Newsroom

Newsroom

Θετικές οι αντιδράσεις των αγορών στις εξαγγελίες Τσίπρα στη ΔΕΘ

Μετά τις εξαγγελίες του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα στην 83η ΔΕΘ, θετικά αντέδρασαν οι αγορές και ο κόσμος της οικονομίας σχετικά με την πορεία της χώρας.

5b966ad31dc5242e1f8b45ad 1

Στο διεθνές προσκήνιο, ο ιαπωνικός οίκος πιστοληπτικής αξιολόγησης R&I (Rating and Investment Information) ανακοίνωσε σήμερα ότι αναβάθμισε το αξιόχρεο της Ελλάδας σε B από CCC+, με σταθερές προοπτικές, επικαλούμενος τη βελτίωση στη διάρθρωση της χρηματοδότησης του Δημοσίου, στη δημοσιονομική κατάσταση και στη βιωσιμότητα του χρέους.

Σύμφωνα με τον οίκο, τα μεσοπρόθεσμα και μακροπρόθεσμα μέτρα ελάφρυνσης χρέους, τα οποία συμφώνησαν οι υπουργοί Οικονομικών της ευρωζώνης για την Ελλάδα τον Ιούνιο, «θα βοηθήσουν να μειωθούν οι χρηματοδοτικές ανάγκες της κυβέρνησης και πιθανόν θα μειώσουν το χρέος της γενικής κυβέρνησης ως ποσοστό του ΑΕΠ». Το γεγονός ότι η κυβέρνηση έχει ένα μεγάλο ταμειακό απόθεμα ασφαλείας είναι ένας ακόμα θετικός παράγοντας, επισημαίνει ο οίκος R&I.

Παράλληλα, σημειώνει ότι παράγοντες όπως οι εντάσεις μεταξύ ΗΠΑ και Κίνας στο εμπόριο και η υποτίμηση των νομισμάτων των αναδυόμενων αγορών ενισχύουν την αβεβαιότητα για τις μελλοντικές προοπτικές της παγκόσμιας οικονομίας και των χρηματοπιστωτικών αγορών.

«Ο R&I θα παρακολουθεί εάν η κυβέρνηση είναι σε θέση να διατηρήσει την οικονομική ανάκαμψη και τη δημοσιονομική βελτίωση ακόμα και κάτω από τέτοιες συνθήκες και παράλληλα να εφαρμόσει σταθερά το μεταρρυθμιστικό πρόγραμμά της, όπως έχει δεσμευθεί», σύμφωνα με ανακοίνωση του οίκου στην ιστοσελίδα του.

Στο χρηματιστήριο, σύμφωνα με την εφημερίδα Αυγή, ο Γενικός Δείκτης ανέκαμψε αισθητά μετά από επτά διαδοχικές πτωτικές συνεδριάσεις με αθροιστικές απώλειες 7,43%, καθώς οι αγοραστές έδειξαν εμπιστοσύνη λόγω και του θετικού διεθνούς περιβάλλοντος, όπως ήταν τα θετικά πρόσημα των ευρωπαϊκών αγορών και το θετικό άνοιγμα της Wall Street, σε συνδυασμό με τη νέα αποκλιμάκωση των αποδόσεων για ιταλικά και ελληνικά κρατικά χρεόγραφα για τρίτη ημέρα.

Παράλληλα διαλύθηκε το κλίμα απροσδιοριστίας που είχε προκαλέσει η κατευθυνόμενη φημολογία των προηγούμενων ημερών αναφορικά με τις πρωθυπουργικές εξαγγελίες από του βήματος της 83ης Διεθνούς Εκθέσεως Θεσσαλονίκης.

Ο Γενικός Δείκτης ανέκτησε το επίπεδο των 700 μονάδων, κλείνοντας στις 705,03 μονάδες, σημειώνοντας άνοδο 2,51%. Μεγάλα κέρδη αποκόμισαν οι μετοχές του τραπεζικού κλάδου, των οποίων ο δείκτης ανέβηκε στις 662,40 μονάδες αυξηθείς κατά 4,57% και ενώ για μεγάλο διάστημα της συνεδρίασης κέρδιζε πάνω από 5%. Κέρδη αποκόμισαν ακόμη μεγάλη κεφαλαιοποίηση (+2,59%) μεσαία (+1,14%) και μικρή (+0,28%).

Την ίδια στιγμή, θετικά υποδέχθηκαν τις εξαγγελίες του Αλέξη Τσίπρα και τα επιμελητήρια. Ο πρόεδρος της Κεντρικής Ένωσης Επιμελητηρίων και του ΕΒΕΑ Κωνσταντίνος Μίχαλος, δήλωσε ότι “το πρώτο βήμα για τη σταδιακή απεμπλοκή της Ελλάδας από τα μνημονιακά δεσμά έγινε από τη Θεσσαλονίκη με τις εξαγγελίες του πρωθυπουργού, που σηματοδοτούν μια σειρά ελαφρύνσεων στις επιχειρήσεις, που, αν συνεχιστούν, θα δώσουν μια νέα ώθηση στην ελληνική αγορά και την οικονομία».

Σχολιάζοντας τις εξαγγελίες του πρωθυπουργού Αλ. Τσίπρα, τόνισε ότι η μείωση φορολογίας επιχειρήσεων και ασφαλιστικών εισφορών ελεύθερων επαγγελματιών, η κατάργηση του φόρου επιτηδεύματος, η μείωση των συντελεστών ΦΠΑ, η αύξηση του κατώτατου μισθού και η επιδότηση του συνόλου των ασφαλιστικών εισφορών για τους νέους μισθωτούς ικανοποιούν αρκετά τα αιτήματα του επιμελητηριακού και του επιχειρηματικού κόσμου, αλλά χρειάζεται και συνέχεια.