Θάψιμο από γύφτικα σκεπάρνια

Tα ίδια χέρια που κλείνουν τις πόρτες στους αθλητές χειροκροτούν υποκριτικά τα κατορθώματά τους

5662829

Σας ενόχλησαν κι εσάς τα κροκοδείλια συγχαρίκια «εθνικής υπερηφάνειας» των γραβατοφορεμένων (και …μαγιοφορεμένων), προς αθλητές και προπονητές καταδικασμένους από την ελληνική πολιτεία σε αφάνεια ή και αφανισμό; Ή να βάλω τις φωνές;

Την περίπτωση των αδελφών Αντετοκούνμπο τη γνωρίζει πλέον και η γιαγιά μου στον ορεινό Μυλοπόταμο (με την καλή έννοια…), αλλά υπάρχουν και δεκάδες άλλοι αθλητές που αντιστέκονται σθεναρά, κόντρα σε θεούς, δαίμονες, κύματα, ανέμους, ρατσιστικούς νόμους και ξενοφοβικούς κανονισμούς.

Οι τρεις Αντετοκούνμπο που στελεχώνουν την Εθνική μπάσκετ αποτελούν το εμβληματικό παράδειγμα, αφού είναι παιδιά πάμπτωχων μεταναστών, που επί δύο δεκαετίες ζούσαν σαν φαντάσματα στο περιθώριο της ελληνικής κοινωνίας.

Η Νέα Δημοκρατία των Σαμαράδων καταψήφιζε επίμονα το δικαίωμα των γεννημένων και μεγαλωμένων στην Αθήνα αγοριών στην πολιτογράφηση, ενώ η Νέα Δημοκρατία των Μητσοτάκηδων και των Μηταράκηδων πνίγει δίχως δισταγμό στο Αιγαίο και στην Έβρο τους επόμενους Αντετοκούνμπο υπό το αποθεωτικό χειροκρότημα των κυρ Παντελήδων.

Αυτή η πολιτική -και ίσως ποινική- αλητεία δεν εμπόδισε το υπουργικό συμβούλιο της ακροδεξιάς κυβέρνησης να κάνει παρέλαση στο ΟΑΚΑ με μπλουζάκια «Antetokounmpo» (ή, σωστότερα, «Adetokunbo») τις ημέρες του τουρνουά «Ακρόπολις».

Στην κερκίδα των επισήμων καμάρωναν σαν γύφτικα σκεπάρνια ο Θάνος Πλεύρης της σεσημασμένης ακροδεξιότατης οικογένειας (και των 32.000 νεκρών της πανδημίας), ο αιματοβαμμένος Τάκης Θεοδωρικάκος της τάχα προστασίας του πολίτη, ο σκληρός Νικ «Χαρντ» Χαρδαλιάς της ανύπαρκτης υγείας και της έτι ανυπαρκτότερης εθνικής αμύνας και φυσικά ο απερίγραπτος υφυπουργός Αθλητισμού Λευτέρης Αυγενάκης, που τόλμησε να στηθεί δίπλα στους παίκτες για να φωτογραφηθεί με την Εθνική ως …πλήρες μέλος της.

Ναι, μην αμφιβάλλετε, υπάρχουν ακόμη άτομα που ψηφίζουν Αυγενάκη και Πλεύρη. Και υπάρχουν πολιτικοί, που πιστεύουν ότι τέτοια ενσταντανέ αποτελούν θεμέλιο εκλογικής επιτυχίας. Ειδικά ο Αυγενάκης τηρεί απαρέγκλιτα τα παλαιοκομματικά χούγια της εποχής Γκόρτζου.

Γράφει -επώνυμα- στο Twiiter o χρήστης @baxebanis (απλή συνωνυμία), γνωστός στην κυβερνόσφαιρα ως «Mανόλης della Creta»: «Απορεί ο Νίκος Παπαδογιάννης,  που ο Αυγενάκης στήθηκε και φωτογραφήθηκε με την εθνική ομάδα μπάσκετ. Αθώε Νίκο, στο μνημόσυνο του συγχωρεμένου του αδερφού μου ο Αυγενάκης πήρε τηλέφωνο τον παπά να καθυστερήσει τη λειτουργία, για να προλαβει να έλθει να μας πει πόσο λυπήθηκε. Ούτε που τον ξέραμε, τον άθλιο»!

