Θέατρο σκιών: Ο Καραγκιόζης πρωθυπουργός

Οι ομοιότητες με το θίασο που υποτίθεται ότι κυβερνάει τη χώρα τροφοδοτούν νέα σενάρια για γέλια και για κλάματα

1012839

Στα προσφυγικά των Αμπελοκήπων κάποιοι πιτσιρικάδες της γειτονιάς στήναμε ένα σεντόνι στην είσοδο του σπιτιού και κάναμε τους καραγκιοζοπαίχτες. Με τις λίγες πενταροδεκάρες που μαζεύαμε από τους γείτονες – θεατές των παραστάσεων, αγοράζαμε καινούργιες φιγούρες του θεάτρου σκιών. Χαρτόνι, αλευρόκολλα, κεριά και αναζήτηση σεναρίων με τον Καραγκιόζη φούρναρη, μάγειρα, καφετζή, γραμματικό, κ.ά.

Τα παθήματα του Καραγκιόζη προκαλούσαν το ίδιο γέλιο με τα παθήματα του θεάτρου σκιών της κυβέρνησης Μητσοτάκη. Και μάλιστα οι ομοιότητες του έργου “ο Καραγκιόζης πρωθυπουργός” με το θίασο που υποτίθεται ότι κυβερνάει τη χώρα τροφοδοτούν νέα σενάρια για γέλια και για κλάματα.         

Στην πρωτότυπη παράσταση, ο Χατζηαβάτης ανακοινώνει ότι ο Πασάς δίνει στον Καραγκιόζη την εντολή να σχηματίσει κυβέρνηση και τον διορίζει πρωθυπουργό στο βιλαέτι:

Καραγκιόζης: Ωρε ξάπλες, και θα τρώω, θα τρώω ό,τι θέλω Χατζατζάρη;

Χατζηαβάτης: Βρε όλο το φαΐ έχεις στο νου σου, πρόκειται για χρυσάφι, για τιμές…

Καραγκιόζης: Τρέχα Χατζατζάρη… Και είσαι βέβαιος πως δε θα φάμε ξύλο;

Και μια και δυο, ο Καραγκιόζης με την κουστωδία του, αντί να στρωθούν να κυβερνήσουν το βιλαέτι, έπεσαν με τα μούτρα στη φασουλάδα στα μαγειρεία των ανακτόρων. Το ξύλο που έφαγαν και η αποπομπή τους από το σαράι ήταν η ανταμοιβή τους για το… κυβερνητικό τους έργο!!!

Ο πεινασμένος για εξουσία Μητσοτάκης, ως σύγχρονος Καραγκιόζης, πέρασε την πόρτα του Μαξίμου ελέω… Πασάδων της χώρας, της ιδιωτικής κερδοσκοπίας και αρπαχτής. Αντί να φροντίσει, αυτός και οι Μαξιμο-δίαιτοι αυλοκόλακες, να θωρακίσουν τη χώρα στον πόλεμο κατά της πανδημίας και των θεομηνιών, το έριξαν στη “μάσα”. Φρόντισαν να διορίσουν με το καλημέρα χιλιάδες συνδαιτυμόνες στο ξεκοκάλισμα του δημόσιου ταμείου και να ταΐσουν με αναθέσεις δικά τους παιδιά. Να “ξεκοκαλίσουν” εργασιακά, ασφαλιστικά και κοινωνικά δικαιώματα στα… μαγειρεία οι “Μεταρρυθμίσεις”. Ο χαμογελαστός “Καραγκιόζης” πρωθυπουργός φρόντισε να αναλάβει ο ίδιος την “αποκατάσταση” της Βόρειας Εύβοιας με κίνδυνο να … βαρυστομαχιάσει!!!

Ως καραγκιοζοπαίχτες παιδιόθεν, ας μας επιτραπεί να κάνουμε μια πρόβλεψη και να σκαρώσουμε- ποιητική αδεία – ένα ευφάνταστο σενάριο για τον “Καραγκιόζη πρωθυπουργό” των ημερών μας.

Πρόβλεψη: Θα φάει το “ξύλο” της αρκούδας στις επόμενες εκλογές, αρκεί να κουνήσουμε το χέρι και το μυαλό μας πριν είναι αργά.

