Την ώρα που το κίνημα υπέρ της επιστροφής των Μαρμάρων του Παρθενώνα από το Βρετανικό Μουσείο στην Ελλάδα δείχνει να κερδίζει έδαφος και στη βρετανική κοινή γνώμη, ένας αρθρογράφος των The Times βρίσκεται στην εντελώς αντίθετη όχθη, με ένα μάλλον προκλητικό άρθρο υπέρ της παραμονής των μαρμάρων στο Βρετανικό Μουσείο.
Επιχειρηματολογώντας πως στο Βρετανικό Μουσείο είναι χιλιάδες περισσότεροι οι επισκέπτες που μπορούν να θαυμάσουν τα Μάρμαρα του Παρθενώνα, ο Άντριου Νόρμαν Ουίλσον σημειώνει: “με νομοθετική απόφαση, το Βρετανικό Μουσείο δεν επιτρέπεται να παραδώσει κανένα μέρος της συλλογής του. Και οι Έλληνες έχουν καταστήσει σαφές εδώ και δεκαετίες ότι δεν θα αποδεχθούν έναν ‘δανεισμό’ των μαρμάρων, αφού δεν θεωρούν ότι αυτά τα αντικείμενα ανήκουν στο Βρετανικό Μουσείο”.
Το σκεπτικό του αρθρογράφου είναι το εξής:
“Ο κόσμος έχει προχωρήσει από την εποχή του Βύρωνα και του Έλγιν. Η ίδια η ιδέα ενός μουσείου στο οποίο μία ευρωπαϊκή χώρα παίρνει τα αντικείμενα μίας άλλης κουλτούρας και τα εκθέτει έχει καταστεί ύποπτη. Και σίγουρα θα ήταν αδιανόητο στο σημερινό κλίμα ένας αρχαιολόγος να πάρει πολύτιμα αντικείμενα από ένα άλλο μέρος του κόσμου. Αν ξεθάψεις κάτι στην Ελλάδα ή στην Ινδία ή στην Μποτσουάνα, εκεί πρέπει να μείνει.
Όμως αντί να βλέπουμε το κτίριο στο οποίο στεγάζονται τα μάρμαρα στο Λονδίνο ως έναν χώρο ‘πολιτιστικής εκμετάλλευσης’, θα ήταν εξίσου αληθές να το δούμε σαν έναν φανταστικό φόρο τιμής προς την Ελλάδα, μία αναγνώριση ότι όλες οι επόμενες εποχές στην Ευρώπη έχουν υπάρξει μία απογοήτευση συγκριτικά με την εποχή του Περικλή, του Φειδία και της μικρής πόλης-κράτους που μας έφερε τις κορυφαίες τραγωδίες που ανέβηκαν ποτέ, τους καλύτερους φιλοσόφους, τα πιο θαυμάσια γλυπτά, την πιο δυνατή πολιτική ιδέα: τη δημοκρατία”.
Ο ίδιος εμφανίζεται απαξιωτικός απέναντι τόσο στη διοίκηση του Βρετανικού Μουσείου, όσο και απέναντι στην ελληνική κυβέρνηση, σχολιάζοντας: “Ο πρωθυπουργός λέει ότι δεν θα μπει σε συζητήσεις για το μέλλον των Μαρμάρων του Παρθενώνα, που σήμερα στεγάζονται στο Bloomsbury. Το Βρετανικό Μουσείο πρέπει να λύσει αυτό το θέμα με τους Έλληνες. Αυτό σημαίνει να αφήσουμε το θέμα στον Τζορτζ Όσμπορν, τον πρόεδρο του μουσείου, και στον Έλληνα πρωθυπουργό. Θα εμπιστευόσασταν κάποιον από αυτούς να έρθει σε μία λογική κατάληξη;”.
Ειδήσεις σήμερα:
Τραγωδία στη Σαντορίνη: Νεκρός σε τροχαίο γνωστός επιχειρηματίας
Νταλάρας: Είδε την ταινία «Υπάρχω» για τον Καζαντζίδη και αποθέωσε τον Μάστορα