Θάνατος σε κλειδωμένα αμπάρια

«Οι πραγματικοί ένοχοι δεν ήταν στο πλοίο», έγραψε ο ξένος Τύπος. Πότε θα πληρώσουν οι υπαίτιοι για το πολύνεκρο ναυάγιο της Πύλου;

πυλος

Πέρασα πρόσφατα από τα μέρη της Πύλου, τα κατά τ’ άλλα πανέμορφα, και είδα το κύμα να παφλάζει κόκκινο στα βράχια από το αίμα αθώων ανθρώπων, τα δε σύννεφα να γίνονται γκρίζα από την αισχύνη.

Το «ναυάγιο» της 14ης Ιουνίου 2023, όπου τουλάχιστον 600 πρόσφυγες και μετανάστες πνίγηκαν αβοήθητοι στα αφρισμένα νερά, είναι ένα έγκλημα -ρατσιστικού χαρακτήρα- χειρότερο και από των Τεμπών.

Οι άνθρωποι που χάθηκαν στο πέλαγος έφυγαν άκλαυτοι, χωρίς το ιερό δικαίωμα της ταφής, χωρίς να έχουν δίπλα τους μανάδες και αδέλφια, χωρίς να μπορούν να διεκδικήσουν μία μετά θάνατον δικαίωση στα φόρα των ΜΜΕ και του διαδικτύου. Όπως ο Χομαγιούν και ο Βακάρ, που σας έλεγα τις προάλλες, με στίχιους δανεισμένους από τον Θανάση Παπακωνσταντίνου.

Οι μόνοι που νοιάστηκαν εν Ελλάδι για τους προφυλακισμένους της Πύλου ήταν μια χούφτα αλληλέγγυοι, οι ίδιοι που για τον κόπο τους τρώνε σφαλιάρες από τα ΜΑΤ και λοιδορούνται από τον ακροδεξιό συρφετό που λυμαίνεται τη χώρα.

Οι μαρτυρίες όσων επέζησαν επιμένουν ότι το σκάφος αναποδογύρισε από την επίμονη προσπάθεια του ελληνικού Λιμενικού να το απωθήσει μακριά από τις μεσσηνιακές ακτές. Ωστόσο, η ακοίμητη πολιτεία μας φρόντισε να στήσει το ματσάκι, με την αγαστή σύμπνοια των νοικοκυραίων που δεν γουστάρουν σκουρόχρωμους επισκέπτες από τις Ασίες και της Αφρικές.

Πριν καλά καλά στεγνώσουν τα ρούχα των ολίγων που κατόρθωσαν να βγουν σώοι στη στεριά, εννέα από αυτούς φορτώθηκαν το φονικό και κάθισαν στο εδώλιο του δικαστηρίου, με ένα βαρύ και διάτρητο κατηγορητήριο στη βασανισμένη καμπούρα τους. Πρόκειται για Αιγύπτιους, αλλά αυτό δεν έχει και τόση σημασία.

Το σημαντικό ήταν, να μη στιγματιστούν Έλληνες. Διότι εμείς, ως γνωστόν, εμείς είμαστε απόγονοι του Ξένιου Δία και ανοίγουμε τις αγκάλες για τους κατατρεγμένους του πλανήτη.

Το πλήθος που συγκεντρώθηκε για να συμπαρασταθεί στους κατηγορούμενους, βέβαια, είχε άλλη άποψη: «Γέμισε το Αιγαίο κορμιά μεταναστών, είναι και οι Έλληνες φονιάδες των λαών», φώναξαν, υπό το άγριο βλέμμα των αστυνομικών. Η έρευνα της Forensis, δημοσιευμένη έναν μήνα μετά το ναυάγιο, ήταν κόλαφος για το ελληνικό λιμενικό και την ακτοφυλακή. Ομοίως και η αντίστοιχη έκθεση της Frontex.

Η δική των εννέα προφυλακισμένων Αιγυπτίων, που κατηγορήθηκαν από εννέα άλλους επιζώντες ως υπαίτιοι του ναυαγίου, άρχισε και τελείωσε χθες στην Καλαμάτα.