Ευφάνταστο σενάριο: Ο Καραγκιόζης πρωθυπουργός για να γλιτώσει το “ξύλο” και να παραμείνει στο σαράι του Μαξίμου, επιχειρεί να επενδύσει στα εθνικιστικά, ρατσιστικά και ξενοφοβικά αντανακλαστικά μιας μεγάλης μερίδας ψηφοφόρων. Τα κάνει πλακάκια με τον “εχθρό” Πασά της Υψηλής Πύλης ώστε να σπρώξει μερικές χιλιάδες προσφύγων στο φράχτη του Έβρου και στο Αιγαίο, για μια σικέ απόκρουση του εξωτερικού εχθρού των… “ξεβράκωτων”. Ο Έβρος βαφτίζεται “νέος Μαραθώνας” και “Δερβενάκια”, οι παράνομες επαναπροωθήσεις στη θάλασσα “νέα Σαλαμίνα”, και ο Πασάς βολτάρει ανενόχλητος στην… “Γαλάζια πατρίδα” και στην Κύπρο υπό το… “αυστηρό” βλέμμα της Ε.Ε. και του ΝΑΤΟ. Πρόκειται για μια win-win solution μεταξύ… κυρίων!!! Έτσι κι αλλιώς και οι δυο χρειάζονται μια ένεση δημοφιλίας μετά το πατατράκ με την πανδημία και τις πυρκαγιές…   

ΥΓ: Είχαμε επιφυλάξεις μήπως η δημοσίευση του άρθρου αυτού θεωρηθεί unfair. Όχι για τον Μητσοτάκη αλλά για τον Καραγκιόζη ο οποίος δεν είχε 36 ακίνητα αλλά ζούσε σε μια ξεχαρβαλωμένη παράγκα την οποία δήλωνε στο πόθεν έσχες ως… πρωθυπουργός. Είχαμε επιφυλάξεις μήπως αδικήσουμε τον αγαπημένο Καραγκιόζη των παιδικών μας χρόνων, τον Γιάννη Αγιάννη που έψαχνε μισό καρβέλι για τον ίδιο και την οικογένειά του και δεν ονειρευόταν …κιμά γαρίδας σε κάποιο σαράι παρέα με πρίγκιπες!!! Εκείνος ονειρευόταν ένα κομμάτι ψωμί, ετούτος ο σημερινός ονειρεύεται τα παρεπόμενα μιας βρώμικης εξουσίας.

Όταν γράφονταν αυτές οι γραμμές ακούσαμε την δευτερολογία του Μητσοτάκη στη Βουλή. Σιγουρευτήκαμε ότι το μαύρο των καμένων εκτάσεων συνδυάζεται με το μαύρο που φωλιάζει μέσα του. Φρόντισε να επιβεβαιώσει για μια ακόμα φορά την πολιτική και ηθική του κατάπτωση κάνοντας σημαία ευκαιρίας τα φέρετρα της ανθρώπινης τραγωδίας στο Μάτι. Να επιβεβαιώσει ότι η ύβρις είναι το κύριο στοιχείο της αναιδούς και μικρονοϊκής πολιτικής του. Ο αστοιχείωτος και αμοραλιστής πρωθυπουργός δεν ξέρει ότι την ύβριν ακολουθούν η ἄτη, η νέμεσις και η τίσιςΌτι η αλαζονική εκμετάλλευση της μνήμης των νεκρών οδηγεί στην τύφλωση του νου, στη θεία δίκη και τελικά στην τιμωρία και στη συντριβή…

Ο ήρωας του θεάτρου σκιών ήταν ένας λαϊκός Καραγκιόζης Έλληνας, ετούτος ένας ελεεινός αστός τυμβωρύχος Καραγκιόζης…   

Τα άρθρα που δημοσιεύονται στην κατηγορία «Απόψεις» εκφράζουν τον/την συντάκτη/τριά τους και οι θέσεις δεν συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη του koutipandoras.gr

Στην αντεπίθεση περνά η Καϊλή: «Δεν με υπερασπίστηκαν το ΠΑΣΟΚ και η Ε.Ε., θα μετακομίσω στην Ιταλία»

5754833

Στην αντεπίθεση περνά η Καϊλή: «Δεν με υπερασπίστηκαν το ΠΑΣΟΚ και η Ε.Ε., θα μετακομίσω στην Ιταλία»

Τα παράπονα της προς το ΠΑΣΟΚ εξέφρασε σε συνέντευξη η Εύα Καϊλή

Ράδιο Αρβύλα: Το «αντίο» του Αντώνη Κανάκη για τη φετινή σεζόν – «Η χρονιά είχε δυο πρόσωπα, δεν ξέρω αν θα ξαναέρθουμε»

Κανάκης 1

Ράδιο Αρβύλα: Το «αντίο» του Αντώνη Κανάκη για τη φετινή σεζόν – «Η χρονιά είχε δυο πρόσωπα, δεν ξέρω αν θα ξαναέρθουμε»

Αυλαία έριξε για φέτος το Ράδιο Αρβύλα, με τον Αντώνη Κανάκη να μιλάει για τη…

Αλαζονικές δηλώσεις από Μητσοτάκη στο ΣΚΑΪ: «Η οικονομία πάει καλά και οι φόροι μειώνονται» (video)

μητσο

Αλαζονικές δηλώσεις από Μητσοτάκη στο ΣΚΑΪ: «Η οικονομία πάει καλά και οι φόροι μειώνονται» (video)

Εκτός τόπου και χρόνου τα όσα είπε ο Κυριάκος Μητσοτάκης στη συνέντευξη του στο ΣΚΑΪ