Newsroom

Newsroom

Το τελικό κείµενο του νοµοσχεδίου για το φορολογικό µε τις ποινές για όσους φοροδιαφεύγουν

Αυτόφωρο από το πρώτοευρώ φοροδιαφυγής ΦΠΑ, ποινές φυλάκισης µέχρι και 20 χρόνια για µη απόδοση φόρων και δηµοσιοποίηση των ονοµάτων…

Αυτόφωρο από το πρώτοευρώ φοροδιαφυγής ΦΠΑ, ποινές φυλάκισης µέχρι και 20 χρόνια για µη απόδοση φόρων και δηµοσιοποίηση των ονοµάτων των οφειλετών εφόσονχρωστούν πάνω από 150.000 ευρώ, καθώς και για όσους εκδίδουν πλαστά ή εικονικάτιµολόγια, περιλαµβάνει το τελικό κείµενο του φορολογικού νοµοσχεδίου που κατατέθηκε από το υπουργείο Οικονοµικών χθες στη Βουλή. Το νοµοσχέδιο προβλέπει Αυτόφωρο «δύο ταχυτήτων». Στη µία περίπτωση η ποινική δίωξη ασκείται αυτεπάγγελτα και η µηνυτήρια αναφορά υποβάλλεται αµέσως µετά την ολοκλήρωση του ελέγχου για τη φοροδιαφυγή, ενώ στην άλλη περίπτωση η δίωξη ασκείταιέπειτα από έναν µήνα αν δεν υπάρξειστο µεταξύ διοικητική επίλυση της διαφοράς. ΑΥΤΕΠΑΓΓΕΛΤΑ ενεργοποιείται το Αυτόφωρο για φοροδιαφυγή φόρου εισοδήµατος άνω των 150.000 ευρώ (εφόσον ο εισαγγελέαςπαραγγείλει την άµεση άσκηση ποινικής δίωξης), για ΦΠΑ άνω του ποσού των 75.000 ευρώ (εφόσον δοθεί εντολή του υπ. Οικονοµικών), για πλαστά και εικονικά τιµολόγια αξίας άνω των 150.000 ευρώ και για µη έκδοση άνω των10 αποδείξεωνή συνολικής αξίας άνω των 500 ευρώ.

Στην άλλη περίπτωση, και για µικρότερα ποσά οφειλών, ο φορολογούµενος έχει τη δυνατότητα να κάνει προσφυγή σε διοικητικό δικαστήριο. Η προσφυγή αίρει για έναν µήνα την ποινική δίωξη, αφού θα πρέπει πρώτα να ολοκληρωθεί η διαδικασία του δικαστηρίου.

Η διαδικασία αυτή αφορά οφειλές από ΦΠΑ και άλλους παρακρατούµενους φόρους µέχρι 75.000 ευρώ, για πλαστά και εικονικά τιµολόγια έως 150.000 ευρώ και για µη έκδοση αποδείξεων αριθµού κάτω των 10 ή συνολικής αξίας κάτω των 500 ευρώ. Ειδικά για χρέη ΦΠΑ από 1 έως 75.000 ευρώ, το Αυτόφωρο ενεργοποιείται αµέσως µόνο µε ειδική εντολή του υπ. Οικονοµικών.

ΓΙΑ ΟΦΕΙΛΕΣ ΦΟΡΟΥ ΕΙΣΟ∆ΗΜΑΤΟΣ, το Αυτόφωρο δεν ενεργοποιείται εφόσον αυτές είναι µέχρι τα 15.000

ευρώ. Για ποσά από 15.000 έως 150.000 ευρώ, ο οφειλέτης τιµωρείται µε ενός έτους φυλάκιση, ενώ για οφειλές από 150.000

ευρώ και άνω επιβάλλεται ποινή κάθειρξης, δηλαδή από 5 έως 20 έτη. Χρόνος τέλεσης του αδικήµατος για την ενεργοποίηση του Αυτοφώρου είναι το χρονικό διάστηµα από την παρέλευση τεσσάρων µηνών µέχρι και τη συµπλήρωση χρόνουαντί στοιχου µετο 1/3 της προθεσµίας παραγραφής.Το διάστηµααυτό για ταµεν πληµµελήµαταείναι 20 µήνες απότην τέλεση τουαδικήµατος, για ταδε κακουργήµατα τα 5 χρόνια.

ΓΙΑ ΛΗΞΙΠΡΟΘΕΣΜΑ ΧΡΕΗ. Επιβάλλονται ποινές φυλάκισης από 6 µήνες έως 3 έτη για όσους δεν πληρώσουν ληξιπρόθεσµες και βεβαιωµένες οφειλές προς το ∆ηµόσιο για χρονικό διάστηµα µεγαλύτερο των τεσσάρων µηνών από τη τέλεσή τους. Ειδικότερα, επιβάλλονται ποινές:

n µέχρι ένα έτοςγια οφειλές άνω των 5.000 ευρώ n από έξι µήνες καιπάνω εφόσον το χρέος υπερβαίνει τα 10.000 ευρώ n από ένα έτοςκαι πάνω εφόσον το χρέος υπερβαίνειτο ποσό των 50.000 ευρώ n από τρία έτη και πάνω εφόσον το χρέος υπερβαίνει τα 150.000 ευρώ.
ΓΙΩΡΓΟΣ ΦΙΝΤΙΚΑΚΗΣ

http://www.tanea.gr