Newsroom

Newsroom

Θα μετατρέψουν εγκαταλελειμμένα στρατόπεδα σε φυλακές;

Την στιγμή που το Εγκληματολογικό και Ποινικό Ινστιτούτο Δικαίου του Πανεπιστημίου της Λωζάνης, δημοσιεύει έρευνα η οποία αποδεικνύει πως το…

Την στιγμή που το Εγκληματολογικό και Ποινικό Ινστιτούτο Δικαίου του Πανεπιστημίου της Λωζάνης, δημοσιεύει έρευνα η οποία αποδεικνύει πως το μέσο ποσοστό κρατουμένων αυξήθηκε κατά 149 έως και 154 ανά 100.000 κατοίκους στην Ευρώπη, στην Ελλάδα τρία εγκαταλελειμμένα στρατόπεδα σε Γιάννενα, Μαλακάσα, και Ασπρόπυργο πρόκειται να μετατραπούν σε χώρους κράτησης καταδίκων για μικρής ποινικής απαξίας εγκλήματα κυρίως οικονομικά.

Τις ανάγκες για τους νέους χώρους κράτησης επιβάλλουν τα νέα μέτρα που έχει έτοιμα το υπουργείο Δικαιοσύνης στο πλαίσιο ριζικών αλλαγών στον Ποινικό Κώδικα, σύμφωνα με τις οποίες καταργείται η μετατροπή των ποινών έως 5 χρόνια σε χρηματικές. Στο εξής οι ποινές που θα επιβάλλουν τα ποινικά δικαστήρια θα είναι ή χρηματικές ή ποινές φυλάκισης που θα εκτελούνται έστω και αν είναι ακόμα δέκα ημερών, αναφέρει η Καθημερινή. Επίσης θα εισαχθεί σύστημα συνδιαλλαγής για όσους αποζημιώνουν το θύμα προτού η υπόθεση οδηγηθεί στη Δικαιοσύνη.

Σε ανακοίνωσή του, το υπουργείο διευκρινίζει ότι «δεν διαπνέεται από λογικές κράτησης στρατοπεδικής αντίληψης» και οι υποδομές που ετοιμάζει για την επίλυση του προβλήματος του υπερπληθυσμού στις φυλακές της χώρας «σε καμία περίπτωση δεν αφορούν στρατόπεδα». Επίσης κάνει λόγο για την εισαγωγική του ηλεκτρονικού βραχιολιού, τη δημιουργία σχετικών δομών στις αγροτικές φυλακές και την αξιοποίηση ανεκμετάλλευτων ακινήτων του ελληνικού δημοσίου για την αντιμετώπιση του προβλήματος.

Η ανακοίνωση του υπουργείου Δικαιοσύνης:

«Από την πρώτη στιγμή πέραν των άλλων αλλαγών που προωθούμε όσον αφορά στο σωφρονιστικό σύστημα επιχειρούμε να διαχωρίσουμε τους κρατούμενους σε βαριάς κι ήπιας παραβατικότητας κάνοντας πράξη ένα πάγιο αίτημα της επιστημονικής κοινότητας. Ο διαχωρισμός δεν αφορά μόνο όσους ήδη κρατούνται για οικονομικά εγκλήματα, αλλά και για πολλές άλλες παραβάσεις.

»Αυτό θα το επιτύχουμε με την εισαγωγική του ηλεκτρονικού βραχιολιού, με τη δημιουργία σχετικών δομών στις αγροτικές φυλακές και με την αξιοποίηση ανεκμετάλλευτων ακινήτων του ελληνικού δημοσίου. Σε καμία περίπτωση το υπουργείο δεν διαπνέεται από λογικές κράτησης στρατοπεδικής αντίληψης.

»Οι δομές που ετοιμάζουμε και που σε καμία περίπτωση δεν αφορούν στρατόπεδα έχουν ως στόχο να ανακουφίσουν όσους ήδη κρατούνται στις συνωστισμένες ελληνικές φυλακές κι όχι να δημιουργήσουμε νέες εισροές προς τα καταστήματα κράτησης. Η φιλοσοφία είναι να αποσυμφωρήσουμε και να δημιουργήσουμε πιο ανθρώπινες συνθήκες διαβίωσης στις ελληνικές φυλακές».

»Οι ενέργειες μας για την αναμόρφωση του σωφρονιστικού συστήματος κινούνται με γνώμονα την καλύτερη διαβίωση των κρατούμενων αλλά κυρίως την ασφάλεια των πολιτών».

Αλέξης Κούγιας: «Δεν αξιολογήθηκε η σοβαρότητα της καταστάσεως του πατέρα του κ. Καλλιάνου»

Αλέξης Κούγιας

Αλέξης Κούγιας: «Δεν αξιολογήθηκε η σοβαρότητα της καταστάσεως του πατέρα του κ. Καλλιάνου»

Ο Αλέξης Κούγιας, δικηγόρος του Γιάννη Καλλιάνου, μίλησε για την υπόθεση του θανάτου του πατέρα…

ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ: Ανησυχητική η διάρρηξη στη Διεύθυνση Εκλογών του ΥΠΕΣ – Αφαιρέθηκαν υπηρεσιακά έγγραφα;

ypes3

ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ: Ανησυχητική η διάρρηξη στη Διεύθυνση Εκλογών του ΥΠΕΣ – Αφαιρέθηκαν υπηρεσιακά έγγραφα;

«Η κυβέρνηση της ΝΔ δεν χάνει ευκαιρία να μας υπενθυμίζει το πραγματικό πρόσωπο της "αριστείας"…

Στη φυλακή πολύ γνωστός δικηγόρος της Αθήνας – Καταδικάστηκε για βιασμό δύο παιδιών

δικαιοσύνη 1

Στη φυλακή πολύ γνωστός δικηγόρος της Αθήνας – Καταδικάστηκε για βιασμό δύο παιδιών

Ο 64χρονος δικηγόρος από την πρώτη στιγμή αρνήθηκε τις αποδιδόμενες σε βάρος του κατηγορίες, ισχυριζόμενος…