«Οι άνθρωποι αυτοί επιλέχθηκαν ως αποδιοπομπαίοι τράγοι και δεν έπρεπε ποτέ να είχαν διωχθεί», δήλωσαν οι συνήγοροί τους. Οι ασήκωτες κατηγορίες που τους βάρυναν επισύρουν ποινές εξοντωτικές: πρόκληση ναυαγίου, διακίνηση ανθρώπων, σύσταση εγκληματικής οργάνωσης, παράνομη είσοδος στη χώρα.

Oι συνήγοροί τους υπογράμμισαν ότι οι κατηγορίες βασίζονται όχι σε οπτικό ή άλλο αποδεικτικό υλικό, αλλά αποκλειστικά σε καταθέσεις άλλων επιζώντων, οι οποίες ελήφθησαν κατόπιν πιέσεων και με τη μεσολάβηση μη πιστοποιημένων διερμηνέων. Κάποιοι μάλιστα μιλούσαν άλλη γλώσσα από αυτήν των επιζώντων. Το γνώριζαν καλά, ωστόσο, το ποίημα.

«Οι πραγματικοί ένοχοι δεν βρίσκονταν στο πλεούμενο», έγραψε ο ξένος Τύπος, κυρίως βρετανικός. Τα θύματα, που είχαν επιβιβαστεί στο σκάφος στη Λιβύη, κατάγονταν από το Πακιστάν, τη Συρία, την Αίγυπτο και την Παλαιστίνη. Οι γυναίκες και τα παιδιά πνίγηκαν κλειδωμένα στο αμπάρι. Το υπερφορτωμένο πλοίο βυθίστηκε σε μια από τις βαθύτερες περιοχές της Μεσογείου θάλασσας.

Επισήμως, τα θύματα είναι 82, όσα και τα πτώματα που περισυνελέγησαν από τα νερά. Πιστεύεται ωστόσο ότι στο πλεούμενο επέβαιναν τουλάχιστον 750 άνθρωποι. Το αίτημα της υπεράσπισης να συμπεριληφθούν περαιτέρω στοιχεία στην υπόθεση απορρίφθηκε από τον ανακριτή και η δικογραφία έκλεισε ερμητικά μετά από έξι μήνες.

Σύμφωνα με το πόρισμα του Γραφείου Θεμελιωδών Δικαιωμάτων της Frontex, το Λιμενικό δεν έκανε επιχείρηση έρευνας και διάσωσης παρά μόνο όταν αναποδογύρισε η βάρκα, όταν ήταν δηλαδή πολύ αργά, καθυστερώντας επί 15 και πλέον ώρες να προχωρήσει σε διάσωση, ενεργώντας με τρόπο που έθετε σε σοβαρό κίνδυνο το αλιευτικό των προσφύγων

«Οι άνθρωποι αυτοί βρέθηκαν στη φυλακή, και κατηγορούμενοι, μόνο και μόνο επειδή έπρεπε να συγκαλυφθεί η ευθύνη του ελληνικού Λιμενικού για το μεγάλο ναυάγιο που προκάλεσε. Η δίκη δεν αφορά μόνο αυτούς, μας αφορά όλους, το πώς δεχόμαστε να δικάζει η ελληνική Δικαιοσύνη» σημείωσε η δικηγόρος Χρυσάνθη Καούνη. Με παρόμοια κατηγορητήρια σαπίζουν σήμερα σε ελληνικές φυλακές περίπου 2.000 άνθρωποι, καταδικασμένοι για διακίνηση.

Όπως έγραψα παραπάνω, η δίκη των 9 ολοκληρώθηκε πριν καν ξεκινήσει, αφού εκτός των άλλων το τραγικό ναυάγιο έγινε σε διεθνή ύδατα, δηλαδή έξω από τη δικαιοδοσία των ελληνικών δικαστηρίων. Ο εισαγγελέας της έδρας στο Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων Καλαμάτας πρότεινε την αθώωση των κατηγορουμένων, οι οποίοι θα αφεθούν ελεύθεροι μετά από 11 μήνες εγκλεισμού, αφού η δίκη χαρακτηρίστηκε απαράδεκτη.

