δεν είναι ΑΤΜ. Υπογράμμισαν, δε, την αναγκαιότητα της χρηστής διαχείρισης των χρημάτων που θα δοθούν προκειμένου τα κράτη μέλη να αντιμετωπίσουν τις συνέπειες της πανδημίας του νέου κορονοϊού και ότι πρέπει να διοχετευτούν σε προσπάθειες που έχουν, μακροπρόθεσμα, θετική αποτελέσματα για τους Ευρωπαίους πολίτες (νέες θέσεις εργασίας, ανάπτυξη κ.λπ.).

«Η ευρωπαϊκή αλληλεγγύη επιστρέφει, ξεκινάμε ένα νέο κεφάλαιο για την ΕΕ», τόνισε ο επικεφαλής της ΚΟ του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος, Μάνφρεντ Βέμπερ, συμπληρώνοντας ότι οι νέοι αυτοί πόροι πρέπει να επενδυθούν σε νέες ιδέες και όχι στα παλιά προβλήματα της Ευρώπης.

 

«Η αλληλεγγύη είναι αλληλένδετη με την υπευθυνότητα», είπε και, κατά συνέπεια πρέπει να υπάρξει σαφής τρόπος αποπληρωμής των χρημάτων αυτών, όπως δήλωσε, καλώντας για τη θέσπιση νέων ίδιων πόρων για την ΕΕ και ζητώντας οι εταιρείες – γίγαντες του ψηφιακού τομέα να πληρώσουν ό,τι τους αναλογεί.

 

Η Ιράχτε Γκαρσία Πέρες, πρόεδρος των Ευρωσοσιαλιστών, της δεύτερης σε δύναμη πολιτικής ομάδας, ευχαρίστησε την πρόεδρο της Κομισιόν για τη φιλόδοξη πρόταση που υπέβαλε και για το σεβασμό που επέδειξε στο «ρόλο που αξίζει το (Ευρωπαϊκό) Κοινοβούλιο» κατά την κατάρτιση του πακέτου μέτρων για την ανάκαμψη. Προειδοποίησε, ωστόσο, ότι το ευρωπαϊκό εγχείρημα βρίσκεται σε κίνδυνο και παρότρυνε το Συμβούλιο να υιοθετήσει το νέο Πολυετές Δημοσιονομικό Πρόγραμμα (ΠΔΠ) με ειδική πλειοψηφία για να αποφευχθεί «η ομηρία της ΕΕ από τέσσερα κράτη μέλη που προτιμούν να αντιδράσουν μεμονωμένα αντί να βρεθεί ευρωπαϊκή λύση».

«Αλλάζουν οι όροι του παιχνιδιού, η κίνηση αυτή δεν έχει προηγούμενο στην ιστορία της Ευρώπης» είπε εκπροσωπώντας την ΚΟ του Renew, ο Ντάσιαν Κιόλος. «Το ΠΔΠ και το σχέδιο ανάκαμψης πρέπει να εστιάσουν στο μέλλον», με την Πράσινη Συμφωνία και την ψηφιακή ατζέντα στα θεμέλιά τους, σημείωσε. «Μπορεί να διαφωνούμε για τις λεπτομέρειες, αλλά χαιρετίζω την προσέγγιση της Επιτροπής», δήλωσε, υπενθυμίζοντας στα κράτη μέλη ότι «η ΕΕ δεν είναι ΑΤΜ, η αλληλεγγύη προϋποθέτει σεβασμό των αξιών της».

Το πακέτο μέτρων της Κομισιόν ως «απολύτως λάθος και ανόητο», απέρριψε ο αντιπρόεδρος της Ομάδας Ταυτότητας και Δημοκρατίας (ID), Γιόρκ Μέθεν, λέγοντας ότι δεν έχει νομιμοποίηση και ότι του λείπει το αίσθημα ευθύνης και κοινή οικονομική λογική. Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, είπε, θέλει να ξοδέψει χρήματα «σαν να μην υπάρχει αύριο» και ολοκλήρωσε αναφέροντας ότι το τίμημα είναι τεράστιο για τους Ευρωπαίους φορολογούμενους.

