Θεσσαλονίκη: «Έκαψαν» τον καθηγητή μαιευτικής οι καταθέσεις των ίδιων των μαρτύρων του

Συνεχίστηκε σήμερα 12 Οκτωβρίου στο Τριμελές Πλημμελειοδικείο Θεσσαλονίκης η δίκη του γυναικολόγου και καθηγητή στο Τμήμα Μαιευτικής του ΔΙΠΑΕ (Διεθνές Πανεπιστήμιο της Ελλάδος). Ο κατηγορούμενος κατηγορείται έπειτα από μήνυση 8 φοιτητριών και 3 πελατισσών του για το αδίκημα της κατάχρησης σε γενετήσια πράξη.

kathigitis thessaloniki 2 1024x768 1

Στη σημερινή δεύτερη δικάσιμο, ολοκληρώθηκε η κατάθεση και της τελευταίας μάρτυρος κατηγορίας, ενώ απολογήθηκε και ο κατηγορούμενος, μετά τις καταθέσεις των μαρτύρων υπεράσπισης.

Η μαρτυρία της καταγγέλλουσας

Η μια από της μηνύτριες στην κατάθεση της ανέφερε χαρακτηριστικά:
«Μας είπε ότι μπορούμε να πάμε δωρεάν για τεστ Παπ και γυναικολογικές εξετάσεις. Όταν πήγα, ήμασταν οι δυο μας στην αίθουσα, ξεντύθηκα και αναρωτήθηκα, γιατί έπρεπε να τα βγάλω όλα. Δεν είχε κάτι να σκεπαστώ. Προσπαθούσε να με διεγείρει στην κλειτορίδα. Μετά έλεγξε τους μαστούς μου. Σε κάποια φάση ήρθε από πίσω μου και εξέτασε και τους δυο μαστούς. Δεν ξαναπήγα, γιατί αισθάνθηκα άβολα. Τα μοιράστηκα με μια φίλη μου και μου είπε ότι είναι καλός καθηγητής. Μετά βρέθηκα με άλλες συμφοιτήτριες μου και οι μαρτυρίες ήταν ανάλογες».

 

Ακολούθησαν οι μάρτυρες υπεράσπισης, μεταξύ αυτών μαίες, συνάδελφοι και φίλοι του κατηγορουμένου. Αρκετοί μάρτυρες ανέφεραν ότι υπάρχει σχέδιο και οι καταγγέλλουσες είναι υποκινούμενες. Στις ερωτήσεις του προέδρου, από ποιον, απαντούσαν ότι δεν τους ανέφερε κάποιον ο κατηγορούμενος, ή ότι δεν γνωρίζουν.

Την ακροαματική διαδικασία ωστόσο απασχόλησε έντονα η διαδικασία της εξέτασης του τεστ Παπ, καθώς εκείνη αφορά και το ποινικό αδίκημα για το οποίο κατηγορείται ο καθηγητής. Σύμφωνα με τις καταγγέλλουσες, κατά την εξέταση δεν παρίστατο κάποια μαία μέσα στην αίθουσα, ο γιατρός δεν φορούσε γάντια, τις εξέταζε αμφίχειρα και όχι απλά με έναν υπέρηχο, ενώ κάποιες ανέφεραν και παλινδρομικές κινήσεις των δαχτύλων.

Σε αναντιστοιχία οι μαρτυρίες

Αποκαλυπτικοί υπήρξαν άθελα τους οι μάρτυρες υπεράσπισης του γιατρού. Πιο συγκεκριμένα, φοιτήτρια που κλήθηκε να υπερασπιστεί τον καθηγητή και η οποία είχε εξεταστεί από τον ιατρό ανέφερε ότι η δική της εξέταση έγινε με την παρουσία μαίας και ότι ο γιατρός έκανε μόνο χρήση του υπερήχου, χωρίς να την ψηλαφίσει. Η εισαγγελέας επέμεινε σε αυτήν την ερώτηση μέχρι που η πλευρά της υπεράσπισης ένιωσε την ανάγκη να φωνάξει «και αμφίχειρα», για να το πει και η μάρτυρας. Αυτό προκάλεσε την δυσφορία της έδρας. Χαρακτηριστικό ήταν ότι προηγουμένως είχαν παραστεί μάρτυρες ένας μαιευτήρας κουμπάρος του κατηγορούμενου που διαβεβαίωνε ότι η μόνη σωστή βιβλιογραφικά εξέταση είναι η αμφίχειρη εξέταση, ενώ κάθε άλλη συνιστά κακή πρακτική. Παράλληλα η γραμματέας του κατηγορουμένου ανέφερε ότι σε κάθε εξέταση, η μαία βρισκόταν εκτός της αίθουσας. Τα παραπάνω βρέθηκαν σε πλήρη αναντιστοιχία με την κατάθεση της άλλης μάρτυρος.