Αλλά τα καραγκιοζιλίκια του Αυγενάκη στο παρκέ του μπάσκετ είναι παρονυχίδα, μπροστά στο τσουνάμι της υποκρισίας που ακολούθησε τους ευρωπαϊκούς θριάμβους της Αντιγόνης Ντρισμπιώτη, του Μίλτου Τεντόγλου, της Ελίνας Τζένγκο, της Κατερίνας Στεφανίδη, των κολυμβητών Απόστολου Χρήστου και Κρίστιαν Γκολομέεφ, των κωπηλατών Παπακωνσταντίνου, Ντούσκου, Φίτσιου, Αναστασιάδου και των κοριτσιών της Εθνικής ομάδας καλλιτεχνικής κολύμβησης.

Οι παραπάνω αθλητές χάρισαν στην Ελλάδα 13 ευρωπαϊκά μετάλλια σε επίπεδο Ανδρών-Γυναικών μέσα σε ένα σκάρτο δεκαήμερο, ενώ ο ασυναγώνιστος Λευτέρης Πετρούνιας τα έκανε χθες δεκατέσσερα, με το χρυσό που κατέκτησε στους κρίκους.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης (που …ξέχασε τους κολυμβητές, ενώ μπέρδεψε τους κωπηλάτες με τους αθλητές στίβου), ο Λευτέρης Αυγενάκης, ο Άδωνης Γεωργιάδης και άλλοι αλεξιπτωτιστές έσπευσαν να σκαρφαλώσουν ανερυθρίαστα στις άρμα της πατριδεμπορίας, γνωρίζοντας φυσικά ότι ουδείς εκεί έξω, πλην Λακεδαιμονίων, θα τους ασκήσει κριτική. Στην αληθινή ζωή, ωστόσο, συμβαίνουν τα εξής:

*         Η καταπληκτική Ντρισμπιώτη, με τα δύο χρυσά μετάλλια στο βάδην, κάνει πρωταθλητισμό αβοήθητη εδώ και δύο δεκαετίες, με νυχτερινές πεζοπορίες στα βουνά μετά το σερβίρισμα στο οικογενειακό τσιπουράδικο στην Καρδίτσα. Παρά την 8η θέση στο Τόκιο, η Ελληνική Ολυμπιακή Επιτροπή την εξαίρεσε πέρυσι από τις προολυμπιακές υποτροφίες, λόγω …ηλικίας (37). «Τα κριτήρια είναι ρατσιστικά και ταξικά», δήλωσε η ίδια. Η αδικία αποκαταστάθηκε μετά την κατακραυγή και η Αντιγόνη -που είναι και ακτιβίστρια ενάντια στις ανεμογεννήτριες κ.ο.κ. έγινε χορηγός του εαυτού της με τους θριάμβους της μέσα στο 2022.

*         Η Τζένγκο είναι περίπτωση ολόιδια με τους Αντετοκούνμπο: παιδί μεταναστών (από την Αλβανία), γεννημένη και μεγαλωμένη στη βόρεια Ελλάδα πριν από 20 χρόνια, χρειάστηκε να περιμένει μέχρι τα 16 της για να λάβει το ελληνικό διαβατήριο, με κυβέρνηση Αριστεράς πλέον (2018). Η έφηβη αθλήτρια πέτυχε πέρυσι στα Ιωάννινα παγκόσμιο ρεκόρ Νεανίδων, αλλά το στερήθηκε, επειδή η αρμόδια Ομοσπονδία δεν υπήρχε μεριμνήσει για ντόπινγκ κοντρόλ…

*         Ο Πετρούνιας έχει στηλιτεύσει κατ’ επανάληψη την αδιαφορία της Πολιτείας για την ενόργανη γυμναστική και για τα σπορ γενικά. «Ο ερασιτεχνικός αθλητισμός ματώνει», είπε και χθες, με το χρυσό μετάλλιο στο στήθος. Ο ίδιος αναγκάστηκε να ανοίξει γυμναστήριο μαζί με τη σύζυγό του, Βασιλική Μιλλούση, για λόγους βιοπορισμού. Η υπαγόμενη στον πρωθυπουργό ΕΡΤ αγνόησε χωρίς αιδώ τον προκριματικό αγώνα του Πετρούνια, πέρυσι στο Τόκιο.

