Τεντ Καζίνσκι: Έφυγε από τη ζωή ο φυλακισμένος «Unabomber»

Σε ηλικία 81 ετών και έχοντας περάσει 27 χρόνια εντός των αμερικανικών φυλακών, ο γνωστός και ως Unabomber πέθανε στην φυλακή υψίστης ασφαλείας της Φλόριντα.

unabomber

O Θίοντορ «Τεντ» Καζίνσκι, ο μαθηματικός με σπουδές στο Χάρβαρντ που αποσύρθηκε σε μια σκοτεινή καλύβα στην έρημο της Μοντάνα και διεξήγαγε μια 17ετή εκστρατεία βομβαρδισμών που σκότωσε τρεις ανθρώπους και τραυμάτισε άλλους 23, πέθανε το Σάββατο, αναφέρει το Associated Press.

Με το χαρακτηρισμό «Unabomber» από το FBI, ο Καζίνσκι πέθανε στο ομοσπονδιακό ιατρικό κέντρο φυλακών στο Butner της Βόρειας Καρολίνας, δήλωσε στο Associated Press η Κρίστι Μπρίσιαρς, εκπρόσωπος του ομοσπονδιακού Γραφείου Φυλακών. Βρέθηκε χωρίς να ανταποκρίνεται στο κελί του νωρίς το πρωί του Σαββάτου και διαπιστώθηκε ο θάνατός του γύρω στις 8 το πρωί, είπε. Η αιτία θανάτου δεν έγινε αμέσως γνωστή.

Πριν από τη μεταφορά του στην ιατρική μονάδα της φυλακής, κρατούνταν στην ομοσπονδιακή φυλακή Supermax στη Φλωρεντία του Κολοράντο, από τον Μάιο του 1998, όταν καταδικάστηκε σε τέσσερις φορές ισόβια κάθειρξη συν 30 χρόνια για μια εκστρατεία τρόμου που έβαλε σε κίνδυνο τα πανεπιστήμια σε εθνικό επίπεδο. Παραδέχτηκε ότι διέπραξε 16 βομβιστικές επιθέσεις από το 1978 και το 1995, ακρωτηριάζοντας οριστικά αρκετά από τα θύματά του.

Η δράση του Καζίνσκι, κατά την οποία σκοτώθηκαν τρία άτομα και τραυματίστηκαν πάνω από 20, ξεκίνησε το 1978. Ο πρώην ακαδημαϊκός και μαθηματικός, ήταν προφανώς αναστατωμένος από τη συνεχιζόμενη καταστροφή του φυσικού κόσμου γύρω από το σπίτι του, οπότε άρχισε να στέλνει βόμβες στο προσωπικό των αεροπορικών εταιρειών, σε καθηγητές πανεπιστημίου και σε ιδιοκτήτες καταστημάτων υπολογιστών. (Απόκτησε το ψευδώνυμο Unabomber από το όνομα του φακέλου του FBI, Πανεπιστήμιο και Airline Bomber.)

Καθώς η δράση του προχωρούσε, και οι συσκευές έγιναν πιο αποτελεσματικές – και θανατηφόρες – ο Καζίνσκι άρχισε να στρέφετε εναντίων των επαγγελματιών οποίο ευθύνεται για την καταστροφή του φυσικού κόσμου. Δύο τελευταία θύματα του, δύο από αυτούς που σκοτώθηκαν, ήταν ο Thomas Mosser, ο οποίος έκανε διαφημίσεις για την Exxon, και ο Gilbert Murray, ένας μεσάζων ο οποίος εργάστηκε για τη βιομηχανία ξυλείας.

Οι επιθέσεις έληξαν το 1995, όταν το μανιφέστο που έγραψε ο Καζίνσκι, δόθηκε στη δημοσιότητα από το The New York Times και την The Washington Post. Είχε προηγηθεί επαφή με τους ερευνητές, μέσω ανώνυμων επιστολών, όπου εμφανιζόταν υποσχόμενος να σταματήσει τις βομβιστικές επιθέσεις αν το μανιφέστο δημοσιεύονταν στις μεγαλύτερες αστικές εφημερίδες των ΗΠΑ.

Η δημοσίευση του Μανιφέστου οδήγησε στη σύλληψη του Unabomber: το ύφος της γραφής αναγνωρίστηκε από τον αδελφό του Δαβίδ, ο οποίος επικοινώνησε γρήγορα με το FBI. Ως μέρος της συμφωνίας κατάδοσης, ο Καζίνσκι γλίτωσε τη θανατική ποινή, αλλά καταδικάστηκε σε ισόβια κάθειρξη χωρίς αναστολή.

Μητσοτάκης: Σε πανικό στη Βουλή – Αντί για απαντήσεις, επίθεση και «δεν ντρέπεστε» στην αντιπολίτευση (video)

6167665

Μητσοτάκης: Σε πανικό στη Βουλή – Αντί για απαντήσεις, επίθεση και «δεν ντρέπεστε» στην αντιπολίτευση (video)

«Ουδέποτε, δόθηκε καμία εντολή για συγκάλυψη», τόνισε ο Κυριάκος Μητσοτάκης κοιτώντας τους συγγενείς των θυμάτων

Βουλή: Ο λόγος για τα άδεια έδρανα του ΚΚΕ και της Νέας Αριστεράς στην ομιλία της Κωνσταντοπούλου

6167422

Βουλή: Ο λόγος για τα άδεια έδρανα του ΚΚΕ και της Νέας Αριστεράς στην ομιλία της Κωνσταντοπούλου

Μετά την ολοκλήρωση της ομιλίας της Ζωής Κωνσταντοπούλου, οι βουλευτές των δύο κομμάτων επέστρεψαν στις…

Μητσοτάκης: Όλο το παρασκήνιο για τις εκκαθαρίσεις Μπρατάκου και Παπασταύρου

InCollage 20240328 205245331

Μητσοτάκης: Όλο το παρασκήνιο για τις εκκαθαρίσεις Μπρατάκου και Παπασταύρου

O Κυριάκος Μητσοτάκης φαίνεται πως «παραίτησε» τους δύο στενούς του συνεργάτες προκειμένου να μην απολογηθεί…