Θεσσαλονίκη: Αναισθησιολόγος του Παπανικολάου υπέστη εγκεφαλικό λόγω… εργασιακής εξουθένωσης

Δεν έχουν τέλος τα περιστατικά που καταδεικνύουν την πλήρη απαξίωση του ΕΣΥ από την κυβέρνηση, με τους γιατρούς να έρχονται αντιμέτωποι με εργασιακή εξουθένωση

5290071

Αίσθηση προκαλεί η είδηση ότι αναισθησιολόγος του νοσοκομείου «Παπανικολάου» στη Θεσσαλονίκη νοσηλεύεται μετά από εγκεφαλικό που υπέστη λόγω εργασιακής εξουθένωσης και της υπερεφημέρευσης που οφείλεται στην έλλειψη ιατρικού προσωπικού. Σύμφωνα με τον πρόεδρο της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Εργαζομένων Δημόσιων Νοσοκομείων (ΠΟΕΔΗΝ), Μιχάλη Γιαννάκο.

«Σάββατο βγήκε από μία επίπονη εφημερία και την προηγούμενη ημέρα συνεχώς στο νοσοκομείο. Σύνηθες φαινόμενο πια εργαζόμενοι των νοσοκομείων να εργάζονται ακατάπαυστα νυχθημερόν και να πέφτουν κάτω και να νοσηλεύονται με σοβαρά προβλήματα υγείας από εργασιακή εξάντληση», σημειώνει ο κ. Γιαννάκος στο ygeiamou.gr.

Όπως προκύπτει από τα στοιχεία που έχει στη διάθεσή του, στο Παπανικολάου Θεσσαλονίκης έχουν απομείνει μόλις επτά αναισθησιολόγοι σε 23 οργανικές θέσεις. Το πρόβλημα έλλειψης αναισθησιολόγων είναι μεγάλο σε ολόκληρη τη χώρα, καθώς πρόκειται για μια ειδικότητα που είναι προς…εξαφάνιση.

«Κάποιοι εξ αυτών αντιμετωπίζουν προβλήματα υγείας και τα αφήνουν πίσω για να μην λείψουν με αναρρωτική άδεια. Λειτουργούν τέσσερις χειρουργικές αίθουσες από τις 11 ανεπτυγμένες που διαθέτει το νοσοκομείο. Έχουμε λίστες αναμονής για χειρουργείο που υπερβαίνουν τα δύο έτη. Ακόμη και για σοβαρά καρδιοχειρουργικά περιστατικά. Τα νοσοκομεία της Θεσσαλονίκης έχουν 70 ανεπτυγμένες αίθουσες χειρουργείων και λειτουργούν οι 43 αίθουσες λόγω έλλειψης Νοσηλευτικού προσωπικού και αναισθησιολόγων. Οι λίστες αναμονής για χειρουργείο σε πολλές περιπτώσεις υπερβαίνουν τα τρία χρόνια», επισημαίνει ο πρόεδρος της ΠΟΕΔΗΝ.

Ο ίδιος θεωρεί ότι τα απογευματινά χειρουργεία επί πληρωμή δεν αποτελούν λύση. Αντίθετα, υποστηρίζει τη λειτουργία των κλειστών χειρουργικών αιθουσών που υπερβαίνουν το 40%. «Διαφωνούμε κάθετα με τα απογευματινά χειρουργεία. Ξεζουμίσαμε το λιγοστό προσωπικό που απέμεινε στα νοσοκομεία. Δουλεύει ακατάπαυστα χωρίς ρεπό και άδειες για να καλύψουν τα κενά. Πόσο να αντέξουμε; Δουλεύουμε εφέτος με 3.000 λιγότερο προσωπικό από πέρυσι. Οι συνθήκες εργασιακής εξουθένωσης διώχνουν το προσωπικό από το σύστημα. Υπάρχει κύμα μαζικών αποχωρήσεων εξαιτίας των δυσμενών συνθηκών εργασίας, των χαμηλών αμοιβών, την έλλειψη κινήτρων του εμπαιγμού για την ένταξη μας στα ΒΑΕ, την μονιμοποίηση των συμβασιούχων, τις προσλήψεις προσωπικού», λέει ο κ. Γιαννάκος.