*          Ο Τεντόγλου, που ανδρώθηκε αθλητικά στις αυτοσχέδιες πίστες του παρκούρ, δήλωνε προ μηνών ότι «η Πολιτεία δεν είναι αρωγός των αθλητών, αλλά αντίπαλος». Τα μετάλλια που κερδίζει σωρηδόν τα αφιερώνει μόνο στον εαυτό του και στους δικούς του ανθρώπους. Αι αρχαί τον αποφεύγουν συστηματικά τον λαοφιλέστατο Μίλτο, γιατί φοβούνται την παροιμιώδη αθυροστομία του.

*         Ο Γκολομέεφ και οι άλλοι κολυμβητές που προπονούνται επί ελληνικού εδάφους, ή μάλλον ύδατος, (Ντουντουνάκη κ.α.) γυμνάζονται σε ανεμοδαρμένες ανοιχτές πισίνες χωρίς βατήρες και με κρύο νερό, στριμωγμένοι τέσσερις τέσσερις σε 1-2 διαδρομές. Πολλές φορές αναγκάζονται να μοιράζονται τα κολυμβητήρια με παιδάκια και ηλικιωμένους.

*         Οι κωπηλάτες γυμνάζονται σε ένα κοινόβιο στον Σχινιά, σε απάνθρωπες συνθήκες που προκάλεσαν σάλο οσάκις κάποιος άνοιξε το καπάκι και τις έβγαλε στη δημοσιότητα. Οι γονείς αθλητών που τόλμησαν να ξεσπαθώσουν ενάντια στην Ομοσπονδία οδηγήθηκαν στα δικαστήρια, ενώ κωπηλάτες παγκοσμίου επιπέδου (όπως οι αδελφές Μαρία και Αννέτα Κυρίδου) εξοστρακίστηκαν από τις εθνικές ομάδες.

*         Η ξενιτεμένη Στεφανίδη καυτηρίασε δημόσια την ανυπαρξία της Περιφέρειας στην πρόσφατη πυρκαγιά της Πεντέλης, όταν το οικογενειακό σπίτι της περικυκλώθηκε από τις φλόγες. Η Ολυμπιονίκης έγραψε στο Twitter ότι το βιος των γονιών της διασώθηκε από τους ίδιους, με αποτέλεσμα να βρεθεί ανελέητα (ως «ζαία») στο στόχαστρο της υπόγας της οδού Πειραιώς. Η μητέρα της Στεφανίδη είναι πολιτεύτρια του ΣυΡιζΑ.

Ο κατάλογος των αθλητών που παλεύουν μόνοι κι έρημοι απέναντι στους ανεμόμυλους είναι ατελείωτος και φυσικά μεγαλώνει όσο απομακρύνεται κανείς από τους προβολείς. Ο 6ος του Ευρωπαϊκού Πρωταθλήματος στη σφυροβολία Χρήστος Φραντζεσκάκης, όπως και πολλοί άλλοι ρίπτες ανά την Ελλάδα (π.χ. ο πρωταθλητής Κόσμου Νέων στο ίδιο αγώνισμα Γιάννης Κορακίδης) προπονούνται σε χωράφια στην επαρχία, ανάμεσα σε λιόδεντρα, βοσκούς και πρόβατα, με κίνδυνο να αποκεφαλίσουν κανέναν ανυποψίαστο.

Η Άννα Κορακάκη έμαθε τη σκοποβολή και έγινε Ολυμπιονίκης μέσα σε ένα παγερό κοντέινερ, κάπου στα πέριξ των Σερρών. Ο χρυσός Ολυμπιονίκης Στέφανος Ντούσκος έκανε το σκατό του παξιμάδι για να ζήσει και τρεφόταν επί χρόνια με ακρίδες και μέλι, που λέει ο λόγος.

