Τετ α τετ Αναστασιάδη με Ακιντζί στις 26 Οκτωβρίου

Συνάντηση χωρίς ατζέντα υπό την ειδική αντιπρόσωπο του ΓΓ του ΟΗΕ

Για την Παρασκευή 26 Οκτωβρίου στις 10 το πρωί ορίστηκε η συνάντηση του Κύπριου προέδρου Νίκου Αναστασιάδη με τον Τουρκοκύπριο ηγέτη Μουσταφά Ακιντζί, μετά από πρόταση του Ακιντζί.

Όπως αναφέρει σε γραπτή ανακοίνωσή του ο εκπρόσωπος Τύπου της Ειρηνευτικής Δύναμης του ΟΗΕ στην Κύπρο, Αλίμ Σιντίκ, «η ειδική αντιπρόσωπος του ΓΓ του ΟΗΕ στην Κύπρο, Ελίζαμπεθ Σπέχαρ, θα φιλοξενήσει τη συνάντηση του Ελληνοκύπριου ηγέτη Νίκου Αναστασιάδη και του Τουρκοκύπριου ηγέτη Μουσταφά Ακιντζί στην προστατευόμενη από τα Ηνωμένα Έθνη περιοχή στις 26 Οκτωβρίου στις 10:00».

Η συνάντηση, σύμφωνα με το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων, θα είναι χωρίς ατζέντα και αποσκοπεί στην βολιδοσκόπηση των προθέσεων των δύο πλευρών για τα επόμενα βήματα στο Κυπριακό, ενώ θεωρείται βέβαιο πως θα συζητηθεί η πρόταση του Nίκου Αναστασιάδη για αποκεντρωμένη ομοσπονδία.

Σημειώνεται ότι ο Μουσταφά Ακιντζί, σε μήνυμα που είχε στείλει προς τον Νίκο Αναστασιάδη μέσω της ειδικής αντιπροσώπου του ΟΗΕ, του ζητούσε να συναντηθούν πριν τις 29 Οκτωβρίου και να είναι «η πρώτη συνάντηση της νέας διαδικασίας, στην οποία θα ανακοινώσουμε τις τελικές ημερομηνίες για τη διάνοιξη των οδοφραγμάτων Δερύνειας – Απλικίου».

Σύμφωνα με τον κυπριακό Τύπο, ο λόγος που ο Μουσταφά Ακιντζί ήθελε η συνάντηση με τον Νίκο Αναστασιάδη να πραγματοποιηθεί πριν από τις 29 Οκτωβρίου, είναι γιατί τη συγκεκριμένη ημερομηνία θα βρίσκεται στην Κωνσταντινούπολη για να παραστεί στα εγκαίνια του νέου αεροδρομίου της πόλης.