Θα επιστραφούν τα Γλυπτά του Παρθενώνα στην Ελλάδα;

Η UNESCO εκφράζει επίσης σκεπτικισμό για τη στάση της βρετανικής κυβέρνησης απέναντι στα ελληνικά αιτήματα.

sculpture g81be60b9f 1920

Στην απόφαση της UNESCO, που ασκεί πίεση στη Μεγάλη Βρετανία για τα Γλυπτά του Παρθενώνα, αναφέρεται ρεπορτάζ της Süddeutsche Zeitung.

Στο πρόσφατο κείμενο της Διακυβερνητικής Επιτροπής της UNESCO για τα Γλυπτά του Παρθενώνα στα τέλη Σεπτεμβρίου, όπου εκφράζεται η ανησυχία της οργάνωσης για την κατάσταση των Γλυπτών, καλώντας τις δύο πλευρές να βρουν αμοιβαία αποδεκτή λύση, αναφέρεται εκτενές ρεπορτάζ στις πολιτιστικές σελίδες της Süddeutsche Zeitung.

Η UNESCO εκφράζει επίσης σκεπτικισμό για τη στάση της βρετανικής κυβέρνησης απέναντι στα ελληνικά αιτήματα.

Η SZ κάνει αναδρομή στο χρονικό του ζητήματος και μεταξύ άλλων σημειώνει: «Περιστρέφεται στην ουσία γύρω από την ‘ουσία του ελληνικού πολιτισμού’ (Μελίνα Μερκούρη), τη νομιμότητα των συνδιαλλαγών με την τουρκοκρατία στην Αθήνα, τη λεπτή γραμμή μεταξύ διάσωσης και λεηλασίας, το πλαίσιο της υποδοχής αρχαιοτήτων. Εχει να κάνει επίσης με ηθικά, ιστορικά και αισθητικά ερωτήματα γύρω από την παρουσίαση έργων τέχνης τον 21ο αιώνα. Όλη αυτή η συζήτηση μόλις πρόσφατα πήρε νέα διάσταση».

Σχετικά με την νέα τροπή που παίρνει το ζήτημα της επιστροφής των Γλυπτών, λαμβάνοντας υπόψη και τα πρόσφατα προβλήματα που παρατηρούνται στο Βρετανικό Μουσείο ως προς τη συντήρησή τους, η SZ παρατηρεί μεταξύ άλλων: «Ενόψει τέτοιων δομικών προκλήσεων είναι αξιοσημείωτο το γεγονός ότι η UNESCO πυροδότησε ξανά με πρωτοφανή τρόπο τη σύγκρουση για τα Γλυπτά του Παρθενώνα, η οποία σιγοκαίει εδώ και δεκαετίες: Τέλη Σεπτεμβριου η λεγόμενη Διακυβερνητική Επιτροπή για την προώθηση της Επιστροφής Πολιτιστικών Αγαθών στις Χώρες Προέλευσής τους, έλαβε ομόφωνη απόφαση για έκδοση σύστασης για τον τρόπο αντιμετώπισης του θέματος των ‘Ελγίνειων Μαρμάρων’. Όμως η σύσταση αυτή μοιάζει με απαίτηση. Αναφέρει ότι οι Βρετανοί πρέπει να ξεκινήσουν συνομιλίες με την Ελλάδα για την επιστροφή των γλυπτών το συντομότερο δυνατό. Το κείμενο αναφέρεται επίσης στην κακή κατάσταση των αιθουσών, στις οποίες εκτίθενται τα έργα τέχνης – μια κραυγαλέα αναφορά στις ζημιές που υπέστησαν από νερό. Η κυβέρνηση του Ηνωμένου Βασιλείου απέρριψε αμέσως τη δήλωση».

H SZ σημειώνει ότι η UNESCΟ «παίρνει ξεκάθαρα θέση υπέρ της Ελλάδας», γεγονός που δίνει νέα διάσταση στην όλη συζήτηση περί επιστροφής των Γλυπτών του Παρθενώνα, «αντιστρέφοντας ένα από τα βασικά επιχειρήματα που η βρετανική πλευρά προβάλλει εδώ και καιρό κατά μιας πιθανής επιστροφής: Στην Ελλάδα, υποστηρίζει η Βρετανία, δεν υπάρχουν δυνατότητες για την κατάλληλη αποθήκευση και παρουσίαση τόσο πολύτιμων έργων τέχνης».

To ρεπορτάζ φιλοξενεί επίσης εκτενώς τις απόψεις του Δημήτριου Παντερμαλή, προέδρου του Μουσείου Ακρόπολης και της Έλενας Κόρκα, επίτιμης γενικής διευθύντριας αρχαιοτήτων του υπουργείου Πολιτισμού. Όπως παρατηρεί η SZ: «Τόσο ο διευθυντής του Μουσείου, Δημήτρης Παντερμαλής, όσο και η Έλενα Κόρκα από το υπ. Πολιτισμού είναι βέβαιοι ότι μια μέρα η επανένωση όλων των θραυσμάτων θα γίνει κάτω από τη στέγη του Μουσείου της Ακρόπολης. Η Κόρκα πιστεύει ότι η διαμεσολάβηση που προτείνει η UNESCO θα υλοποιηθεί κάποια στιγμή μέσω ανεξάρτητου διαμεσολαβητή και η βρετανική πλευρά θα καταλάβει ότι πρόκειται για μια υπόθεση που πρέπει να επιλυθεί όχι μεταξύ μουσείων αλλά μεταξύ κυβερνήσεων».

Πηγή: Deutsche Welle

Ξέσπασμα οργής από τη Σταυρούλα Μασσαλή για το χειροκρότημα στον Καραμανλή: «Τρύπησε τα αυτιά μας…» (video)

Μασσαλή Καραμανλής

Ξέσπασμα οργής από τη Σταυρούλα Μασσαλή για το χειροκρότημα στον Καραμανλή: «Τρύπησε τα αυτιά μας…» (video)

Δεν μπορούσε να πιστέψει το ηχηρό χειροκρότημα που έδωσαν οι βουλευτές της ΝΔ στον Καραμανλή…

Βόλος: Συγκλονίζει μαρτυρία 21χρονης κοπέλας – «Με βίαζε σε ξενοδοχείο από τα 11 μου χρόνια» (video)

viasmos 6

Βόλος: Συγκλονίζει μαρτυρία 21χρονης κοπέλας – «Με βίαζε σε ξενοδοχείο από τα 11 μου χρόνια» (video)

Απίστευτες αποκαλύψεις έκανε μια κοπέλα απ' τη Λάρισα, καθώς αποκάλυψε ότι βιαζόταν επί σειρά ετών…