«Δεν νοείται ότι μπορεί να στοιχειοθετηθούν κατά αντικειμενική υπόσταση τα αδικήματα για τα οποία κατηγορούνται, και προτείνω να κηρυχθούν αθώοι», είπε ο εισαγγελέας, σύμφωνα με τον διαδικτυακό δίαυλο The Case, που κάλυψε την υπόθεση στο άλλοτε Twitter. Η έδρα αποχώρησε και το ακροατήριο ξέσπασε σε χειροκροτήματα.

Τα προοδευτικά κόμματα χαιρέτισαν την εξέλιξη, ενώ έπεσε και η πατροπαράδοτη ράβδος, για να περάσει η ώρα μέχρι να εκδοθεί η απόφαση.

Οι άνδρες της ΕΛ.ΑΣ. απάντησαν με επιθετικότητα όταν μέλη σωματείων επιχείρησαν να ανοίξουν ένα πανό, με αποτέλεσμα να τραυματιστούν δύο άτομα, ένας με ανοιγμένο κεφάλι και ο δεύτερος με μώλωπες. Η αστυνομία προχώρησε και σε τρεις προσαγωγές. Ένας από τους τραυματίες μεταφέρθηκε στο νοσοκομείο όπου του έγιναν τρία ράμματα και στη συνέχεια πήρε εξιτήριο, ενώ και οι τρεις προσαχθέντες αφέθηκαν ελεύθεροι.

Ήταν, αναμφισβήτητα, μία κάποια νίκη, σε μία εποχή που αμαυρώνεται από βαριές ήττες. Το πρόβλημα είναι, ότι οι πραγματικοί εγκληματίες της Πύλου (και των Τεμπών και τόσων άλλων κακουργημάτων) δεν πρόκειται να καθίσουν ποτέ σε κανένα σκαμνί. Πολλοί από δαύτους είναι θρονιασμένοι, με τη δική σας ψήφο, στα έδρανα του κοινοβουλίου ή του υπουργικού συμβουλίου.

Ειδήσεις σήμερα:

Ένταση στην ΕΡΤ ανάμεσα σε Αρβανίτη και Παπαχλιμίντζο: «Ο εθνικός αρχισυντάκτης δεν αφήνει να διαβάσετε αυτό που σας έδωσα» (video)

Γιατί το 2 είναι ο «μαγικός» αριθμός των Ευρωεκλογών – Το σενάριο που θα φέρει πολιτικό restart

Φρίκη σε ξενοδοχείο στην Κρήτη: Άνδρας κυνήγησε και μαχαίρωσε δύο Σκανδιναβούς

O Μπομπ Κατσιώνης μετέτρεψε σε Heavy Metal το Ζάρι της Μαρίνας Σάττι – «Αν είχαμε πάει με αυτή την version θα είχαμε κερδίσει» (video)

Παρ’ ολίγον τραγωδία στην Εύβοια – Έσωσε την ζωή του φίλου του με τη λαβή Χάιμλιχ

hwkb17 063

Παρ’ ολίγον τραγωδία στην Εύβοια – Έσωσε την ζωή του φίλου του με τη λαβή Χάιμλιχ

Την συγκλονιστική περιπέτεια του ανήλικου, αλλά και την μέγιστη σημασία της γνώσης πρώτων βοηθειών εξηγεί…

Μητέρα 11χρονης Βασιλικής: Η ψυχή του κοριτσιού μου θα δικαιωθεί όταν θα πάρει το ίδιο μάθημα ο δολοφόνος

Hleia 1

Μητέρα 11χρονης Βασιλικής: Η ψυχή του κοριτσιού μου θα δικαιωθεί όταν θα πάρει το ίδιο μάθημα ο δολοφόνος

Εξοργισμένη η μητέρα της άτυχης 11χρονης ξέσπασε κατά του παιδοκτόνου συγγενή της