Θαλασσινό νερό από το λιμάνι «μπάζει» το μετρό στον Πειραιά – Εντοπίστηκαν 391 βλάβες!

Η δυσοσμία έκανε αισθητή την ύπαρξη του θαλασσινού νερού στη σύραγγα του μετρό του Πειραιά

5700154

Σε συμπεράσματα που σοκάρουν καταλήγει έρευνα της ερευνητικής ομάδας Data Journalists, σχετικά με την κατάσταση των νέων σταθμών του μετρό που λειτουργούν εδώ και λίγους μήνες στο Πειραιά.

Σύμφωνα με την έρευνα που υπογράφει ο δημοσιογράφος Άρης Χατζηγεωργίου, σύραγγα «μπάζει» θαλασσινό νερό από το λιμάνι του Πειραιά, ενώ στα νέα τμήματα της γραμμής 3, έχουν διαπιστωθεί τους τελευταίους μήνες συνολικά 391 βλάβες και αστοχίες.

Συγκεκριμένα, η έρευνα αναφέρει ότι η εισροή θαλασσινού νερού στο σιδηροδρομικό τούνελ που βρίσκεται ανάμεσα στους σταθμούς Πειραιά και Δημοτικό Θέατρο, έκανε την παρουσία της αισθητή για πρώτη φορά λίγο μετά τα εγκαίνια, τον Νοέμβριο, μέσω έντονης δυσοσμίας.

Σύμφωνα με πληροφορίες, η ΣΤΑΣΥ (αρμόδια για την λειτουργία του Μετρό) ζήτησε με επιστολές της να γίνουν ενέργειες από την υπεύθυνη των έργων «Αττικό Μετρό» σε συνεννόηση με την κατασκευάστρια, την κοινοπραξία ΑΒΑΞ-GHELLA-ALSTOM. Πρόκειται για την ίδια κοινοπραξία που κατασκευάζει την νέα γραμμή 4 του Μετρό (Αλσος Βεΐκου-Γουδή) ενώ η ALSTOM συμμετέχει και στην υλοποίηση της “στοιχειωμένης” σύμβασης 717 της ΕΡΓΟΣΕ για το σύστημα τηλεδιοίκησης-σηματοδότησης που υπεγράφη το 2014, με πολλούς να εκτιμούν πως εάν είχε παραδοθεί, μπορεί να είχε προληφθεί το δυστύχημα των Τεμπών.

Στα υπηρεσιακά έγγραφα που παραθέτει η ιστοσελίδα και μέσα σε συνολικά 19 σελίδες, καταγράφονται 391 συγκεκριμένες βλάβες και αστοχίες που εμφανίστηκαν σε όλο το νέο δίκτυο (Αγία Μαρίνα-Πειραιάς), στο χρονικό διάστημα που ξεκινά από τον Ιούλιο του 2022 έως το τέλος του περασμένου χρόνου.

Σημειώνεται ότι αυτή η αποκαλυπτική λίστα διακινήθηκε μετά το δυστύχημα στα Τέμπη και αποτελεί μία ακόμη ένδειξη της ανησυχίας που άρχισε έκτοτε να διακατέχει τους αρμοδίους, αλλά και της ανάγκης να έχουν στα χέρια τους αποδεικτικά στοιχεία ότι έπραξαν τα δέοντα, σε περίπτωση αναζήτησης ευθυνών για οποιοδήποτε πρόβλημα προκύψει.

Στο τμήμα εκείνο της λίστας που ονομάζεται «Συγκεντρωτικός Πίνακας Προβλημάτων Επιδομής, Ρευματοφόρου και Σήραγγας», οι 22 από τις 62 βλάβες αφορούν στο τμήμα Πειραιάς-Δημοτικό Θέατρο και πολλές σχετίζονται με την εισροή υδάτων που προαναφέραμε.

Έντονες οξειδώσεις και διαβρώσεις στις τροχιές, καψίματα στην ηλεκτροφόρο τροχιά, λασκαρισμένοι σύνδεσμοι και άλλες αστοχίες εμφανίζονται και στα υπόλοιπα τμήματα προς τους σταθμούς Μανιάτικα, Νίκαια, Κορυδαλλό, Αγία Βαρβάρα και Αγία Μαρίνα.

Από εκεί και κάτω ξεκινά ένας μακρύς κατάλογος βλαβών, που από μόνες τους μπορεί να θεωρηθούν ρουτίνας αλλά όταν εμφανίζονται σωρευτικά μπορεί να προκαλέσουν σοβαρότερα λειτουργικά προβλήματα: Αισθητήρες που δεν λειτουργούν, οθόνες μόνιτορ για τους οδηγούς με «παγωμένη εικόνα», πόρτες ασφαλείας που βγάζουν «ψευδή συναγερμό», αστοχίες στα επικοινωνιακά δίκτυα, στην ηλεκτρική τροφοδοσία, στα συστήματα πυρανίχνευσης, στις κάμερες ασφαλείας, στον φωτισμό, τον κλιματισμό, τις κυλιόμενες σκάλες ακόμη και στα ρολόγια για ενημέρωση των επιβατών.

Ακόμη και αν δεν είχε μεσολαβήσει η τραγωδία των Τεμπών, ο μακρύς κατάλογος με τις αβαρίες ενός τέτοιου έργου θα έκανε να ηχούν παράφωνα όσα έλεγε τον περασμένο Οκτώβριο ο Κ.Καραμανλής για την «αυριανή ημέρα που δείχνει ότι τα δύσκολα τεχνικά έργα μπορούν να γίνουν πραγματικότητα και η χώρα μας να ανέβει σκαλοπάτια στον τομέα των υποδομών και μεταφορών».

Πηγή: datajournalists.co.uk