Από εκλογές μέχρι την καταδίκη σε θάνατο, όλα από τον υπολογιστή σας!

Θανατική ποινή μέσω Zoom call, εκλογές από την οθόνη του υπολογιστή μας... Πως αλλάζει η πανδημία τον τρόπο με τον οποίο λαμβάνονται σημαντικές αποφάσεις για τις ζωές μας;

corona people Medium

Με την επίκληση του φόβου για τη δημόσια υγεία, κυβερνήσεις ανά τον κόσμο βρήκαν την ευκαιρία για να περάσουν με οδοστρωτήρα πάνω σε δικαιώματα και ελευθερίες. H πανδημία μάς έφερε αντιμέτωπους με μια νέα πραγματικότητα, που ούτε στους εφιάλτες μας δεν φανταζόμασταν.

Εισέβαλαν απότομα στην καθημερινότητά μας το Zoom, το Skype και άλλες εφαρμογές με παρεμφερείς δυνατότητες για εξ αποστάσεως επικοινωνία. Με αυτές καταρρίφθηκαν μια σειρά από μέχρι τώρα σταθερές στον τρόπο αλληλεπίδρασής μας με τους γύρω μας. Οι online συζητήσεις αντικατέστησαν τις προσωπικές συναντήσεις στην εργασία ή στην κοινωνικοποίησή μας.

Κάναμε εικονικά πάρτι γενεθλίων, εικονικές συσκέψεις, εικονικά μαθήματα στα σχολεία και εικονική ψυχοθεραπεία. Τώρα περνάμε στις εικονικές δίκες ή τις εικονικές εκλογές. Δυστοπία; Ίσως, δεν είναι όμως πολύ μακριά από μια πραγματικότητα η οποία αρχίζει δειλά δειλά να ξεδιπλώνεται στον παγκόσμιο χάρτη.
Στη Σιγκαπούρη, μια χώρα που εγκλήματα που σχετίζονται με τα ναρκωτικά τιμωρούνται με θάνατο, συνέβη το εξής δυστοπικό, που μοιάζει να έχει βγει από ταινίες επιστημονικής φαντασίας, κι όμως αληθινό: Δικαστήριο καταδίκασε κατηγορούμενο για διακίνηση ναρκωτικών επιβάλλοντάς του θανατική ποινή μέσω βιντεοκλήσης Zoom.

Όσο απίστευτο κι αν ακούγεται ή μακρινό από τη γειτονιά μας, πρόκειται για τη δοκιμή ενός νέου τρόπου λήψης αποφάσεων, τον εξ αποστάσεως, και μάλιστα για τόσο καίρια ζητήματα, όπως η ανθρώπινη ζωή, ανοίγοντας μια βεντάλια ερωτημάτων για τον τρόπο και τα μέσα με τα οποία απονέμεται η δικαιοσύνη.
Μιλώντας στο Reuters, εκπρόσωπος του ανώτατου δικαστηρίου της Σιγκαπούρης χρησιμοποίησε το επιχείρημα ότι η εν λόγω υπόθεση εκδικάστηκε online «για την ασφάλεια όλων των εμπλεκομένων στη διαδικασία», χωρίς να δώσει περαιτέρω εξηγήσεις. Στα δικαστήρια της χώρας, υποθέσεις που θεωρούνται «σημαντικές» έχουν διεξαχθεί με τηλεδιάσκεψη, ενώ πολλές άλλες έχουν αναβληθεί.

Οργανώσεις που ασχολούνται με τα ανθρώπινα δικαιώματα, εκφράζουν την αντίθεσή τους για τη χρήση τηλεδιάσκεψης στις δίκες, ειδικά σε περιπτώσεις που η επιβαλλόμενη ποινή, η καταδίκη σε θάνατο, είναι μη αναστρέψιμη. Παράλληλα, η βιασύνη για την εκδίκαση μιας υπόθεσης όπως αυτή μέσω Zoom προκαλεί σοβαρές ανησυχίες για την ανά πάσα στιγμή εργαλειακή χρησιμοποίηση της τηλεδιάσκεψης προς όφελος συγκεκριμένων συμφερόντων.

