Θ. Καμπαγιάννης: Αστυνομικοί εκτέλεσαν εξωδικαστικά τον Νίκο Σαμπάνη (vid)

"Ένα κλεμμένο αυτοκίνητο κοστίζει όσο μια ανθρώπινη ζωή"

Clipboard01 3

Ο Θανάσης Καμπαγιάννης τοποθετήθηκε στο δεύτερο solidarity film festival που έλαβε χώρα στο Κερατσίνι, με την ιδιότητα του δικηγόρου της οικογένειας Σαμπάνη. Αφού ευχαρίστησε τη διοργάνωση και τον Σύλλογο Πολιτισμού Killah P περιέγραψε την υπόθεση της ανθρωποκτονίας του Νίκη Σαμπάνη. Ανέφερε μεταξύ άλλων:

«Η υπόθεση του Νίκου Σαμπάνη είναι μια υπόθεση αστυνομικής βίας, στην οποία μία ομάδα Ρομά ανήλικων ατόμων, εντοπίζεται και καταδιώκεται από μία ομάδα αστυνομικών επειδή κατά πληροφορίες έχουν κλέψει το αυτοκίνητο και αυτό το οποίο ακολουθεί είναι πραγματικά σκηνές από την Άγρια Δύση. 36 σφαίρες. Φανταστείτε το, να είναι έξω από το σπίτι σας ένα αμάξι και αστυνομικοί και οι αστυνομικοί να κάνουν χρήση των περιστρόφων τους και να καταλήγουμε στο ότι πέφτουν 36 σφαίρες. Δηλαδή το γεγονός ότι σκοτώθηκε μόνο ο Νίκος είναι τυχαίο. Αυτό θεωρείται ότι είναι αστυνόμευση και γίνεται για την ασφάλεια. Και το πιο φοβερό δεν είναι μονάχα η ίδια η δολοφονία. Το γεγονός δηλαδή ότι ένα κλεμμένο αυτοκίνητο κοστίζει μια ανθρώπινη ζωή. Κοστίζει μια εξωδικαστική εκτέλεση, λέμε εμείς. Δηλαδή δεν έγινε αυτό που λέμε ότι πρέπει να γίνεται, να γίνει ένα δικαστήριο».

Στη συνέχεια ο Θανάσης Καμπαγιάννης μίλησε εκτενώς για την ατιμωρησία των αστυνομικών τόσο στη συγκεκριμένη περίπτωση όσο και γενικότερα στη χώρα:

«Αυτό το οποίο έγινε ήταν μια εξωδικαστική εκτέλεση από την πλευρά των αστυνομικών, οι οποίοι την επόμενη μέρα πήγαν στη δουλειά τους. Πρέπει να το καταλάβουμε αυτό. Πρέπει να καταλάβουμε ότι οι συγκεκριμένοι άνθρωποι όχι μόνο δεν τιμωρήθηκαν, όχι μονάχα δεν πέρασαν αυτό το οποίο ο καθένας θα πέρναγε σε μια τέτοιου τύπου ανθρωποκτονία. Οι συγκεκριμένοι άνθρωποι αφέθηκαν ελεύθεροι και εξακολουθούν να οπλοφορούν και να γυρνάνε. Δεν αποτάχθηκαν καν από το σώμα. Και αυτή είναι μια εικόνα δραματική για την αστυνομία που έχουμε. Είναι μια εικόνα δραματική για το ότι έχουν την εικόνα οι αστυνομικοί ότι μπορούν να χρησιμοποιούν με τέτοιον τρόπο τον οπλισμό τους, να υπάρχουν τέτοιου τύπου θύματα, να θρηνούμε νεκρούς και όμως αυτό το πράμα, να μην σημαίνει καμία τιμωρία. Μία τιμωρία, απόλυτα συστημική, πρόσφατα έγινε και η παρουσίαση του 2022 της έκθεσης του Συνηγόρου του πολίτη για τα περιστατικά αυθαιρεσίας, μιλάμε για μία συστημική αυθαιρεσία. Λιγότερο από 3 με 4% των περιπτώσεων που ερεύνησε ο Συνήγορος του πολίτη οδηγεί στο ότι κάποιος αστυνομικός φεύγει από το σώμα».

Τέλος ο Θανάσης Καμπαγιάννης υπογράμμισε ένα χαρακτηριστικό στοιχείο της κυρίαρχης πολιτικής, που εκτιμά συνενώνει τις υποθέσεις αστυνομικής και ρατσιστικής βίας, δηλαδή πως κάποιοι θεωρούν ότι αυτοί οι άνθρωποι περισσεύουν, «ότι δεν είναι άξιοι να ζήσουν» λόγω υποτιθέμενης «παραβατικότητας». Ο γνωστός δικηγόρος ανέφερε μάλιστα πως «είμαστε στην εποχή των περισσευούμενων πληθυσμών», και έθεσε ως ορισμό αυτού το σχεδίου να διωχθούν οι Παλαιστίνιοι από τη γη τους.

Γάζα ώρα μηδέν: Αδιέξοδο για κατάπαυση του πυρός, το Ισραήλ απομακρύνει αμάχους από τη Ράφα

AP23317538078204

Γάζα ώρα μηδέν: Αδιέξοδο για κατάπαυση του πυρός, το Ισραήλ απομακρύνει αμάχους από τη Ράφα

Επιμένει η Χαμάς ότι δεν θα δεχθεί συμφωνία που δεν θα προβλέπει ρητώς τον τερματισμό…

ΗΠΑ: Ανεστάλη η αποστολή πυρομαχικών αμερικανικής κατασκευής στο Ισραήλ

usa

ΗΠΑ: Ανεστάλη η αποστολή πυρομαχικών αμερικανικής κατασκευής στο Ισραήλ

Η κυβέρνηση Μπάιντεν ανέστειλε την περασμένη εβδομάδα την αποστολή πυρομαχικών αμερικανικής κατασκευής στο Ισραήλ για…