Newsroom

Newsroom

Τέλος οι χάρτινες αποδείξεις – Τι θα ισχύει για τα ζευγάρια

Τέλος στις χάρτινες αποδείξεις βάζει απόφαση του διοικητή της ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων Γιώργου Πιτσιλή. Σύμφωνα με την απόφαση, οι φορολογούμενοι οι οποίοι δικαιούνται το αφορολόγητο -μισθωτοί, συνταξιούχοι και αγρότες- δεν θα είναι πλέον υποχρεωμένοι να κρατούν τις αποδείξεις.

58ee5ddd1dc524477a8b46d3

Αντίθετα, θα μπορούν να επικαλούνται τις μηνιαίες αναλύσεις (statement) των τραπεζών για τις χρεωστικές ή τις πιστωτικές τους κάρτες και τις λοιπές πληρωμές που έκαναν και θα κάνουν το 2017 μέσω των τραπεζικών τους λογαριασμών (e-banking κλπ.)

Σύμφωνα με την ίδια απόφαση, στην περίπτωση συζύγων με κοινό τραπεζικό λογαριασμό, όπου ο ένας φορολογούμενος δικαιούται αφορολόγητο (π.χ. μισθωτός) και ο έτερος δεν δικαιούται (π.χ. ελεύθερος επαγγελματίες), ο δικαιούχος αφορολογήτου μπορεί να χρησιμοποιήσει το σύνολο των ηλεκτρονικών πληρωμών του κοινού λογαριασμού για το χτίσιμο του αφορολογήτου.

Για τα εισοδήματα του 2017, τα οποία θα δηλωθούν και θα φορολογηθούν το 2018, ισχύει αφορολόγητο 8.636 -9.545 για μισθωτούς, συνταξιούχους και αγρότες ανάλογα με τον αριθμό των τέκνων.

Τα προκαθορισμένα ποσά δαπανών με πλαστικό χρήμα ή/και e-banking είναι τα ακόλουθα:

10% του ετησίου εισοδήματος, εφόσον αυτό ανέρχεται έως 10.000 ευρώ,

15% του κλιμακίου εισοδήματος από 10.001 έως και 30.000 ευρώ και

20% για το υπερβάλλον των 30.000 ευρώ εισόδημα.

Η απόφαση αφορά το 2017 στο πλαίσιο της προσπάθειας εξάπλωσης της χρήσης πλαστικού χρήματος.

Παράταση μέχρι και τις 30 Ιουνίου για την υποβολή των φορολογικών δηλώσεων

Παράλληλα, αλλάζει η ημερομηνία λήξης της προθεσμίας για την υποβολή των φορολογικών δηλώσεων για τα νομικά πρόσωπα και παίρνει παράταση μέχρι τις 30 Ιουνίου 2017 αντί 30 Απριλίου, σύμφωνα με το υπουργείο Οικονομικών.

Αυτό προβλέπει τροπολογία που κατατέθηκε προς ψήφιση στην Βουλή και με την οποία μειώνεται ο αριθμός των δόσεων των νομικών προσώπων, από 8 σε 6 δόσεις. Ωστόσο η πρώτη δόση δεν θα καταβάλλεται πλέον ταυτόχρονα με την υποβολή της δήλωσης, αλλά την τελευταία εργάσιμη ημέρα του επόμενου μήνα από την καταληκτική ημερομηνία υποβολής της δήλωσης.

Οι υπόλοιπες πέντε δόσεις θα καταβάλλονται μέχρι την τελευταία εργάσιμη ημέρα των πέντε επόμενων μηνών.

Για τα νομικά πρόσωπα και τις νομικές οντότητες που έχουν λυθεί ή έχουν τεθεί υπό εκκαθάριση η καταβολή του φόρου γίνεται εφάπαξ και όχι αργότερα από την επόμενη εργάσιμη ημέρα από την υποβολή της δήλωσης. 

Στέφανος Κασσελάκης: «Αλέξη, έλα πάνω» – Η στιγμή που ο Τσίπρας ανεβαίνει στο βήμα (video)

ΤΣΙΠΡΑΣ ΣΥΡΙΖΑ

Στέφανος Κασσελάκης: «Αλέξη, έλα πάνω» – Η στιγμή που ο Τσίπρας ανεβαίνει στο βήμα (video)

«Πάμε μπροστά. Αλέξη, έλα πάνω», ανέφερε ο Στέφανος Κασσελάκης με αποδέκτη τον τέως αρχηγό του…