Θ. Δουλουμπέκης: Το δικό μας μανιφέστο είναι ένα συμβόλαιο επένδυσης στη νέα γενιά

«Μετά τις εκλογές οι προοδευτικές δυνάμεις της Ευρώπης των καθημερινών ανθρώπων, θα έχουν την πλειοψηφία»

14225368 10154308581571638 4617688816007681637 n 0

Τις θέσεις του εν όψει και των επικείμενων ευρωεκλογών της 26 ης Μαΐου παρουσιάζει σε συνέντευξή του στο koutipandoras.gr, ο Υποψήφιος Ευρωβουλευτής ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία, Θοδωρής Δουλουμπέκης.

Γεννημένος στο Ρέθυμνο, και μόνιμος κάτοικος Ηρακλείου με σπουδές σε Αθήνα και Παρίσι ο υποψήφιος Ευρωβουλευτής εξηγεί γιατί επέλεξε να αποχωρήσει από το ΚΙΝΑΛ και να συμπορευτεί με το ΣΥΡΙΖΑ -Προοδευτική Συμμαχία, καθώς επίσης και για ποιο λόγο ένας πολίτης να ψηφίσει ΣΥΡΙΖΑ στις Ευρωεκλογές. «Το δικό μας μανιφέστο, είναι μια ιστορία δημοκρατίας, μια πρόταση κοινωνικής δικαιοσύνης, ένα συμβόλαιο επένδυσης στη νέα γενιά, μια πράσινη ελπίδα για τις γενιές που έρχονται» επισημαίνει χαρακτηριστικά ο κ. Δουλουμπέκης.

Ο ίδιος εκφράζει μάλιστα την αισιοδοξία του ότι «μετά τις εκλογές οι προοδευτικές δυνάμεις της Ευρώπης των καθημερινών ανθρώπων, θα έχουν την πλειοψηφία», ενώ καλεί τους νέους ανθρώπους που θα ψηφίσουν για πρώτη φορά να πάνε στην κάλπη και να «κλείσουν τα αυτιά του σε όσους απαξιώνουν τη μέγιστη συμμετοχική διαδικασία»

Ποιο είναι το διακύβευμα των ευρωεκλογών της 26 ης Μαΐου για την Ευρώπη αλλά και για την Ελλάδα;

Πριν από μερικά χρόνια αντικείμενο συζήτησης ήταν ο τρόπος διεύρυνσης της ευρωπαϊκής ένωσης. Σήμερα, μετά από τις πολιτικές επιλογές της συντηρητικής διοίκησης της Ένωσης, βλέπουμε η Ευρώπη να χάνει μια χώρα και ο ευρωφοβισμός να δείχνει το δρόμο της εξόδου και σε άλλες χώρες. Βλέπουμε την Ευρώπη να μικραίνει.

Το γενικό ερώτημα στο οποίο καλούνται οι ευρωπαίοι πολίτες να απαντήσουν σε αυτές τις ευρωεκλογές είναι αν θέλουν μια μικρή Ευρώπη, τη λίγη Ευρώπη των λίγων, ή αν είναι έτοιμοι με την ψήφο τους να πάρουν την Ευρώπη πίσω και να την κάνουν μια βαθιά πολιτική ένωση που θα εκπροσωπεί τους πολλούς, τους καθημερινούς ανθρώπους. Είναι εκλογές απάντηση στο αν θέλουμε μια Ευρώπη των οικονομικών και πολιτικών ελίτ ή μια Ευρώπη της νέας γενιάς που έχει πλέον αρχίσει να δομεί μια κοινή ευρωπαϊκή ταυτότητα, της γενιάς του Erasmus που πλέον βλέπει στην Ευρώπη το σπίτι της. Μια Ευρώπη των κλειστών αιθουσών ή της συμμετοχικότητας, των πολυεθνικών μονοπωλίων ή της συνεργατικής επιχειρηματικότητας, των συνθηκών εργασίας της amazon ή της Ευρώπης που δε θα αποξενώνει τον εργαζόμενο από το προϊόν εργασίας του, μια Ευρώπη των ίσων ευκαιριών ή της ισότητας στην απόλαυση των αγαθών της προόδου.

