Τέλος στην προσευχή σε βρεφοκομεία και παιδικούς σταθμούς βάζει η Πάτρα

Αναβρασμός στους συντηρητικούς κύκλους της πόλης μετά την οδηγία του Κώστα Πελετίδη να εφαρμοστεί ο απαρέγκλιτα ο κανονισμός καθώς δεν έχουν όλα τα παιδιά την ίδια θρησκεία

4547352

Τέλος στον αναχρονιστικό θεσμό της προσευχής στα δημοτικά βρεφοκομεία και τους παιδικούς σταθμούς έθεσε η δημοτική αρχή της Πάτρας, προκαλώντας,  όπως ήταν αναμενόμενο, τις έντονες αντιδράσεις των συντηρητικών κύκλων της πόλης.

Το γεγονός έγινε γνωστό μάλιστα μέσα από τη διαμαρτυρία του δημοτικού συμβούλου της παράταξης «ΣΠΙΡΑΛ», Χαράλαμπου Στανίτσα, ο οποίος έθεσε σχετική ερώτηση στον δήμαρχο της Πάτρας Κώστα Πελετίδη.

«Όπως αναφέρει “μετά από καταγγελίες πολλών γονέων και δασκάλων ότι δεν πραγματοποιείται προσευχή στο Βρεφοκομείο και στου Δημοτικούς Παιδικούς Σταθμούς, υπέβαλα ερώτηση στον Δήμαρχο, ως πρόεδρο του Βρεφοκομείου, κατά την χτεσινή συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου. Ρώτησα : α) αν αληθεύει ότι κόπηκε η προσευχή και β) αν απαγορεύτηκε στις δασκάλες να κάνουν τον σταυρό τους».

Από την πλευρά της η δημοτική αρχή απάντησε, σύμφωνα με τον Στανίτσα, ότι «αληθεύει και το αιτιολόγησε ότι δεν ανήκουν όλα τα παιδάκια στην ίδια θρησκεία και ιδιωτικά ο καθείς μπορεί να πιστεύει ό,τι θέλει».

Απαντώντας μάλιστα σε ερώτηση τοπικού μέσου, πηγές του Δήμου Πατρέων εξήγησαν ότι «δεν πρέπει να είναι υποχρεωτική η προσευχή μια και δεν έχουν όλα τα παιδιά το ίδιο θρήσκευμα. Αναφέρουν ότι υπήρχαν διαμαρτυρίες γονέων για τον υποχρεωτικό χαρακτήρα της προσευχής στο Βρεφοκομείο και πως στον κανονισμό του Βρεφοκομείου και των Δημοτικών Παιδικών Σταθμών δεν προβλέπεται η τέλεση της προσευχής και ο Δήμαρχος Πατρέων ζήτησε την τήρηση του κανονισμού». Ο κανονισμός δεν προβλέπει ότι η προσευχή έχει υποχρεωτικό χαρακτήρα, συνεπώς δεν τίθεται τόσο θέμα απαγόρευσης, όσο απαρέγκλιτης τήρησής του.

Όπως είναι λογικό η απόφαση του δημάρχου προκάλεσε αντιδράσεις μεταξύ των συντηρητικών κύκλων, με τον δημοτικό σύμβουλο Χαράλαμπο Στανίτσα να σχολιάζει ότι «κατά την προηγούμενη θητεία Πελετίδη, η προσευχή γίνονταν κανονικά, ενώ ενδιαμέσως δεν έχει βγει καμία εγκύκλιος που να απαγορεύει την προσευχή. Όταν ο άνθρωπος αισθάνεται παντοδύναμος βγάζει τον πραγματικό εαυτό του».