Θεοδωράκης σε Δανέλλη: «Τον Κυριάκο τον ρώτησες;»

Ακόμα ένα σεμινάριο του ιδιαίτερου και μεταμοντέρνου πολιτικού λόγου του προσέφερε ο Σταύρος Θεοδωράκης, από το βήμα της Βουλής. Μετά τους «τωραρυθυμιστές» που προσέφερε πρόσφατα στο πολιτικό λεξιλόγιο, θέλησε να νουθετήσει τον Σπύρο Δανέλλη για την απόφασή του να δώσει ψήφο εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση και κάνοντας επίκληση στο συναίσθημα για δήθεν προδοσία του βουλευτή προς τους εθελοντές του Ποταμιού, έθεσε το ατυχές ερώτημα... «Τον Κυριάκο, τον ρώτησες;».  

4388479

Ο επικεφαλής του Ποταμιού ξεκίνησε την πρωτολογία του κατά τη συζήτηση στην Ολομέλεια της Βουλής για την ψήφο εμπιστοσύνης αναφερόμενος στον βουλευτή Σπύρο Δανέλλη ο οποίος έχει τοποθετηθεί δημόσια ότι θα κινηθεί εκτός γραμμής και θα στηρίξει την κυβέρνηση.

Στην προσπάθειά του να «νουθετήσει» τον βουλευτή Ηρακλείου, έκανε τη δική του αναδρομή για το τί είναι και τί έχει καταφέρει το Ποτάμι. Για ακόμα μια φορά ο κ. Θεοδωράκης έδωσε έμφαση στο μοντέλο που έχει φέρει το Ποτάμι ως «άλλο κόμμα νέου τύπου» και επικεντρώθηκε στο κομβικό ιδεολογικό οπλοστάσιο του Ποταμιού, ξεκινώντας απ’ ότι δεν έχει γραφεία σε άλλες πόλεις – χωρίς να αναφερθεί στο αν υπήρχε καν τέτοια αντικειμενική δυνατότητα – και καταλήγοντας στο ότι η πόρτα του γραφείου του στη Σεβαστουπόλεως, είναι όντως ανοικτή. 

Δεν είναι η πρώτη φορά που ο Σταύρος Θεοδωράκης προσπαθεί να μιλήσει πολιτικά, με απολιτίκ τρόπο και νεολογισμούς. Αυτή ήταν εξαρχής η πολιτική του αφετηρία. Να προσπαθήσει δηλαδή, να αποδομήσει την πολιτικοποίηση με το βαθύ πολιτικό συντηρητισμό του ο οποίος όμως εξαντλούνταν σταθερά σε εξυπνακίστικα τρικ. Χαρακτηριστικό τέτοιο παράδειγμα η προσπάθειά του να γίνει συμπαθής δίπλα στον Κυριάκο Μητσοτάκη, σαν άλλος «θείος που θα κάτσει με τη νεολαία» για να λέει «έξυπνα» αστεία. Τότε δε δίστασε να πει δημόσια, ότι το Ποτάμι δεν πιστεύει στις μετα-ρρυθμίσεις, οι οποίες εμπεριέχουν το σημαινόμενο της αναβολής και για να εντείνει το πόσο πολύ τις θέλει… ανακάλυψε τον όρο τωραρυθμίσεις, οι οποίες έχουν άμεση εφαρμογή. 

Σήμερα, στο ίδιο ύφος και με τη γνωστή μέθοδο που προτιμά, αυτήν της επίκλησης στο συναίσθημα, έφερε και πάλι συγκεκριμένα παραδείγματα, μιλώντας στον Σπύρο Δανέλλη, για να τον συγκινήσει και προσπάθησε να του εξηγήσει τις επιπτώσεις που θα επιφέρει η πολιτική επιλογή του. 

Ωστόσο το παράδειγμα ήταν ατυχές. Ο Σταύρος Θεοδωράκης, προσπάθησε να μεταφέρει την απογοήτευση που θα νιώσουν οι εθελοντές και τα μέλη του Ποταμιού από την ψήφο εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση από πλευράς Δανέλλη και με μια προβαρισμένη και δραματική ερώτηση…είπε στον βουλευτή: «Τον Κυριάκο τον ρώτησες;».

Χρειάστηκε μια μικρή παύση για να γίνει ακόμα έντονη η αγωνία. Ωστόσο, κάπου εκεί, σ’ αυτή τη σιωπή της λανθάνουσας γλώσσας, ο κ. Θεοδωράκης χρειάστηκε να σπάσει τον πάγο της αμηχανίας και ο ομιλητής άρχισε να προσθέτει αρκετά ονόματα για να καταστεί σαφές ότι μιλά για εθελοντές του Ποταμιού και όχι για τον πολιτικό αρχηγό που τον παρακολουθούσε από κάτω, ώστε να αποφευχθούν τυχόν παρεξηγήσεις. 

Βέβαια, απ’ την άλλη, υπάρχει και η άποψη ότι τα παραδείγματα που σου έρχονται στο μυαλό είναι οι άνθρωποι που νιώθεις πιο κοντά σου…

Η Αλεξία Μπακογιάννη υπέβαλλε μήνυση στον Στέφανο Χίο– Καταγγέλλει φραστική επίθεση

Αλεξια

Η Αλεξία Μπακογιάννη υπέβαλλε μήνυση στον Στέφανο Χίο– Καταγγέλλει φραστική επίθεση

«Θερμό επεισόδιο» καταγράφηκε σε γνωστό καφέ της Αθήνας, το μεσημέρι της Τετάρτης, μεταξύ της Αλεξίας…