Θάνατος Ναβάλνι: Εκατοντάδες συλλήψεις υποστηρικτών του – Ερωτηματικά για τις αιτίες θανάτου

Πρόκειται για το μεγαλύτερο κύμα συλλήψεων σε πολιτικές κινητοποιήσεις στη Ρωσία μετά τον Σεπτέμβριο του 2022, όταν περισσότεροι από 1.300 άνθρωποι συνελήφθησαν σε διαδηλώσεις κατά της «μερικής επιστράτευσης» που διέταξε η Μόσχα για την εισβολή της στην Ουκρανία.

AP24047676541735

Τουλάχιστον 340 άνθρωποι συνελήφθησαν σήμερα σε 30 ρωσικές πόλεις σε εκδηλώσεις που έγιναν στη μνήμη του Αλεξέι Ναβάλνι, σύμφωνα με την οργάνωση προάσπισης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων OVD-Info.

Η OVD-Info ανέφερε ότι ο μεγαλύτερος αριθμός συλλήψεων σήμερα έγιναν στην Αγία Πετρούπολη και τη Μόσχα, όπου το κίνημα υπέρ του Ναβάλνι ήταν παραδοσιακά ισχυρό, με 74 και 49 κρατούμενους, αντίστοιχα, μέχρι τις 16.36 ώρα Ελλάδας σήμερα.

Πλάνα του Reuters στην Αγία Πετρούπολη έδειξαν δεκάδες να συγκεντρώνονται δίπλα σε ένα μνημείο για τα θύματα καταστολής. Κάποιοι κατέθεταν λουλούδια και άφηναν κεριά, ενώ κάποιοι τραγούδησαν ύμνους και άλλοι αγκαλιάζονταν, δακρυσμένοι. Δημοσιογράφος του Reuters στο σημείο είπε ότι περίπου 30 άτομα συνελήφθησαν στο σημείο.

Η OVD-Info ανέφερε επίσης μεμονωμένες συλλήψεις σε μικρότερες πόλεις σε ολόκληρη τη Ρωσία, από τη συνοριακή πόλη Μπέλγκοροντ, όπου επτά σκοτώθηκαν σε ουκρανικό πυραυλικό πλήγμα την Πέμπτη, έως τη Βορκούτα, στην Αρκτική όπου κάποτε την περίοδο του Στάλιν βρισκόταν στρατοπέδο καταναγκαστικής εργασίας Γκουλάγκ.

Το πρακτορείο Reuters δεν ήταν σε θέση να επαληθεύσει τους απολογισμούς της οργάνωσης και η ρωσική αστυνομία αρνήθηκε να σχολιάσει.

Το απόγευμα, την πρώτη του δημόσια εμφάνιση μετά την είδηση του θανάτου του Αλεξέι Ναβάλνι έκανε ο Βλαντίμιρ Πούτιν.

Ο Ρώσος πρόεδρος δεν έκανε καμία αναφορά στον θάνατο του Αλεξέι Ναβάλνι καθώς συνεχάρη την κρατική εταιρεία πετρελαίου και φυσικού αερίου Gazprom για τα 31 χρόνια ζωής της.

Τα εκατοντάδες λουλούδια και κεριά που είχαν αφήσει περαστικοί στη Μόσχα την Παρασκευή στη μνήμη του Ναβάλνι απομακρύνθηκαν τη νύχτα, μέσα σε μαύρες σακούλες. Όμως αρκετές δεκάδες τριαντάφυλλα και γαρίφαλα παρέμεναν πάνω στο απαλό χιόνι, στο μνημείο των θυμάτων της σοβιετικής καταπίεσης, στη σκιά της πρώην έδρας της KGB, στην Πλατεία Λουμπιάνκα. Πολλοί Ρώσοι μίλησαν για την απόγνωσή τους, άλλοι όμως εμφανίστηκαν απαθείς για τον θάνατο του Ναβάλνι.

Ο Βλαντίμιρ Νικίτιν, 36 ετών, άφησε ένα γαρίφαλο ενώ αστυνομικοί παρακολουθούσαν. Όταν το πρακτορείο Reuters του ζήτησε συνέντευξη, προτίμησε να μιλήσει σε μια υπόγεια διάβαση, φοβούμενος μήπως συλληφθεί. «Ο θάνατος του Ναβάλνι είναι τρομερός. Συνετρίβησαν οι ελπίδες», είπε ο Νικίτιν. «Ήταν ένας πολύ σοβαρός, ένας γενναίος άνδρας και τώρα δεν είναι πια μαζί μας. Έλεγε την αλήθεια και αυτό ήταν πολύ επικίνδυνο επειδή σε κάποιους ανθρώπους δεν αρέσει η αλήθεια», πρόσθεσε.

Οι ηγέτες της Δύσης, συμπεριλαμβανομένου και του προέδρου των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν, επέρριψαν ευθύνες στον Ρώσο πρόεδρο Βλαντίμιρ Πούτιν. Ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ είπε ότι οι αντιδράσεις των Δυτικών ηγετών είναι απαράδεκτες και «απολύτως ακραίες».

Πηγή: documentonews.gr

Νέο βίντεο της Χαμάς με ομήρους: Ένας Αμερικάνος και ένας Ισραηλινός ελπίζουν σε συμφωνία (video)

Screenshot 2024 04 27 204402

Νέο βίντεο της Χαμάς με ομήρους: Ένας Αμερικάνος και ένας Ισραηλινός ελπίζουν σε συμφωνία (video)

Στο βίντεο, διάρκειας τριών λεπτών, οι Σίγκελ και Μιράν αναφέρουν τα ονόματά τους, και λένε…

ΚΚΕ για διάρρηξη στο Υπουργείο Εσωτερικών: Η κυβέρνηση οφείλει να δώσει άμεσα εξηγήσεις

kke

ΚΚΕ για διάρρηξη στο Υπουργείο Εσωτερικών: Η κυβέρνηση οφείλει να δώσει άμεσα εξηγήσεις

«Οι πολιτικές ευθύνες της κυβέρνησης είναι δεδομένες, όσα πορίσματα κι αν εκδώσει για να καλύψει…

Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα κωπηλασίας: Ασημένιες οι Ζωή Φίτσιου και η Μιλένα Κοντού

kontou fitsiou

Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα κωπηλασίας: Ασημένιες οι Ζωή Φίτσιου και η Μιλένα Κοντού

Το πρώτο της μετάλλιο στο Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα κωπηλασίας, που διεξάγεται στο Ζέγκεντ της Ουγγαρίας, πανηγύρισε…

Διάρρηξη στη Διεύθυνση εκλογών του υπουργείου Εσωτερικών – Η ανακοίνωση της ΕΛ.ΑΣ

w19 124741w20 110449w02 13302322 82031GADA EISODOS800 454

Διάρρηξη στη Διεύθυνση εκλογών του υπουργείου Εσωτερικών – Η ανακοίνωση της ΕΛ.ΑΣ

Tην προανάκριση ανέλαβε η Υποδιεύθυνση Ασφάλειας Αθηνών με τη συνδρομή της Διεύθυνσης Εγκληματολογικών Ερευνών και…