Newsroom

Newsroom

Το θέατρο "Εμπρός" διοργανώνει αντιφασιστικό φεστιβάλ

Με αφορμή την Παγκόσμια ημέρα κατά του φασισμού και του ρατσισμού, το Σάββατο 22 Μάρτη, κατά την οποία θα πραγματοποιηθεί…

empros 0

Με αφορμή την Παγκόσμια ημέρα κατά του φασισμού και του ρατσισμού, το Σάββατο 22 Μάρτη, κατά την οποία θα πραγματοποιηθεί μεγάλο συλλαλητήριο στο κέντρο της Αθήνας, αλλά και στις υπόλοιπες περιοχές της Ελλάδας και του κόσμου, καλλιτέχνες ενώνουν τις δυνάμεις τους και δημιουργούν δράσεις που περιλαμβάνουν θεατρικές παραστάσεις, συναυλίες, χορό, περφόρμανς, προβολές, δρώμενα, οργανωμένες συζητήσεις και εργαστήρια για παιδιά και ενήλικες οι οποίες θα φιλοξενηθούν στο θέατρο “Εμπρός” αλλά και σε άλλους δημόσιους χώρους της Αθήνας, με ελεύθερη είσοδο για το κοινό.

«Καλύτερο όπλο ενάντια στο φασισμό, είναι να μην είσαι μόνος», τονίζουν οι καλλιτέχνες που φωτογραφήθηκαν για τις αφίσες του φεστιβάλ φορώντας μάσκες με τη μορφή προσωπικοτήτων που σημάδεψαν τον 20ο αιώνα με την αντιφασιστική τους δράση: Μάρτιν Λούθερ Κινγκ, Μπέρτολτ Μπρεχτ, Ρόζα Λούξεμπουργκ. «Οι λέξεις, οι νότες , ο χορός και τα χρώματα είναι τα δικά μας όπλα. Ας τα ενώσουμε ενάντια στο φόβο και στην απάθεια», αναφέρει ο οργανωτικός πυρήνας του φεστιβάλ (Βασίλης Κουκαλάνι, Αγγελική Τόμπρου, Λαρίσσα Βέργου, Τατιάνα Σκανάτοβιτς, Στέλλα Χριστοδουλοπούλου, Αντώνης Ρέλλας, Ρόζα Προδρόμου, Μάνια Παπαδημητρίου κ.α.) και απευθύνει κάλεσμα σε κάθε άνθρωπο ή ομάδες που βιώνουν τον ρατσισμό αλλά και σε όλους όσους επιθυμούν να στηρίξουν εθελοντικά αυτή τη προσπάθεια.

«Υπάρχουν σήμερα πολλές ομάδες και θεάματα που διεκδικούν με τη δουλειά τους μια κοινωνική συμμετοχή και ένα πεδίο πολιτικού διαλόγου αλλά δεν είχε γίνει μέχρι σήμερα κάποια οργανωμένη κίνηση. Στόχος μας είναι να δημιουργηθεί μια πλατφόρμα συντονισμού και δράσης ανθρώπων των παραστατικών τεχνών που θα μπορεί να ενεργοποιήσει μια συλλογική αντιφασιστική συζήτηση αλλά και συνείδηση στον χώρο μας», ανέφερε ο σκηνοθέτης Βασίλης Κουκαλάνι σε συνέντευξη Τύπου που πραγματοποιήθηκε σήμερα στο θέατρο Εμπρός .

Όπως τόνισε ο ίδιος πρόκειται για ένα αυτοδιαχειριζόμενο φεστιβάλ, το οποίο φιλοδοξούν να έχει τη δυναμική ενός «πυροτεχνήματος με διάρκεια» και να εμπνεύσει τον κόσμο. «Δεν έχουμε κάποιο χορηγό. Τα οργανώσαμε όλα μόνοι μας. Αυτό δίνει και στους καλλιτέχνες ανεξαρτησία και τους επιτρέπει να αφήσουν το στίγμα της πολιτικής του θέσης απέναντι σε αυτό που συμβαίνει», είπε για να προσθέσει: «Η ανάπτυξη φασιστικών και νεοναζιστικών μορφωμάτων, οι επιθέσεις σε μετανάστες και ΛΟΑΤ, ο ρατσισμός των θεσμών, η γενικότερη έλλειψη σεβασμού στην ανθρώπινη ποικιλομορφία και η εκδήλωση μορφών βίας σ’ ολόκληρη την κοινωνία, – ακόμα και μέσα στα σχολεία, μας ενεργοποιεί στο να πάρουμε συγκεκριμένες πρωτοβουλίες αντιμετώπισής τους. Πρέπει να υπερασπίσουμε τον πλούτο της πολυπολιτισμικής κοινωνίας.Να κάνουμε τις γειτονιές μας, τους χώρους πολιτισμού και τις πόλεις μας γέφυρες φιλίας, αλληλεγγύης και αντίστασης μακριά από τις λογικές του διχασμού».

