"Θέλω να φωνάξω στους Έλληνες πως θα τους φέρω εγώ προσωπικά πίσω τα Μάρμαρα" (βίντεο)

Ο βρετανός συγγραφέας Χάουαρντ Τζέικομπσον δεν ήταν ποτέ φίλος των διακοπών και… της επιστροφής των Γλυπτών του Παρθενώνα στην Αθήνα.…

jakeobson

Ο βρετανός συγγραφέας Χάουαρντ Τζέικομπσον δεν ήταν ποτέ φίλος των διακοπών και… της επιστροφής των Γλυπτών του Παρθενώνα στην Αθήνα. Με άρθρο του στη βρετανική εφημερίδα «Ιντιπέντεντ», το οποίο έχει προκαλέσει συζητήσεις, δηλώνει πλέον πως έκανε λάθος και για τα δύο θέματα. Κι αν για το πώς περνά τον ελεύθερο χρόνο του δεν μας πέφτει ιδιαίτερος λόγος, μας αφορά και μας παρααφορά η αλλαγή στάσης του απέναντι στην επιστροφή των Γλυπτών, η οποία προέκυψε ύστερα από πρόσφατη επίσκεψή του στη χώρα μας.

«Όταν βρίσκεσαι στο εκπληκτικό Μουσείο της Ακρόπολης και παίρνεις το δείπνο σου σε ένα εστιατόριο με θέα τον ίδιο τον Παρθενώνα όλα αλλάζουν. Ξαφνικά συνειδητοποιώ το κενό. Την απουσία των μαρμάρων. Ξαφνικά καταλαβαίνεις πως τα μάρμαρα δεν ανήκουν σε εμάς. Μια τρελή παρόρμηση με καταλαμβάνει. Θέλω να φωνάξω στους Έλληνες πως θα τους φέρω εγώ προσωπικά πίσω τα μάρμαρα. Κοιτάζω το απαλό καστανό χρώμα των ματιών τους, όπως θα έκανε ο Λόρδος Μπάιρον πριν από χρόνια και με κυριεύει μια έκσταση συντροφικότητας. Όχι μόνο θα φέρω πίσω τα μάρμαρα αλλά θα γκρεμίσω ακόμα και τον Καθεδρικό του Αγίου Παύλου», γράφει χαρακτηριστικώς στο ίδιο άρθρο ο κ. Τζέικομπσον.