Newsroom

Newsroom

Θεσσαλονίκη: Μια κιβωτός τραυματισμένων ζώων στο Καλοχώρι!

Μια κιβωτό για τραυματισμένα ζώα, από κύκνους και ζαρκάδια μέχρι σκαντζόχοιρους και χελιδόνια, έχει δημιουργήσει εθελοντική ομάδα στο Καλοχώρι Θεσσαλονίκης περιθάλποντας άγρια ζώα απ΄όλη τη Βόρεια Ελλάδα.

FS Xelona

Μάλιστα, αυτή την εποχή που είναι αναπαραγωγική περίοδος, στις εγκαταστάσεις της Δράσης για την Άγρια Ζωή στον δήμο Δέλτα (9ο χλμ Θεσσαλονίκης-Αθηνών), κάθε σπιθαμή είναι κατειλημμένη από χαρτόκουτα όλων των μεγεθών που παίζουν τον ρόλο… νοσοκομειακών κρεβατιών, όπου αναρρώνουν περίπου 300 τραυματισμένα ζώα όλων των μεγεθών!

Παράλληλα, οι εθελοντές της Δράσης “υιοθετούν” ορφανά ζωάκια, προσπαθώντας να τους παρέχουν όλα τα αναγκαία, για να ζήσουν στη συνέχεια μόνα τους στη φύση, όπως το μικρό ζαρκάδι που βρέθηκε να περιπλανιέται μόνο του στο Άγιο Όρος και μεταφέρθηκε στις εγκαταστάσεις της οργάνωσης.

«Αυτή την εποχή έχουμε δεκάδες νεοσσούς που πέφτουν από τις φωλιές τους και άλλα άγρια μικρόπουλα που κατάσχονται από το Δασαρχείο Θεσσαλονίκης» εξηγεί στο Αθηναϊκό/ Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων η Φρόσω Παρχαρίδου, βιολόγος και εθελόντρια επί σειρά ετών στη Δράση.

Τα άγρια πουλάκια αποτελούν στόχο των παράνομων θηρευτών για τη μελωδική φωνή τους, όμως η κακοποίηση που υφίστανται κλεισμένα σε μικρά κλουβιά επιφέρει ανεπανόρθωτες ζημιές στον οργανισμό τους, ακόμη και τον θάνατο.

«Ανήμπορα να πετάξουν μέσα στα κλουβιά, φθείρεται το τρίχωμά τους, γίνονται αδύναμα και από την κακή διατροφή και το στρες, πολλές φορές καταλήγουν» λέει στο Πρακροείο η κ. Παρχαρίδου δείχνοντας έναν καλόγερο σε κλουβί που από την πολύμηνη φυλάκιση, αποχρωματίστηκε.

«Ήρθαν για περίθαλψη καλόγεροι που ήταν κάτασπροι τη στιγμή που το κανονικό τους χρώμα είναι κίτρινο και μετά από ενάμιση χρόνο, αρχίζουν σιγά- σιγά να αποκτούν την κανονική τους εμφάνιση» προσθέτει. Στη Δράση μεταφέρονται επίσης για νοσηλεία και πουλιά που τραυματίζονται όταν χτυπάνε σε παράθυρα ψηλών κτιρίων και αποκτούν κατάγματα στα φτερά τους.

«Είναι ενδεικτικό ότι κατά μέσο όρο, περιθάλπουμε κάθε χρόνο περίπου 300 σταχτάρες» τονίζει η εθελόντρια. Εκτός από τα δεκάδες μικρόπουλα, αυτή την εποχή φιλοξενούνται στη Δράση γλάροι, πελαργοί με τραύματα από ηλεκτροπληξία, νυκτόβια πουλιά όπως ένας πανέμορφος χουχουριστής με μεγάλα μπλε μάτια και δύο μωρά μπούφοι, γερακίνες με τραύματα από πυροβόλο όπλο, παπάκια, ένας μικρός πελαργός που βρέθηκε τραυματισμένος στην Κερκίνη και ένας κύκνος, δακτυλιωμένος στη Βουδαπέστη που μεταφέρθηκε εξαντλημένος από το λιμάνι της Θεσσαλονίκης.

Θέση στα νοσοκομειακά… κρεβάτια έχουν και σκαντζόχοιροι «πατημένοι» από διερχόμενα αυτοκίνητα, χελώνες που αναρρώνουν αργά αφού απαιτείται χρόνος για να αποκατασταθεί το σπασμένο τους καβούκι, ένα μικρό κουνάβι, χελιδονάκια που έπεσαν από τις φωλιές τους και ένα σωρό άλλα πουλιά.

Στον εξωτερικό χώρο του κτιρίου της Δράσης, υπάρχουν μεγάλα κλουβιά όπου μεταφέρονται τα ζώα για το επόμενο στάδιο αποκατάστασης και επανένταξης καθώς και ένα κλουβί με ανοικτό ουρανό όπου γλάροι και πελαργοί στο στάδιο της αποθεραπείας, αποφασίζουν τα ίδια πότε θα ανοίξουν τα φτερά τους και θα πετάξουν προς την ελευθερία.

Μην απομακρύνετε ζωάκια εκτός κι αν έχουν εμφανή τραύματα!