Aνάμεσα στους καλλιτέχνες που συμμετέχουν στις συναυλίες είναι οι: Τάνια Τσανακλίδου, Παναγιώτης Τσεβάς, Mιχάλης Δέλτα, Κώστας Παυλίδης, Ψαραντώνης, Σπύρος Γραμμένος, Ματούλα Ζαμάνη, Στάθης Δρογώσης, Χριστίνα Μαξούρη, Φοίβος Δεληβοριάς , Μάρθα Φριντζήλα, Βασίλης Μαντζούκης, Βαγγέλης Καζαντζής, Θάνος Ανεστόπουλος, Κώστας Παρίσης, Λόλεκ, Ομάδα κρουστών Quilombo κ.α΄.Παράλληλα, θα ανέβουν παραστάσεις από το Θέατρο δρόμου, το Θέατρο Κωφών, τη Κίνηση καλλιτεχνών με αναπηρία, τη Συριακή Κοινότητα, τη Κοινότητα Μπαγκλαντές και τις ομάδες Θέρος, Εμείς, 4Frontal, Θε.αμ.α, Εκτός Δρόμου, Ubuntu, Ντουθ, Ήμουν κι εγώ εκεί κ.α’.

Πρωτοφανές συμβάν στη Δράμα: Έκοψαν τα φρένα σε ΙΧ 38χρονης μητέρας – «Μα δεν έχει διαπραχθεί έγκλημα»…έλεγαν οι αστυνομικοί

andraz lazic lcirqLKB8B4 unsplash

Πρωτοφανές συμβάν στη Δράμα: Έκοψαν τα φρένα σε ΙΧ 38χρονης μητέρας – «Μα δεν έχει διαπραχθεί έγκλημα»…έλεγαν οι αστυνομικοί

«“Πρέπει να σ’ αγαπούν πολύ”, μου είπε με ύφος (ο μηχανικός) και ανέφερε ότι στα…

Μεγάλες στιγμές στα μπουζούκια: Ο Γονίδης φίλησε στο στόμα τον Ζαφείρη Μελά (video)

profile player 960x540 20

Μεγάλες στιγμές στα μπουζούκια: Ο Γονίδης φίλησε στο στόμα τον Ζαφείρη Μελά (video)

Τους πάντες αιφνιδίασε ο Σταμάτης Γονίδης στο νυχτερινό κέντρο που δουλεύει όταν αντιλήφθηκε τον Ζαφείρη…

Σοκ στη Θεσσαλονίκη: «Θα γινόταν φονικό» – 39χρονος απείλησε να βλάψει τη μητέρα του

περιπολικο

Σοκ στη Θεσσαλονίκη: «Θα γινόταν φονικό» – 39χρονος απείλησε να βλάψει τη μητέρα του

Ο 39χρονος είναι χρήστης ναρκωτικών ουσιών, ενώ στο παρελθόν έχει καταδικαστεί και έχει εκτίσει ποινές…

Δίκη Πισπιρίγκου: Έκλαιγε στην αγκαλιά της η αδερφή της – «Το μωρό ήταν σαν να σύρθηκε στο μαξιλάρι» (Video)

5794007

Δίκη Πισπιρίγκου: Έκλαιγε στην αγκαλιά της η αδερφή της – «Το μωρό ήταν σαν να σύρθηκε στο μαξιλάρι» (Video)

Με καταθέσεις μαρτύρων συνεχίζεται η δίκη της Ρούλας Πισπιρίγκου, που καταδικάστηκε για τον φόνο της…