Το τέλος της γραφειοκρατίας σε Δικαιοσύνη και Δημόσια Διοίκηση

Την χαοτική κατάσταση που επικρατεί στην νομοθεσία προσπαθεί να νοικοκυρέψει το υπουργείο Εσωτερικών δημιουργώντας ένα σημαντικό εργαλείο που θα λύσει τα χέρια τόσο του νομικού κόσμου όσο και των πολιτών .

NewsRoom 29/09/2016 | 13:22

Πρόκειται για την Κωδικοποίηση και Αναμόρφωση της Νομοθεσίας. Το σφαιρικό πλαίσιο αυτής της μεταρρύθμισης περιλαμβάνει την αναγκαία αποσαφήνιση της νομοθεσίας, την απλούστευση και ταξινόμηση αυτής ανά θεματική ενότητα, την ενσωμάτωση εγχώριων και ευρωπαϊκών αποφάσεων, την τυποποίηση των κανόνων καλής νομοθέτησης, αλλά και την ευχερή αναζήτηση ανεύρεση πληροφορίας σε οποιοδήποτε χρόνο, μέσω της Εθνικής Πύλης. Εκεί, οποιοσδήποτε πολίτης, επιχειρηματίας, επενδυτής, δικηγόρος ή άλλος θα μπορεί να έχει γρήγορη και έγκυρη ενημέρωση για το κάθε τι.

Η κύρια στόχευση αυτής της προσπάθειας, όπως είπε ο υπουργός Εσωτερικών Παναγιώτης Κουρουμπλής είναι να μπει επιτέλους τέλος στο λαβυρινθώδες παθογενές φαινόμενο σώρευσης επάνω στη Δημόσια Διοίκηση και τη Δικαιοσύνη, φαινομένων γραφειοκρατίας, αδιαφάνειας, σύγχυσης νομοθετημάτων και τελικά ατέλειωτης ταλαιπωρίας για τον πολίτη.

Χθες, λοιπόν, με επικεφαλής τον υπουργό Εσωτερικών Παναγιώτη Κουρουμπλή πραγματοποιήθηκε η πρώτη επίσημη συνεδρίαση του Εθνικού Συμβουλίου για την Κωδικοποίηση.Σε αυτή ήταν παρόντες οι ΓΓ του ΥΠΕΣΔΑ κ.κ Κώστα Πουλάκη, Δημήτρη Τσουκαλά και ο ΓΓ του Υπουργείου Δικαιοσύνης κ. Γιώργος Σαρλής, αλλά και κοσμήτορες και καθηγητές από Νομικές σχολές της χώρας.

Η έννοια που μπήκε στο επίκεντρο κατά την συζήτηση ήταν η ‘ ‘’δραστική αποκάθαρση’’ της νομοθεσίας.

Η κατάργηση, δηλαδή, ενός μεγάλου κομματιού της νομοθεσίας (με τρόπο που δεν θα δημιουργεί πρόβλημα στο αύριο ή σε όποιο χρονικό ορίζοντα), βάσει της αξιολόγησης του νομοθετικού περιβάλλοντος, έτσι ώστε να υπάρξει για πρώτη φορά λειτουργικότητα και αποτελεσματικότητα χωρίς περιττή η ξεπερασμένη, πια, νομοθεσία.

To koutipandoras.gr θεωρεί δικαίωμα του κάθε αναγνώστη να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, τονίζουμε ρητά ότι δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν τον εκάστοτε χρήστη και μόνο αυτόν. Παρακαλούμε πολύ να είστε ευπρεπείς στις εκφράσεις σας. Τα σχόλια με ύβρεις θα διαγράφονται, ενώ οι χρήστες που προκαλούν ή υβρίζουν θα αποκλείονται.