Το θέμα των αποζημιώσεων έθεσε ο Κοτζιάς στον Στάινμαγερ

cover
NewsRoom 10/02/2015 | 22:04

Ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Κοτζιάς, έθεσε το θέμα των γερμανικών αποζημιώσεων, στη συνάντηση που είχε απόψε στο Βερολίνο με τον Γερμανό ομόλογο του Φρανκ-Βάλτερ Στάινμαγερ.

«Ήρθα στο Βερολίνο έχοντας στις βαλίτσες μου το θέμα των αποζημιώσεων» είπε ο Έλληνας υπουργός. Από την πλευρά του ο Στάινμάγερ δήλωσε πως το θέμα, συμπεριλαμβανομένου του κατοχικού δανείου, έχει κλείσει νομικά για την Γερμανία. 

Ο κ. Κοτζιάς απηύθυνε έκκληση για συνεργασία με τους εταίρους της Ελλάδας για να δοθεί ελπίδα στον ελληνικό λαό. «Δεν υπάρχει Ευρώπη χωρίς Ελλάδα. Μπορεί να είναι φτωχή, αλλά είναι ισότιμο κράτος-μέλος. Έχουμε φωνή και δικαιώματα», τόνισε ο κ. Κοτζιάς, ενώ αναφερόμενος στο θέμα του χρέους ζήτησε «κατανόηση» καθώς, όπως είπε, «μόνο με ανάπτυξη μπορείς να πας μπροστά».

Ο Γερμανός ΥΠΕΞ, στο ίδιο μήκος κύματος όπως οι Σόιμπλε-Μέρκελ,  έστειλε το μήνυμα ότι η Ελλάδα θα πρέπει να τηρήσει τις δεσμεύσεις της. Για το θέμα της ουκρανικής κρίσης και ενόψει της αυριανής συνάντησης του με τον Ρώσο ομόλογο του Σεργκέι Λαβρόφ τόνισε ότι η Αθήνα στηρίζει πλήρως την πρωτοβουλία της συνάντησης στο Μινσκ καθώς δεν υπάρχει άλλη λύση.