Τι καταγγέλει η αναισθησιολόγος

«Εφημέρευα Παρασκευή 12/01 και το πρωί του Σαββάτου 13/01 περίπου στις 8:15 στο τέλος της εφημερίας ένιωσα ένα έντονο μούδιασμα. Οι συνάδελφοί μου έσπευσαν αμέσως και με μετέφεραν για εξετάσεις. Στη συνέχεια, διαπιστώθηκε ότι έπαθα εγκεφαλικό επεισόδιο». είπε χαρακτηριστικά στην Politic.gr η Επιμελήτρια Β’ Αναισθησιολογίας κ. Ιωάννα Δημητροπούλου

 

Όπως η ίδια καταγγέλλει: «την προηγούμενη εργάστηκα ατελείωτες ώρες χωρίς διακοπή και συγκεκριμένα ήμουν στα χειρουργεία συνεχόμενα από τις 8 το πρωί έως τις 22:00»  Σύμφωνα με την  αναισθησιολόγο: «από Φεβρουάριο μένουν 5 αναισθησιολόγοι γιατί μια ακόμα θα χειρουργηθεί και θα βγει σε αναρρωτική… Πρέπει άμεσα και κατ’ επείγον να λυθεί το πρόβλημα με τους αναισθησιολόγους… Κινδυνεύουν ζωές ασθενών αλλά πλέον και οι δικές μας. Δυστυχώς από ότι φαίνεται μας θεωρούν αναλώσιμους».

Η αναισθησιολόγος επισήμανε παράλληλα ότι η περίπτωσή της δεν είναι η μοναδική απλά πήρε δημοσιότητα επειδή συνέβη μέσα στο νοσοκομείο. Όπως ανέφερε «στα μέσα Οκτωβρίου μια αναισθησιολόγος βγήκε σε αναρρωτική με σοβαρό πρόβλημα στα μάτια. Επίσης τέλος Δεκεμβρίου μια άλλη έπεσε μέσα στο σπίτι της μετά από εξαντλητική βάρδια, έσπασε το χέρι της και έκανε χειρουργείο και τώρα εγώ έπαθα εγκεφαλικό». Τέλος δήλωσε πως θα κινηθεί νομικά επειδή «εδώ και τόσους μήνες εκλιπαρούμε για προσλήψεις ιατρικού προσωπικού, φωνάζουμε καθημερινά αλλά δεν ακούει κανείς».

Η πρώτη δήλωση της Δούρου μετά την απόφαση για το Μάτι: «Η μάνα μου πέθανε με τον καημό ότι η κόρη της διασύρθηκε»

6036943

Η πρώτη δήλωση της Δούρου μετά την απόφαση για το Μάτι: «Η μάνα μου πέθανε με τον καημό ότι η κόρη της διασύρθηκε»

Διαβάστε τα πρώτα λόγια της Ρένας Δούρου μετά την αθώωση της για την τραγωδία στο…

Τροχαίο στη Σκιάθο: Ντυμένος γαμπρός θα κηδευτεί ο 17χρονος Γιάννης – Το συγκλονιστικό βίντεο της αδελφής του

Γιάννης

Τροχαίο στη Σκιάθο: Ντυμένος γαμπρός θα κηδευτεί ο 17χρονος Γιάννης – Το συγκλονιστικό βίντεο της αδελφής του

«Γιάννη μου μωρό μου για μένα είσαι εδώ. Μακάρι να ήμουν εγώ στη θέση του»,…

Μεγάλη συναυλία – αφιέρωμα στον Λαυρέντη Μαχαιρίτσα: «Μα υπάρχω ακόμα, είμαι ακόμα εδώ»

Μεγάλη συναυλία – αφιέρωμα στον Λαυρέντη Μαχαιρίτσα: «Μα υπάρχω ακόμα, είμαι ακόμα εδώ»

Οι φίλοι, συνοδοιπόροι και συνεργάτες του, θα βρεθούν για μια μοναδική συναυλία την Δευτέρα 3…