«Δεν είχε δώσει κανένα δικαίωμα»

Οι μάρτυρες υπεράσπισης προσέθεσαν ότι «πέσαμε από τα σύννεφα, άτομα που ήρθαν και ξαναήρθαν για εξετάσεις να κάνουν τέτοιες καταγγελίες; Ερχόντουσαν πάντα χαμογελαστές». Η πρόεδρος του σωματείου των εργαζομένων της κλινικής ανέφερε ότι ο γιατρός «δεν είχε δώσει κανένα δικαίωμα, όλη η κλινική τον αγαπά και τον συμπαθεί». Τέλος ο αντιπρύτανης του ΔΙΠΑΕ έκανε λόγο για έναν εμφύλιο μεταξύ μαιών και γιατρών στη σχολή, με τις μαίες να «στρατολογούν» φοιτήτριες εναντίον του κατηγορούμενου.

Η πλευρά της υπεράσπισης είχε έντονο ύφος και απαξιωτικούς ενίοτε χαρακτηρισμούς απέναντι στις μηνύτριες , ενώ προσπαθούσε να καλλιεργήσει ένα άσχημο προφίλ για τις μηνύτριες, παρά το γεγονός ότι μια από αυτές λίγο έλειψε να προσληφθεί από τον κουμπάρο του κατηγορουμένου.

Η επεισοδιακή απολογία

Ο κατηγορούμενος στην απολογία του ήταν συναισθηματικός, προσπάθησε να μην ασχοληθεί με την κατηγορία αλλά να εστιάσει στον «εμφύλιο» μαιών-καθηγητών, πίσω από τον οποίο σύμφωνα με τον ίδιο, κρύβεται και η ουσία της δίωξης του. Συγκεκριμένα κατονόμασε δυο μαίες που αναφέρει ότι «στρατολόγησαν» τις φοιτήτριες για να κινηθούν εναντίον του. Η ένταση μεταξύ έδρας και κατηγορουμένου ανέβηκε όταν η έδρα άρχισε να κάνει ερωτήσεις για τις λεπτομέρειες της εξέτασης, πιο συγκεκριμένα:

– Η εξέταση πως έγινε;
– Η γραμματέας της λέει να γδυθούν, και τις δίνουν ρόμπα.
Αφού πάρω δείγμα, μετά κάνω αμφίχειρη, οι κυρίες το ξέρουν [δείχνει την έδρα, τις δυο αντιπροέδρους και την εισαγγελέα].
– Σας παρακαλώ σεβασμός, είναι οι δικαστές σας.

-Λένε ότι δεν φορούσατε γάντια λένε ψέματα;
-Ναι
-Για το θέμα της παλινδρόμησης των χεριών;
-Μα σας παρακαλώ.
-Εγώ σας παρακαλώ, είστε κατηγορούμενος το καταλαβαίνετε, δεν είστε στο ιατρείο σας, σεβασμός.
– Συγγνώμη.
-Με αυτό το κατηγορητήριο χάνετε τη θέση σας αν τελεσιδικήσει.
-Αυτός είναι ο σκοπός τους.

Ο ίδιος κλείνοντας ανέφερε ότι θα συνεχίσει να δουλεύει δωρεάν για όσους το έχουν ανάγκη και ότι έχει δίπλα του τη γυναίκα του και τους ακαδημαϊκούς συναδέλφους του.

Η δίκη διεκόπη για τις 2 Νοεμβρίου.

kathigitis thessaloniki 2 scaled

Πηγή: Documentonews

Σοβαρό διπλωματικό επεισόδιο μεταξύ Κολομβίας και Αργεντινής: Ο Μιλέι… ξαναχτύπησε

AP23310835745895

Σοβαρό διπλωματικό επεισόδιο μεταξύ Κολομβίας και Αργεντινής: Ο Μιλέι… ξαναχτύπησε

Ο Αργεντίνος πρόεδρος χαρακτήρισε σε συνέντευξή του τον κολομβιανό ομόλογό του Γουστάβο Πέτρο «δολοφόνο» και…

Οι ΗΠΑ παίρνουν αποστάσεις από το Ισραήλ, αλλά ο Νετανιάχου δε… χαμπαριάζει

μπενιαμίν νετανιάχου

Οι ΗΠΑ παίρνουν αποστάσεις από το Ισραήλ, αλλά ο Νετανιάχου δε… χαμπαριάζει

Έξαλλος ο Ισραηλινός πρωθυπουργός με την αλλαγή στάσης της Ουάσινγκτον - Ακύρωσε επίσκεψη ισραηλινής αντιπροσωπείας…