Newsroom

Newsroom

Τέλος από τις 4 Ιανουαρίου τα χρωματιστά μελάνια για τατουάζ – Γιατί τα απαγορεύει η Ευρωπαϊκή Ένωση

Περίπου 4.000 ουσίες που χρησιμοποιούνται στην παραγωγή έγχρωμων μελανιών τατουάζ θα περιοριστούν από αύριο, 4 Ιανουαρίου - Έντονες αντιδράσεις στους τατουατζήδες 

tattoo ga3cfe7f8f 1920

Τίτλοι τέλους για τα χρωματιστά τατουάζ από τις 4 Γενάρη βάζει η Ευρωπαϊκή Ένωση, καθώς διαπιστώθηκε ο κίνδυνος για καρκίνο ή γενετικές μεταλλάξεις που μπορεί να προκληθούν εξαιτίας των χημικών ουσιών που βρίσκονται στα μελάνια.

Να σημειωθεί πως ήδη από τον Ιανουάριο του 2021, πολλές από τις χημικές ουσίες είχαν ήδη απαγορευτεί να εφαρμόζονται πάνω στο δέρμα, αλλά παρόλα αυτά, είχε δοθεί μια περίοδος χάριτος στους κατασκευαστές μελανιών για να βρουν ασφαλέστερες συνθέσεις για τη δημιουργία χρωματιστών μελανιών.

Η καταχώριση, αξιολόγηση, εξουσιοδότηση και περιορισμός των χημικών προϊόντων της ΕΕ (REACH) έχει θέσει εκτός νόμου περίπου 4.000 χημικές ουσίες που συνήθως βρίσκονται σε χρωματιστά μελάνια τατουάζ, με την απαγόρευση να τίθεται σε ισχύ στις 4 Ιανουαρίου.

Οι καλλιτέχνες τατουάζ στην ΕΕ έχουν εκφράσει ανησυχίες ότι η απαγόρευση των χρωματιστών μελανιών θα βλάψει τις επιχειρήσεις τους χωρίς να εμποδίζει πραγματικά τους ανθρώπους να έρχονται σε επαφή με δυνητικά επιβλαβείς χημικές ουσίες.

 

Το Κουτί της Πανδώρας συμμετέχει στην 24ωρη απεργία που εξήγγειλε η ΕΣΗΕΑ

issue 2465910 1920 1

Το Κουτί της Πανδώρας συμμετέχει στην 24ωρη απεργία που εξήγγειλε η ΕΣΗΕΑ

Η δημοσιογραφική ομάδα του koutipandoras.gr, συμμετέχει στην 24ωρη απεργία που εξήγγειλαν τα Διοικητικά Συμβούλια της Ομοσπονδίας…