Φόβοι που δεν είναι καθόλου αβάσιμοι εγείρονται για αμφιλεγόμενες πολιτικές αλλαγές που φέρνουν οι ηγεσίες κάποιων κρατών, εκμεταλλευόμενες την κρίση. Η επίκληση του φόβου ή της δημόσιας υγείας χρησιμοποιείται αυθαίρετα για να καταστρατηγηθούν δικαιώματα και ελευθερίες και να εδραιωθεί ένα καθεστώς αυταρχισμού και ανελευθερίας.

Η περίπτωση Τραμπ είναι κάτι παραπάνω από χαρακτηριστική. Στην πανδημία αύξησε τους περιορισμούς στη βίζα και στη μετανάστευση, εξέτασε λιγότερες αιτήσεις ασύλου και προέβη σε απελάσεις. Πρόσφατα, το υπουργείο Δικαιοσύνης ζήτησε από το Κογκρέσο να δώσει τη δυνατότητα στους δικαστές να αποφασίζουν για επ’ αόριστον κράτηση χωρίς δίκη σε καταστάσεις «έκτακτης ανάγκης». Η κατάσταση που ζούμε αποτελεί την τέλεια ευκαιρία για μια κυβέρνηση ώστε να συγκεντρώνει υπερεξουσίες.

Οι επερχόμενες εκλογές στις ΗΠΑ θα λάβουν χώρα πιθανότατα εν μέσω ενός φθινοπωρινού κύματος της πανδημίας, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις των ειδικών. Ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζει η μέχρι τώρα συζήτηση για τον τρόπο διεξαγωγής εκλογών μέσα σε μια κρίση όπως αυτή. Η περίπτωση επιστολικής ψήφου μέσω e-mail φαίνεται να αποτελεί σοβαρό ενδεχόμενο και ο κρατικός μηχανισμός ετοιμάζεται να υλοποιήσει ένα σχέδιο για μια εκλογική διαδικασία διαφορετική από όσες έχουμε γνωρίσει. Το οικονομικό κόστος, η τεχνολογική εκπαίδευση και η τεχνική υποδομή που είναι απαραίτητες για τη διεξαγωγή των εκλογών φαίνεται να είναι τα βασικά ζητήματα που προβληματίζουν τις αρχές. Λιγότερο φαίνεται να ανησυχούν για τον ενδεχόμενο αποκλεισμό πολιτών από την εκλογική διαδικασία που ανήκουν σε φτωχότερα στρώματα, οι οποίοι μπορεί να μην έχουν πρόσβαση στην εκλογική διαδικασία με αυτούς τους όρους ή άλλων που δεν έχουν ενημερωθεί για το πώς να συμμετάσχουν στο νέο μοντέλο εκλογών. Και φυσικά, το αδιάβλητο της διαδικασίας, το οποίο, σύμφωνα με ειδικούς που ασχολούνται με την ασφάλεια στον κυβερνοχώρο, είναι κάτι παραπάνω από εκτεθειμένο μιας και η τεχνολογία δεν προσφέρει επαρκείς εγγυήσεις.

Αυτή η κατάσταση της μόνιμης έκτακτης ανάγκης που επιχειρείται να εδραιωθεί παγκοσμίως χρησιμοποιείται από την πολιτική εξουσία ως εργαλείο για να διευρύνει την υπεροχή της. Μέσω και των δυνατοτήτων των νέων τεχνολογιών, τα κράτη επιχειρούν τον πλήρη έλεγχο των συμπεριφορών δημιουργώντας ένα δυστοπικό παρόν και ακόμα ένα πιο δυσοίωνο μέλλον.

Αποκάλυψη Daily Mail: Παρ’ ολίγον αεροπορική τραγωδία σε πτήση της British Airways από την Αθήνα

ap briths

Αποκάλυψη Daily Mail: Παρ’ ολίγον αεροπορική τραγωδία σε πτήση της British Airways από την Αθήνα

Το αεροσκάφος βρέθηκε σε απόσταση μόλις 1,5 μέτρου από... αδέσποτο drone που πετούσε σε υπερβολικά…

Κολωνός: Σήμερα η απόφαση του δικαστηρίου για τον Μίχο, τον «Μιχάλη» και τη μητέρα της 12χρονης

michos ilias 1

Κολωνός: Σήμερα η απόφαση του δικαστηρίου για τον Μίχο, τον «Μιχάλη» και τη μητέρα της 12χρονης

Οι δικαστές καλούνται να αποφανθούν για την ενοχή ή μη 26 κατηγορουμένων - Συγκεντρώσεις υποστήριξης…