Το θαύμα της Ιατρικής: γεννήθηκε το πρώτο παιδί από μητέρα με μεταμοσχευμένη μήτρα

[…]

moro 5

Γεννήθηκε στη Σουηδία το πρώτο παιδί, από γυναίκα χωρίς δική της μήτρα. Το μωρό της φωτογραφίας γεννήθηκε πρόωρο αλλά υγιές, ζύγιζε 1.800 γραμμάρια, και είναι ο πρώτος άνθρωπος που προέρχεται από μεταμοσχευμένη μήτρα, αφού η 36χρονη μητέρα χρησιμοποίησε τη μήτρα μιας οικογενειακής φίλης της, η οποία είχε ήδη παιδιά και βρισκόταν στην εμμηνόπαυση. Η ιατρική ομάδα του Πανεπιστημίου του Γκέτεμποργκ ανακοίνωσε ότι η γυναίκα γέννησε με καισαρική στις αρχές Σεπτεμβρίου, δύο χρόνια μετά τη μεταμόσχευση μήτρας στην οποία είχε υποβληθεί.  Το έμβρυο δημιουργήθηκε με εξωσωματική γονιμοποίηση στην οποία χρησιμοποιήθηκαν ωάρια της ίδιας της ασθενούς, δεδομένου ότι διέθετε λειτουργικές ωοθήκες.

Συνολικά εννέα γυναίκες που γεννήθηκαν χωρίς μήτρα, ή έχασαν τη μήτρα τους λόγω καρκίνου, συμμετείχαν στη δοκιμή που πραγματοποιεί στη Σουηδία η ομάδα του καθηγητή Γυναικολογίας Ματς Μπράνστρομ. Όπως είπε ο ίδιος στο Associated Press, σε δύο περιπτώσεις το μόσχευμα χρειάστηκε να αφαιρεθεί λόγω ενδείξεων απόρριψης. Οι επτά άλλες γυναίκες υποβλήθηκαν σε εξωσωματική, και δύο από αυτές είναι σήμερα έγκυες πέρα από την 25η εβδομάδα της κύησης.

Η 36χρονη και ο σύζυγός της, και οι δύο επαγγελματίες αθλητές, θα πρέπει τώρα να αποφασίσουν αν θα επιχειρήσουν και μια δεύτερη εγκυμοσύνη, ή αν θα αφαιρέσουν το μόσχευμα. «Τα φάρμακα που παίρνω έχουν επιπτώσεις στο υπόλοιπο σώμα και τα όργανά μου» ανέφερε η ίδια. Οι τεχνικές λεπτομέρειες της υπόθεσης παρουσιάζονται σε μελέτη της ομάδας του Δρ Μπράνστρομ που έχει γίνει δεκτή για δημοσίευση από τη βρετανική επιθεώρηση The Lancet.

Λαμία-Δηλητηρίαση μαθητών: Τι ανακοίνωσε η εταιρεία που φτιάχνει τα σχολικά γεύματα

Λαμία-Δηλητηρίαση μαθητών: Τι ανακοίνωσε η εταιρεία που φτιάχνει τα σχολικά γεύματα

Την άμεση διερεύνηση της υπόθεσης ζήτησαν ορισμένοι γονείς, οι οποίοι μετέβησαν στον εισαγγελέα Λαμίας, ενώ…