Θεραπεία σε τυφλά ποντίκια με μεταμόσχευση κυττάρων

[…]

lab

Ένα ακόμα επιστημονικό επίτευυγμα που ίσως βοηθήσει στο μέλλον ανθρώπους με εκφυλιστικές οφθαλμοπάθειες είναι γεγονός. Σύμφωνα με έρευνα που δημοσιεύτηκε στην επιστημονική επιθεώρηση «Nature», επιστήμονες από το Ίδρυμα Οφθαλμολογίας του University College στο Λονδίνο, αποκατέστησαν την όραση τυφλών ποντικιών μεταμοσχεύοντας φωτοευαίσθητα κύτταρα στο εσωτερικό των ματιών τους. «Για πρώτη φορά απεδείχθη πως είναι δυνατόν να ενσωματωθούν επιτυχώς φωτοευαίσθητα κύτταρα σε υπάρχον αμφιβληστροειδικό κύκλωμα και να βελτιωθεί η όραση», δήλωσε ο επικεφαλής ερευνητής δρ Ρόμπιν Άλαϊ, καθηγητής Οφθαλμολογίας στο πανεπιστήμιο.
Οι Βρετανοί επιστήμονες έκαναν εγχύσεις ανώριμων ραβδίων κυττάρων (τα φωτοευαίσθητα κύτταρα που υπάρχουν στον αμφιβληστροειδή και μας επιτρέπουν να βλέπουμε στο σκοτάδι) από νεαρά ποντίκια στους αμφιβληστροειδείς χιτώνες ενήλικων ποντικιών τα οποία έπασχαν από μόνιμη νυχτερινή τύφλωση.
Έπειτα από τέσσερις έως έξι εβδομάδες, το 17% των μεταμοσχευμένων κυττάρων είχαν σχηματίσει τις συνδέσεις που απαιτούνται, ώστε να μεταφέρουν τις οπτικές πληροφορίες στον εγκέφαλο.
Τα πειράματα που έγιναν στην πορεία με τους ερευνητές να τοποθετούν τα ποντίκια σε ένα μισοσκότεινο δοχείο με νερό, κατέδειξαν ότι υπήρξε βελτίωση αφού τα ποντίκια βγήκαν γρήγορα από το νερό, βλέποντας ένα μικρό φως πάνω από μία πλατφόρμα.

Λαμία-Δηλητηρίαση μαθητών: Τι ανακοίνωσε η εταιρεία που φτιάχνει τα σχολικά γεύματα

Λαμία-Δηλητηρίαση μαθητών: Τι ανακοίνωσε η εταιρεία που φτιάχνει τα σχολικά γεύματα

Την άμεση διερεύνηση της υπόθεσης ζήτησαν ορισμένοι γονείς, οι οποίοι μετέβησαν στον εισαγγελέα Λαμίας, ενώ…