Ο αρσιβαρίστας Ιακωβίδης αποκάλυψε με λυγμούς στο Τόκιο ότι σκόπευε να εγκαταλείψει την ενεργό δράση επειδή δεν είχε να φάει. Παραολυμπιονίκες όπως η Αλεξάνδρα Σταματοπούλου χάνουν το πριμ πανευρωπαϊκών διακρίσεων και υποχρεώνονται σε ζητιανιά, ένεκα τυπολατρίας και θεσμικής αναλγησίας.

Θα περίμενε λοιπόν κανείς, μία κάποια μίνιμουμ ευαισθησία από τους ανθρώπους που ευθύνονται για αυτή την κατάντια ή που αδιαφορούν, ενώ θα μπορούσαν να δώσουν λύσεις.

Όμως, όχι. Μόλις σβήνουν τα φώτα και ξεχνιέται η λάμψη των μεταλλίων, οι πρωταθλητές επιστρέφουν στη λησμονιά και τα μαύρα κοστούμια παίρνουν τα πανηγυρικά ενσταντανέ από το αεροδρόμιο παραμάσχαλα, για να ξεχυθούν στην εκλογική τους περιφέρεια: «Να, δείτε, εμείς στεκόμαστε δίπλα στους αθλητές που σας κάνουν υπερήφανους».

Η ξεδιαντροπιά δεν έχει όρια σε αυτή τη χώρα και ο πρωθυπουργός σέρνει τον χορό της, π.χ. με δημόσια συγχαρητήρια στην Ελίνα Τζένγκο, ενώ ήταν ανάμεσα σε αυτούς που ψήφισαν και ψηφίζουν ενάντια στην ομαλή ένταξη και πολιτογράφηση των μεταναστών στην ελληνική κοινωνία.

Ο ίδιος Πλεύρης που χτυπούσε παλαμάκια στο ΟΑΚΑ έχει μαγνητοσκοπηθεί να δηλώνει σε συνέδρια ακροδεξιών ότι δεν νοείται λύση στο μεταναστευτικό χωρίς νεκρούς. Ο Αυγενάκης κυκλοφορεί με πτύελα στα μούτρα αλλά δεν ορρωδεί προ ουδενός ούτε λογαριάζει τη κατεστραμμένη του αξιοπρέπεια μπροστά στα ψηφαλάκια των συντέκνων του.

Αλήθεια, πώς ανέχεται ο εξαίρετος γενικός γραμματέας Αθλητισμού και επιφανής αθλητής  Γιώργος Μαυρωτάς (που κάποτε πολιτευόταν με το αν μη τι άλλο ευαίσθητο Ποτάμι) να συναγελάζεται και συγχρωτίζεται με αυτόν τον εσμό; Ελπίζω ότι δεν θα καταφέρουν να τον κάνουν οι δεξιοί σαν τα μούτρα τους και σαν τα μούτρα των άλλοτε ομοτράπεζων Αμυρά και -ιδίως- Ψαριανού.

Μητσοτάκης: Σε πανικό στη Βουλή – Αντί για απαντήσεις, επίθεση και «δεν ντρέπεστε» στην αντιπολίτευση (video)

6167665

Μητσοτάκης: Σε πανικό στη Βουλή – Αντί για απαντήσεις, επίθεση και «δεν ντρέπεστε» στην αντιπολίτευση (video)

«Ουδέποτε, δόθηκε καμία εντολή για συγκάλυψη», τόνισε ο Κυριάκος Μητσοτάκης κοιτώντας τους συγγενείς των θυμάτων

Βουλή: Ο λόγος για τα άδεια έδρανα του ΚΚΕ και της Νέας Αριστεράς στην ομιλία της Κωνσταντοπούλου

6167422

Βουλή: Ο λόγος για τα άδεια έδρανα του ΚΚΕ και της Νέας Αριστεράς στην ομιλία της Κωνσταντοπούλου

Μετά την ολοκλήρωση της ομιλίας της Ζωής Κωνσταντοπούλου, οι βουλευτές των δύο κομμάτων επέστρεψαν στις…