Newsroom

Newsroom

Τελικά “Θάνος Ασκητής” γεννιέσαι ή γίνεσαι; Αντιδράσεις για δηλώσεις περί… υποτακτικών φυλών

Η επίμαχη δήλωση του Θάνου Ασκητή σε κυπριακό μέσο αποσύρθηκε κακήν κακώς και αντικαταστάθηκε από μια άλλη εκδοχή

4405455

Κύμα αντιδράσεων προκαλεί τις τελευταίες ώρες η δήλωση του υποψήφιου του ΚΙΝΑΛ Θάνου Ασκητή, ο οποίος ούτε λίγο ούτε πολύ, επιχείρησε να παρουσιάσει σε επιστημονικό περιτύλιγμα ρατσιστικές και αντιεπιστημονικές θεωρίες, με τις οποίες προσδίδονται στοιχεία χαρακτήρα μέσω… της φυλετικής καταγωγής ανθρώπων

Με αφορμή την υπόθεση του διαβόητου κατά συρροήν δολοφόνου της Κύπρου, ο οποίος ομολόγησε ότι σκότωνε γυναίκες από τις Φιλιππίνες, ο ψυχίατρος Θάνος Ασκητής, εξέφρασε στο δίκτυο Sigma την εκτίμησή του ότι ο δολοφόνος επέλεγε τις συγκεκριμένες γυναίκες, επειδή «εκ γενετής» οι γυναίκες από τις Φιλιππίνες είναι «υποτακτικές».

«Πρέπει να έχουμε ως δεδομένο ότι ο 35χρονος ήταν σαδιστής, ερχόταν σε ηδονή με τη διάπραξη των φόνων. Ως εκ τούτου, επέλεγε φυλές που έχουν τα χαρακτηριστικά της υποταγής και της υπηρεσίας. Οι Φιλιππινέζες έχουν αυτό το χαρακτηριστικό. Εκ γενετής, οι πλείστες γυναίκες αυτής της φυλής κουβαλούν μαζί τους αυτό το χαρακτηριστικό, της υποταγής και της υπηρεσίας» δήλωσε ο Θ. Ασκητής, συμπληρώνοντας πως έτσι «έτσι ένιωθε πιο άντρας».

Η καφενειακού τύπου άποψη ότι υπάρχουν φυλές και εθνικότητες που είναι εκ γενετής «υποτακτικές» ή «εξουσιαστικές», επιχειρήθηκε να επιστημονικοποιηθούν, όμως όπως φαίνεται, τα κοινωνικά αντανακλαστικά είναι αρκετά αιχμηρά, με αποτέλεσμα να ξεσπάσουν σοβαρές αντιδράσεις στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.

Μάλιστα, σύμφωνα με το TPP, λίγη ώρα μετά την αναδημοσίευση από το TPP της δήλωσης στο SigmaLive, η επίμαχη αναφορά του Θάνου Ασκητή στην ιστοσελίδα τους εμφανιζόταν ξεκάθαρα αλλαγμένη, ως εξής:
 
«Πρέπει να έχουμε ως δεδομένο ότι ο 35χρονος ήταν σαδιστής, ερχόταν σε ηδονή με τη διάπραξη των φόνων. Ως εκ τούτου, επέλεγε φυλές τις οποίες θεωρούσε ότι είχαν τα χαρακτηριστικά της υποταγής και της υπηρεσίας. Ο 35χρονος θεωρούσε ότι στις γυναίκες αυτής της φυλής θα μπορούσε να βρει παθητικά άτομα για να βγάλει το σεξισμό του».

Παρόλα αυτά, πλήθος αναγνωστών αλλά και το TPP έχει στην κατοχή του print screen της αρχικής ανάρτησης, όπου, επίσης ξεκάθαρα, μπορεί κανείς να διαβάσει τις δηλώσεις, ακριβώς όπως τις μεταφέραμε παραπάνω:

sigma1556204750
 
Οι απόψεις που εξέφρασε ο Θάνος Ασκητής αφήνουν εντελώς έξω από τη συζήτηση τους κοινωνικοπολιτικούς λόγους που μπορεί να οδηγήσουν έναν άνθρωπο ή και μια ολόκληρη κατηγορία ανθρώπων στην αναπαραγωγή συγκεκριμένων συμπεριφορικών προτύπων, υποστηρίζοντας ότι η «υποτακτικότητα» είναι χαρακτηριστικό με το οποίο κάποιοι άνθρωποι «γεννιούνται» λόγω εθνικής καταγωγής.

«Γεια σου κούκλε, τι κάνεις;» – Ακόμα γελάνε στα social media με την… σεξουαλική παρενόχληση της Κωνσταντοπούλου στον Μπέο

240423112228 mpeos konstantopoulou

«Γεια σου κούκλε, τι κάνεις;» – Ακόμα γελάνε στα social media με την… σεξουαλική παρενόχληση της Κωνσταντοπούλου στον Μπέο

Άμεσες ήταν οι αντιδράσεις των χρηστών του Twitter σχετικά με την... καταγγελία του Αχιλλέα Μπέου…

Απίθανο βίντεο – Η Microsoft «ζωντάνεψε» την Μόνα Λίζα και την έκανε να «τραγουδήσει» ραπ

μονα

Απίθανο βίντεο – Η Microsoft «ζωντάνεψε» την Μόνα Λίζα και την έκανε να «τραγουδήσει» ραπ

Η Microsoft επέλεξε αυτόν τον ευφάνταστο τρόπο για να παρουσιάσει τις δυνατότητες του νέου εργαλείου…

Σ.Κασσελάκης: «Καλά έκανα και διέγραψα τον Παπανώτα – Η ηγεσία φαίνεται στις πράξεις και όχι στα λόγια»

κασσε παπανωτας

Σ.Κασσελάκης: «Καλά έκανα και διέγραψα τον Παπανώτα – Η ηγεσία φαίνεται στις πράξεις και όχι στα λόγια»

«Να δούμε αν ο κ. Μητσοτάκης θα κάνει το ίδιο για τον βουλευτή του από…