Η συνπρόεδρος της ομάδας των Πρασίνων, Σκα Κέλλερ, απηύθυνε κάλεσμα «να μην επαναλάβουμε τα μεγάλα λάθη του παρελθόντος, εξωθώντας χώρες στη λιτότητα και στα άκριτα ιδεολογήματα περί ελεύθερης αγοράς, όπως είπε. «Αντιθέτως, πρέπει να διασφαλίσουμε ότι τα χρήματα αυτά θα επενδυθούν σε εγχειρήματα που θα βοηθήσουν μακροπρόθεσμα, θα δημιουργήσουν θέσεις εργασίας και θα σώσουν τον μόνο πλανήτη που έχουμε», πρόσθεσε.

Από την Ομάδα των Ευρωπαίων Συντηρητικών και Μεταρρυθμιστών μίλησε το μέλος του προεδρείου, Τζόαν βαν Όβερτβελντ. «Αν πρόκειται να επιτρέψουμε να δοθούν δάνεια και απευθείας χρηματοδότηση, θα πρέπει να υπάρξουν σαφείς όροι και προϋποθέσεις», είπε, μεταξύ άλλων, και προσέθεσε: «Τα χρήματα αυτά θα πρέπει να διατεθούν εκεί που είναι περισσότερο απαραίτητα, αλλά και να υπάρξουν μηχανισμοί ασφαλείας για τις επιχειρήσεις. Οι εργαζόμενοι και όσοι αποταμιεύουν δεν θα πρέπει να βρεθούν στη θέση να αδειάσουν τα πορτοφόλια τους για τα προγράμματα αυτά».

«Αντί να αποχωριστεί οριστικά τις δογματικές αντιλήψεις του παρελθόντος», το σχέδιο ανάκαμψης σταματά «στα μισά της διαδρομής», τόνισε η συνπρόεδρος της Ομάδας της Ευρωπαϊκής Ενωτικής Αριστεράς και, χαιρετίζοντας τις νέες προτάσεις για τους ίδιους πόρους της ΕΕ, ζήτησε τη διαγραφή του χρέους που δημιούργησε η κρίση, την παροχή άμεσων δανείων αέναης διάρκειας στα κράτη μέλη, καθώς και τη θέσπιση κοινωνικών κριτηρίων για την παροχή στήριξης από τα δημόσια ταμεία.

Στη σημερινή έκτακτη ολομέλεια του ΕΚ, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή παρουσίασε, επίσης, το αναθεωρημένο Πρόγραμμα Εργασίας της για το 2020, το οποίο σύμφωνα και με σχετική ανακοίνωση του ΕΚ, «θέτει ως προτεραιότητα τις δράσεις που απαιτούνται για την ενίσχυση της ανάκαμψης και της ανθεκτικότητας της Ευρώπης».

 

Το αμέσως προσεχές διάστημα, το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και το Συμβούλιο θα συζητήσουν τις νέες προτάσεις της Κομισιόν και θα αποφασίσουν για την τελική μορφή τόσο του σχεδίου Ανάκαμψης όσο και του ΠΔΠ.
 

ΣΥΡΙΖΑ: «Οι προκλητικές δηλώσεις του Ερντογάν υπονομεύουν και τις ελληνοτουρκικές σχέσεις»

mist erdo

ΣΥΡΙΖΑ: «Οι προκλητικές δηλώσεις του Ερντογάν υπονομεύουν και τις ελληνοτουρκικές σχέσεις»

«Καλούμε την κυβέρνηση, να προβεί άμεσα στις απαραίτητες διπλωματικές ενέργειες απέναντι στη νέα αυτή τουρκική…

Νέα πρόκληση Ερντογάν: Δήλωσε «μετανιωμένος» που η Τουρκία δεν κατέκτησε ολόκληρη την Κύπρο το 1974

8ce56d6d499047e58e6fa1054f091391

Νέα πρόκληση Ερντογάν: Δήλωσε «μετανιωμένος» που η Τουρκία δεν κατέκτησε ολόκληρη την Κύπρο το 1974

«Λάδι στη φωτιά» γύρω από το Κυπριακό έριξε το βράδυ της Δευτέρας (18/3) ο Τούρκος…