Ειδικά αυτή την περίοδο, οι κλήσεις που δέχεται η Δράση για την Άγρια Ζωή για πληροφορίες και περίθαλψη ζώων, είναι περισσότερες από 100.

«Εμείς συμβουλεύουμε τον κόσμο όταν εντοπίσουν νεοσσούς, να παραμείνουν σε απόσταση, να μην τους απομακρύνουν και σίγουρα να μην τους ταΐσουν. Είμαστε στη διάθεση του κόσμου για πληροφορίες (http://www.drasi-agriazoi.gr) αλλά έχουμε τεράστια ανάγκη από εθελοντές, όχι απαραίτητα με εξειδικευμένες γνώσεις, οι οποίοι θα μπορούσαν να συνεισφέρουν με απλά πράγματα, όπως τη μεταφορά των τραυματισμένων ζώων που τώρα γίνεται κυρίως με τα ΚΤΕΛ» αναφέρει η κ. Παρχαρίδου προσθέτοντας ότι τη Δράση στηρίζει ο δήμος Δέλτα αναλαμβάνοντας το κόστος λειτουργίας του κτιρίου.

Παράλληλα, οι εθελοντές υλοποιούν και πρόγραμμα ευαισθητοποίησης και ενημέρωσης, κυρίως μικρών μαθητών, μέσα από περιβαλλοντικά παιχνίδια και παρουσιάσεις και συμμετέχουν σε εκδηλώσεις και φεστιβάλ που έχουν στόχο την περιβαλλοντική ενημέρωση και εκπαίδευση ενώ προσκαλούν σε προγράμματα «υιοθεσίας» ζώων προκειμένου να καλύπτεται το κόστος αποθεραπείας τους.

Για τις αυξημένες ανάγκες του φετινού καλοκαιριού, οι εθελοντές κάνουν έκκληση για αναλώσιμα από φαρμακείο όπως αντισηπτικά, αλοιφή και γάζες Fucidin, κολλύριο Tobrex, ταινίες επίδεσης, φυσιολογικούς ορούς, κροκέτες για σκύλους και σπόρους για καναρίνια, γάντια, απορρυπαντικά και… σχάρες από ψυγεία που μπαίνουν ως κάλυμμα στα χαρτόκουτα όπου φιλοξενούνται και αναρρώνουν τα δεκάδες ζώα.

Βίντεο–ντοκουμέντο κατέγραψε τη δράση των διαρρηκτών στα βόρεια προάστια – Κλωτσούν μέχρι να σπάσουν την πόρτα

433589017 703248218462576 2760550193709265598 n

Βίντεο–ντοκουμέντο κατέγραψε τη δράση των διαρρηκτών στα βόρεια προάστια – Κλωτσούν μέχρι να σπάσουν την πόρτα

Bίντεο ντοκουμέντο με τη σπείρα που ξάφριζε σπίτια σε Εκάλη και Νέα Ερυθραία - Αίσθηση…

Έλενα Ακρίτα: Ξεμπρόστιασε τα γέλια Βορίδη και Μιχαηλίδου στη Βουλή – «Μου ανέβηκε το αίμα στο κεφάλι» (εικόνα)

Ακρίτα 1

Έλενα Ακρίτα: Ξεμπρόστιασε τα γέλια Βορίδη και Μιχαηλίδου στη Βουλή – «Μου ανέβηκε το αίμα στο κεφάλι» (εικόνα)

Την ώρα που συζητούσαν για τους 57 νεκρούς των Τεμπών, ο Βορίδης με τη Μιχαηλίδου…

Αρπάχτηκαν on air Τζίμα και Πρετεντέρης για τον Καραμανλή: «Αυτό είναι άποψή σου Γιάννη, η δική μου είναι άλλη» (video)

Καταγραφή 13

Αρπάχτηκαν on air Τζίμα και Πρετεντέρης για τον Καραμανλή: «Αυτό είναι άποψή σου Γιάννη, η δική μου είναι άλλη» (video)

Για τη βουλευτική ασυλία και τη δικαιοσύνη στην περίπτωση του Αχιλλέα Καραμανλή αρπάχτηκαν η Ράνια…

Τέμπη: Λαϊκισμός Σκέρτσου – Εμφανίσθηκε με φωτογραφία του αδικοχαμένου του αδερφού

akis skertsos

Τέμπη: Λαϊκισμός Σκέρτσου – Εμφανίσθηκε με φωτογραφία του αδικοχαμένου του αδερφού

Σε μια απέλπιδα προσπάθεια να κερδίσει συμπάθειες και συμπόνοια, ο γαλάζιος Υπουργός σύγκρινε την πρόβλημα…

Πύρρος Δήμας: Ξεσήκωσε το Twitter αλλά όχι για κάποιο μετάλλιο – Τα σχόλια για τους φράχτες που έφεραν αντιδράσεις

Πύρρος Δήμας

Πύρρος Δήμας: Ξεσήκωσε το Twitter αλλά όχι για κάποιο μετάλλιο – Τα σχόλια για τους φράχτες που έφεραν αντιδράσεις

Μια φωτογραφία με τον Κυριάκο Μητσοτάκη, μια υποψηφιότητα και δυο αναρτήσεις για τον φράχτη στον…