Θεσσαλονίκη: Επεισόδια μέσα στο ΑΠΘ μετά το τέλος της πορείας

 Εκτεταμένα επεισόδια εντός του campus του ΑΠΘ, καθώς για άλλη μια φορά η αστυνομία επιτίθεται με κρότου λάμψης και χημικά

NewsRoom 26/05/2022 | 23:12

Τεταμένο είναι το κλίμα στο campus του ΑΠΘ μετά την ολοκλήρωση της πορείας διαμαρτυρίας, καθώς σημειώνονται επεισόδια μεταξύ ΜΑΤ και διαδηλωτών. Η αστυνομία για άλλη μια φορά σήμερα προχωράει σε χρήση χημικών και χειροβομβίδων κρότου - λάμψης εντός του πανεπιστημιακού campus. 

 

 

Στην κινητοποίηση συμμετείχε πλήθος φοιτητών και αλληλέγγυων. Η πορεία αριθμούσε πάνω από 4.000 ανθρώπους.

Μετά το τέλος της πορείας μεγάλο μπλοκ αποτελούμενο από 800 άτομα κατευθύνθηκε από την Καμάρα στο ΑΠΘ.

Όταν οι διαδηλωτές μπήκαν στο ΑΠΘ πραγματοποιήθηκαν επεισόδια. Αποχωρώντας από τον πανεπιστημιακό χώρο οι διαδηλωτές προσέγγισαν την Εγνατία.

Επεισόδια πραγματοποιήθηκαν και στην Καμάρα με τους φοιτητές αυτή την φορά να κατευθύνονται προς στην οδό Σβώλου. Εκεί που η οδός Σβώλου συναντά την Ναυαρίνου οι δυνάμεις της ΕΛ.ΑΣ. πραγματοποιήσαν δυο προσαγωγές.

 

Με βάση το βίντεο η μία από αυτές φαίνεται να είναι αναίτια.

Ο διαδηλωτής φωνάζει: «Με πνίγει! Με πνίγει!» την στιγμή που αστυνομικός τον ακινητοποιεί με βίαιη λαβή. Μερικά δευτερόλεπτα αργότερα τον προσαγάγουν χρησιμοποιώντας τάιραπ.

Αναίτια προσαγωγή στη Σβωλου. Ένας της Ομάδας Σύλληψης αρχισε να τρέχει μόνος του, βρήκε έναν – ίσως και περαστικός – και μετα από μια βίαιη λαβή του πέρασε ται ραπ. Το παιδί φώναζε «με πνίγεις». Στο τέλος οι αστυνομικοί του έλεγαν «θα πας στον εισαγγελεα γιατί είχες μολότοφ». pic.twitter.com/XFmdK4BmvO

— Αλέξανδρος Λιτσαρδάκης (@litsardakis) May 26, 2022

Νωρίτερα, στον δρόμο βρέθηκαν χιλιάδες φοιτητές και φοιτήτριες για να διαμαρτυρηθούν για τις άγριες επιθέσεις των ΜΑΤ στο ΑΠΘ. Αποκορύφωμα του «σχεδίου Βιβλιοθήκη» της ΕΛΑΣ αποτέλεσε σήμερα 26/5 ο τραυματισμός φοιτητή. Συγκεκριμένα, στο νοσοκομείο με απώλεια ακοής, σπασμένα δόντια και ράμματα στο κεφάλι βρέθηκε φοιτητής των ΤΕΦΑΑ που χτυπήθηκε από κρότου λάμψης αστυνομικού στο ΑΠΘ. Η αστυνομική παρουσία μέσα στα πανεπιστήμια δημιουργεί πολλά περισσότερα προβλήματα από αυτά που θεωρητικά «καλείται να λύσει».