Ποιοι ήταν οι λόγοι που αποχωρήσατε από το ΚΙΝ.ΑΛ και προσχωρήσατε στο ΣΥΡΙΖΑ -Προοδευτική Συμμαχία;

Εκτός από πολιτικές διαφωνίες πλέον υπήρχε και ιδεολογική απόκλιση. Ο ίδιος λόγος που απομάκρυνε από το ΚινΑλ και την ψυχή του ΠΑΣΟΚ, τον κόσμο του. Το ΚινΑλ ξεχνώντας την ιστορία του ΠΑΣΟΚ – κόμματος κορμού του, που πλέον έχει αφεθεί δυστυχώς να διασύρεται χωρίς όργανα και δομή, επέλεξε να βάλει απέναντι του την Αριστερά. Να τη θεωρήσει στρατηγικό αντίπαλο. Αντιθέτως ο ΣΥΡΙΖΑ επέλεξε μέσω της προοδευτικής συμμαχίας να ενώσει όλες τις προοδευτικές δυνάμεις, όλες τις αποχρώσεις της αριστεράς αντιλαμβανόμενος γρήγορα ότι τα μεγάλα διλήμματα της εποχής θα έχουν είτε συνθετικές προοδευτικές απαντήσεις είτε συντηρητικές. Ήταν ιδεολογικά συνεπές, για όλους εμάς που προερχόμαστε από τον παραδοσιακό σοσιαλιστικό χώρο, να ακολουθήσουμε την πορεία της ενότητας. Την πορεία που ακολούθησαν και οι σύντροφοί μας σε όλη την Ευρώπη.

Γιατί ένας πολίτης να επιλέξει να ψηφίσει ΣΥΡΙΖΑ στις ευρωεκλογές και ειδικά ένας 17αρης;

Πρώτα απ’όλα θα ήθελα με όλη μου την ψυχή να παροτρύνω έναν ψηφοφόρο που αποκτά για πρώτη φορά το δικαίωμα ψήφου να πάει στις κάλπες και να ψηφίσει. Να πάρει την Ευρώπη στα χέρια του. Να κλείσει τα αυτιά του σε όσους απαξιώνουν τη μέγιστη συμμετοχική διαδικασία να διαβάσει τα πολιτικά προγράμματα των ευρωπαϊκών κομμάτων και τα πολιτικά βιογραφικά των υποψηφίων και να πάει να ψηφίσει. Να νιώσει και να συμμετέχει στη χαρά της δημιουργίας της Ευρώπης. Το δικό μας μανιφέστο, είναι μια ιστορία δημοκρατίας, μια πρόταση κοινωνικής δικαιοσύνης, ένα συμβόλαιο επένδυσης στη νέα γενιά, μια πράσινη ελπίδα για τις γενιές που έρχονται .

Αυτό είναι το όπλο μας απέναντι στην Ευρώπη της FRONTEX, στην Ένωση των φραχτών,της εργασιακής απορρύθμισης, των ανθρωπίνων δικαιωμάτων με αστερίσκους, των φιλικών στο υπερκέρδος περιβαλλοντικών όρων. Το δικό μας πρόγραμμα το οποίο ζητάμε από τους πολίτες και κυρίως τους νέους να ψηφίσουν αφορά μια Ευρώπη που διασφαλίζει αξιοπρεπής ζωή σε όλες και όλους, αξιοπρεπής εργασία, το δικαίωμα στην πρόοδο και την απόλυτη ανθρωπότητα ανεξάρτητα τις καταβολές το φύλο το οικογενειακό δέντρο, μιλά για επέκταση του Erasmus , για την πρόσβαση στον πολιτισμό για τη νέα γενιά, για την Ευρώπη που θα ανήκει στους Ευρωπαίους.

