Newsroom

Newsroom

Τη "χρυσή τομή" αναζητά το ΣτΕ

Απόψε το βράδυ, αναμένεται πιθανότατα η απόφαση του ΣτΕ, το οποίο βρισκόμενο σε περιβάλλον πίεσης από πολλές κατευθύνσεις, θα εξετάσει την αντισυνταγματικότητα του νόμου για τις τηλεοπτικές άδειες, για την οποία έχουν προσφύγει οι καναλάρχες. Η συνεδρίαση της ολομέλειας του ανωτάτου δικαστηρίου πρόκειται να ξεκινήσει λίγο με τις 17:00.

581089c31dc524fe2c8b47c5

Το μείζον ζήτημα για τους δικαστές του ΣτΕ δεν είναι άλλο από το ΕΣΡ και τη συνταγματική επιταγή σε σχέση με τις αρμοδιότητες του επί του διαγωνισμού. Φαίνεται πως οι Σύμβουλοι της Επικρατείας αναζητούν τη «χρυσή τομή» και πιθανώς οδηγούνται σε μια μέση λύση αφού αφενός αναγνωρίζουν ότι βάσει του Συντάγματος το ΕΣΡ είναι εκείνο που αναλαμβάνει τη διενέργεια του διαγωνισμού, αφετέρου όμως εξετάζουν μια σειρά ζητημάτων, με κυριότερο αυτό της μη λειτουργίας του ΕΣΡ όταν θεσπίστηκε ο νόμος για τον διαγωνισμό.

Ένα επιπλέον ζήτημα ωστόσο που απασχολεί, σύμφωνα με πληροφορίες, σημαντική μερίδα των δικαστών του ανωτάτου δικαστηρίου, είναι αυτό του δημοσίου συμφέροντος το οποίο κατά πολλούς πρέπει να διασφαλιστεί με δεδομένο ότι ήδη έχουν εισρεύσει στα δημόσια ταμεία σημαντικά ποσά που προέκυψαν από τον πλειστηριασμό των τηλεοπτικών αδειών. Συν τοις άλλοις η έως σήμερα νομολογία και οι αποφάσεις του ΣτΕ αναγνωρίζουν ότι το πρότερο καθεστώς, δηλαδή αυτό της λειτουργία των τηλεοπτικών σταθμών χωρίς άδειες εδώ και σχεδόν 30 χρόνια, είναι προδήλως αντισυνταγματικό και ως εκ τούτου έπρεπε να αλλάξει.

Δικαστικές πηγές δεν αποκλείουν, βάσει των παραπάνω δεδομένων, να μην εκδοθεί από το ΣτΕ οριστική απόφαση επί της αντισυνταγματικότητας του νόμου, αλλά είτε απόφαση η οποία ενδεχομένως να απαιτεί τη συγκρότηση του ΕΣΡ σε εύλογο χρονικό διάστημα, ώστε να αναλάβει από εδώ και στο εξής το έλεγχο της νομιμότητας λειτουργίας των νέων τηλεοπτικών σταθμών, είτε προδικαστική απόφαση η οποία θα απαιτεί τη συγκρότηση του ΕΣΡ και την επανάληψη της συζήτησης στην ολομέλεια του ανωτάτου δικαστηρίου, υπό άλλη σύνθεση η οποία θα κρίνει οριστικά τις προσφυγές των καναλαρχών.

Στην παρούσα φάση πάντως, όλα τα σενάρια είναι ανοικτά, ενώ πάντοτε υπάρχει πιθανότητα οι διασκέψεις να μην ολοκληρωθούν απόψε, αλλά να συνεχιστούν και τις επόμενες ημέρες.

Επικεφαλής της υπηρεσίας τροφίμων του ΟΗΕ: Η Βόρεια Γάζα βρίσκεται σε κατάσταση απόλυτης πείνας

gaza 7

Επικεφαλής της υπηρεσίας τροφίμων του ΟΗΕ: Η Βόρεια Γάζα βρίσκεται σε κατάσταση απόλυτης πείνας

Το Ισραήλ έχει περιορίσει αυστηρά την είσοδο κρίσιμων ανθρωπιστικών προμηθειών στη Γάζα παρά τις προειδοποιήσεις…