"Θα επιβληθούν όροι για το νέο πρόγραμμα στήριξης της Ελλάδας κατά τη μεταβατική περίοδο"

Με αφορμή τη συνεδρίαση του Eurogroup, ο Μάνφρεντ Βέμπερ, πρόεδρος της κοινοβουλευτικής ομάδας του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος, σχολιάζει σε συνέντευξή…

vember

Με αφορμή τη συνεδρίαση του Eurogroup, ο Μάνφρεντ Βέμπερ, πρόεδρος της κοινοβουλευτικής ομάδας του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος, σχολιάζει σε συνέντευξή του στο DLF το μέλλον του προγράμματος χρηματοδότησης της Ελλάδας.

Στην ερώτηση εάν η Ελλάδα θα πρέπει να λάβει ένα νέο πρόγραμμα βοήθειας, ο πρόεδρος της κοινοβουλευτικής ομάδας του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος, Μάνφρεντ Βέμπερ απαντά: «Το νέο πρόγραμμα βοήθειας δεν είναι κάτι ιδιαίτερο. Ήταν ήδη σχεδιασμένο ότι (σσ: η Ελλάδα) εκτός από τα μεγάλα πακέτα που θα έπαιρνε από τους ευρωπαίους εταίρους για να καταφέρει να επιβιώσει θα είχε στήριξη και για τη μεταβατική περίοδο. Πρόκειται πράγματι για ένα είδος ‘γεφύρωσης’ μέχρι να καταφέρει η Ελλάδα να βγει και πάλι μόνη της στις αγορές. Όπως λειτουργεί το πορτογαλικό και το ιρλανδικό μοντέλο δεν λειτουργεί το ελληνικό. Με αυτή την έννοια δεν είναι τίποτα καινούργιο, αλλά θα πρέπει να ληφθεί μια απόφαση. Οι αγορές μας έριξαν μια προειδοποιητική βολή και μας είπαν πως θέλουν σταθερότητα στην Ευρώπη και για αυτό θα πρέπει να δεχτεί και η Ελλάδα πως σε αυτό το σημείο θα πρέπει να συνεισφέρει και η ίδια στην σταθερότητα».

Κάτι τέτοιο όμως θα σήμαινε ότι η Ελλάδα θα μπορούσε στο μέλλον να εφαρμόζει κάποιες γενικές κατευθυντήριες γραμμές, αλλά να μην ελέγχεται πλέον τόσο αυστηρά;

«Αυτό το αρνούμαστε. Πάντα στην Ευρώπη θεωρούνταν πως, όταν δίνονται χρήματα, επιβάλλονται κάποιοι όροι, οι οποίοι θα πρέπει να εκτελούνται και να ελέγχονται. Έτσι και σε αυτό το νέο πρόγραμμα δεν θα υπάρχουν διαφοροποιήσεις», εκτιμά ο Μάνφρεντ Βέμπερ.

Σεβασμός προς την Ελλάδα

Στο πλαίσιο της συνέντευξης, επισημαίνεται στον Μάνφρεντ Βέμπερ το γεγονός ότι στην Ελλάδα έχει καλλιεργηθεί η εντύπωση πως τα δύσκολα πέρασαν. Δεν θα έπρεπε πράγματι κανείς να φανεί πιο μεγαλόθυμος με τους Έλληνες;

«Θα πρέπει να αντιμετωπίσουμε με σεβασμό την Ελλάδα, διότι η Ελλάδα το τελευταίο διάστημα έλαβε δραματικές αποφάσεις, οι άνθρωποι υπέφεραν πολύ, αλλά τώρα έχει πρωτογενές πλεόνασμα και έχει επιστρέψει στην ανάπτυξη. Αυτό σημαίνει ότι τα μέτρα έχουν αποτέλεσμα», εκτιμά ο πρόεδρος της κοινοβουλευτικής ομάδας του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος.

Ο Μάνφρεντ Βέμπερ θεωρεί πως συνολικά ο δρόμος της ελληνικής κυβέρνησης είναι σωστός, όπως και αυτός της διάσωσης. Όσο για το πόσο μεγάλο διάστημα θα χρειαστεί η Ελλάδα προκειμένου να βγει και πάλι στις αγορές, ο πρόεδρος της Κ.Ο. του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος απαντά πως οι προϋποθέσεις για τα επόμενα χρόνια φαίνονται καλές: «Εάν η Ελλάδα συνεχίσει τις προσπάθειες μετά και από αυτό το πρόγραμμα θα βγει στις αγορές».

«Και το σημαντικότερο», όπως υπογραμμίζει ο Μάνφρεντ Βέμπερ είναι ότι «η ανάπτυξη δεν αποτελεί πρόβλημα που αντιμετωπίζει μόνο η Ελλάδα αλλά ολόκληρη η Ευρώπη».

Μαρία Ρηγούτσου (DLF)

Πηγή: Deutsche Welle

Μητσοτάκης: Σε πανικό στη Βουλή – Αντί για απαντήσεις, επίθεση και «δεν ντρέπεστε» στην αντιπολίτευση (video)

6167665

Μητσοτάκης: Σε πανικό στη Βουλή – Αντί για απαντήσεις, επίθεση και «δεν ντρέπεστε» στην αντιπολίτευση (video)

«Ουδέποτε, δόθηκε καμία εντολή για συγκάλυψη», τόνισε ο Κυριάκος Μητσοτάκης κοιτώντας τους συγγενείς των θυμάτων

Βουλή: Ο λόγος για τα άδεια έδρανα του ΚΚΕ και της Νέας Αριστεράς στην ομιλία της Κωνσταντοπούλου

6167422

Βουλή: Ο λόγος για τα άδεια έδρανα του ΚΚΕ και της Νέας Αριστεράς στην ομιλία της Κωνσταντοπούλου

Μετά την ολοκλήρωση της ομιλίας της Ζωής Κωνσταντοπούλου, οι βουλευτές των δύο κομμάτων επέστρεψαν στις…

Μητσοτάκης: Όλο το παρασκήνιο για τις εκκαθαρίσεις Μπρατάκου και Παπασταύρου

InCollage 20240328 205245331

Μητσοτάκης: Όλο το παρασκήνιο για τις εκκαθαρίσεις Μπρατάκου και Παπασταύρου

O Κυριάκος Μητσοτάκης φαίνεται πως «παραίτησε» τους δύο στενούς του συνεργάτες προκειμένου να μην απολογηθεί…