Είπατε πρόσφατα σε μια ομιλία σας ότι ο «ευρωσκεπτικισμός ανεβαίνει, η γραφειοκρατία μένει και τα λόμπι κυριαρχούν» και ότι «χρειάζεται καινούριο αφήγημα». Ποιο είναι αυτό κατά τη γνώμη σας;

Περίπου 10 λομπίστες που εργάζονται στις Βρυξέλλες αντιστοιχούν σε κάθε εκλεγμένο ευρωβουλευτή. Μέσα στην τελευταία τετραετία σχεδόν διπλασιάστηκαν. Δεν είναι τυχαίο Είναι κι αυτό σημάδι της επιβολής του τεχνοκρατισμού και της οικονομίας στην πολιτική. Ο ευρωσκεπτικισμός που τείνει να γίνει ευρωφοβία οφείλεται και σε αυτό. Στην απαξίωση της πολιτικής καθώς υπάρχει η γενική αίσθηση ότι οι αποφάσεις για το μέλλον μας δεν είναι στα χέρια μας. Μπορείς να δεις live τα δημοτικά συμβούλια που αποφασίζουν αν θα ασφαλτοστρωθεί ένας δρόμος και δεν μπορείς να δεις live το Eurogroup που αποφασίζει για το μέλλον μας. Αυτή η αδιαφανής Ευρώπη είναι μια ακόμη αιτία. Γι αυτό εμείς οι ενωμένες προοδευτικές δυνάμεις στην Ελλάδα διεκδικούμε τη δημοκρατία που μας αξίζει. Να επιστρέψουμε τη δύναμη στο λαό, την πολιτική στο πρωτείο της, και να δώσουμε την κοινωνική διάσταση που αξίζει στην Ευρώπη των λαών. Αυτό είναι το συμπεριληπτικό αφήγημά μας.

Γράφετε στην ιστοσελίδα σας πως «ήρωας μου ο πολίτης της διπλανής πόρτας, ό καθημερινός άνθρωπος». Τα τελευταία χρόνια με την εφαρμογή πολιτικών λιτότητας σε όλη την Ευρώπη οι άνθρωποι αυτοί μοχθούν. Τελικά υπάρχει ελπίδα για την Ευρώπη και τους καθημερινούς ανθρώπους;

Μοχθούν και νιώθουν και την αδικία να τους βαραίνει και παρόλαυτα αγωνίζονται. Πληρώνουν μια κρίση που δε δημιούργησαν βλέποντας αυτούς που είχαν το μεγαλύτερο μερίδιο ευθύνης να κρύβονται σε παραδείσους ή να αναζητούν νέα γη να κάψουν. Οι ήρωες μου όμως, οι καθημερινοί άνθρωποι, είναι ακόμη εδώ και στο τέλος, ξέρετε, οι ήρωες κερδίζουν. Υπάρχει ελπίδα. Ναι. Μετά τις εκλογές οι προοδευτικές δυνάμεις της Ευρώπης των καθημερινών ανθρώπων, θα έχουν την πλειοψηφία. Η Ευρώπη θα αλλάξει πορεία. Αυτό που είναι δίκαιο για τους πολλούς θα γίνει πράξη από τους πολλούς. Όχι βέβαια με κάποιο αυτοματισμό αλλά με αγώνα πόρτα πόρτα , messenger messenger, στόμα στόμα. Γι αυτό καλώ όλους τους προοδευτικούς πολίτες και κυρίως τη νεολαία μας να γίνουν όλοι ακτιβιστές της
μεγάλης αλλαγής γι αυτό που για εμένα είναι ένα βαθύ συναίσθημα, για την Ευρώπη μας.

Χαρίτσης: Ζητάμε την μη ανακήρυξη του συνδυασμού των «Σπαρτιατών» στις επικείμενες ευρωεκλογές

Χαριτσης 0

Χαρίτσης: Ζητάμε την μη ανακήρυξη του συνδυασμού των «Σπαρτιατών» στις επικείμενες ευρωεκλογές

Η Νέα Αριστερά καλεί «όλες τις δημοκρατικές πολιτικές δυνάμεις να αναλογιστούν τις τεράστιες ευθύνες τους…