Το τέταρτο κύμα της πανδημίας δεν έρχεται, είναι ήδη εδώ

Ανησυχία από την απότομη αύξηση των καταγεγραμμένων κρουσμάτων - Εκτιμήσεις για έως και 3.000 κρούσματα τη μέρα μέσα στο καλοκαίρι

NewsRoom 07/07/2021 | 09:59

Το τέταρτο κύμα της πανδημίας δεν είναι καθ' οδόν, αλλά έχει ήδη φτάσει στη χώρα μας. Αυτό τονίζουν οι ειδικοί, μετά και την απότομη αύξηση των καταγεγραμμένων κρουσμάτων κορονοϊού τις τελευταίες μέρες, κρούοντας τον κώδωνα του κινδύνου για όσα πρόκειται να επακολουθήσουν.

Ο καθηγητής Αναλυτικής Χημείας του ΕΚΠΑ, Νίκος Θωμαΐδης, μίλησε το πρωί της Τετάρτης στον ΑΝΤ1 και έκανε λόγο για αύξηση περίπου 65% στο ιικό φορτίο των λυμάτων της Αττικής. Όπως επισήμανε ακόμα και ο ίδιος ξαφνιάστηκε με την απότομη αυτή αύξηση των κρουσμάτων, αλλά όπως είπε αυτό που τον ανησυχεί περισσότερο είναι η αύξηση του δείκτη θετικότητας που υπερδιπλασιάστηκε. Μάλιστα, προειδοποίησε πως είναι πιθανό την άλλη βδομάδα τα κρούσματα να ξεπεράσουν ακόμα και τα 2.000 ημερησίως, αποδίδοντας την κατάσταση αυτή στο συνδυασμό της μετάλλαξης Δέλτα που είναι εξαιρετικά μεταδοτική με τη χαλάρωση στα μέτρα, καθώς και στη μεγάλη διάδοση του ιού σε νεαρότερες ηλικίες οι οποίες δεν έχουν προλάβει να εμβολιαστούν.

Από την πλευρά του, ο επίκουρος καθηγητής Γκίκας Μαγιορκίνης επεσήμανε το βράδυ της Τρίτης στον ΣΚΑΪ πως το τέταρτο κύμα έχει ήδη κάνει την εμφάνισή του και τόνισε πως η συγκεκριμένη παραλλαγή του κορονοϊού εξαπλώνεται κυρίως στους νέους. Προειδοποίησε δε ότι «ο αριθμός των κρουσμάτων θα ξεπεράσει σίγουρα τα 2.000» και τόνισε ότι ο εμβολιασμός είναι πολύ σημαντικός για όλους αυτή τη στιγμή, καθώς αν νοσήσει κάποιος, ανεξαρτήτως ηλικίας και φυσικής κατάστασης, ακόμη και τα ήπια συμπτώματα μπορούν να διατηρηθούν για μεγάλο χρονικό διάστημα.

Ακόμα πιο δυσοίωνες είναι οι προβλέψεις του καθηγητή Νίκου Τζανάκη, ο οποίος μιλώντας το πρωί στο Mega προέβλεψε ότι μέσα στο καλοκαίρι θα δούμε έως και 3.000 κρούσματα ημερησίως. «Ο ιός είναι εδώ και μάς εκπλήσσει με τις μεταλλάξεις του. Κάνει εντύπωση η ταχύτητα με την οποία αυξάνονται τα κρούσματα. Μέσα σε 10 ημέρες διπλασιάστηκαν», σημείωσε.

«Η μετάλλαξη Δέλτα είναι μια εξήγηση της δυναμικής αυτής. Πίσω από όλα αυτά σε μεγάλο ποσοστό ευθύνεται η μετάλλαξη Δέλτα, εμείς του επιτρέψαμε να λειτουργήσει έτσι, με τη συμπεριφορά μας. Με τα πάρτι και τις διασκεδάσεις χωρίς κανένα υγειονομικό πρωτόκολλο» προσέθεσε ο κ. Τζανάκης, εξηγώντας πως ο ιός «είναι τρομακτικά μεταδοτικός, ίσως έχει ξεπεράσει τα ισχύοντα υγειονομικά πρωτόκολλα και μεταδίδεται και σε εξωτερικούς χώρους με μικρή συνάθροιση. Προτρέπω όλος ο κόσμος να φορά μάσκα και σε εξωτερικούς χώρους και να τηρεί τις αποστάσεις. Είμαι σίγουρος ότι αντί να έχουμε ένα τέταρτο για να χαρακτηριστεί κανείς στενή επαφή, ίσως αρκούν 3-5 λεπτά».