Newsroom

Newsroom

Το τελευταίο «καρέ» του Mega

Στις 02:08 ξημερώματα Κυριακής, καθώς ο Βλάσης χώριζε το Αστροπελέκι, το Mega εξαφανίστηκε.

4598546

Έσβησε… νωρίς τα ξημερώματα της Κυριακής (28/10),  κι αθόρυβα, το 29χρονο κανάλι, αφήνοντας πίσω του χρέη, απλήρωτους εργαζόμενους. Το ρολόι έδειχνε 02:08 και την στιγμή που ο ο Βλάσης χώριζε το Αστροπελέκι από την σειρά οι ”απαράδεκτοι” το σήμα χάθηκε για πάντα!

Ποιο ήταν το Mega

Ήταν καλοκαίρι του 1989, όταν ψηφίστηκε στη Βουλή το νομοσχέδιο το όποιο «έδινε» δυο προσωρινές άδειες «δοκιμής τοπικού ραδιοτηλεοπτικού σταθμού». Τι σήμαινε αυτό ακριβώς; Ότι πλέον και οι ιδιώτες θα μπορούσαν  να έχουν στην κατοχή τους τηλεοπτικούς σταθμούς, κάτι που μέχρι τότε ήταν αποκλειστικά κρατικό προνόμιο. Η ιστορία της ιδιωτικής τηλεόρασης στην Ελλάδα μόλις είχε ξεκινήσει. 

Το Mega ιδρύθηκε από την εταιρεία Τηλέτυπος Α.Ε., η οποία με τη σειρά της συστάθηκε από τις εταιρείες «Δημοσιογραφικός Οργανισμός Λαμπράκη ΑΕ», «Πήγασος Εκδοτική και Εκτυπωτική ΑΕ», «Χ.Κ.Τεγόπουλος ΑΕ», «Γενική Εκδοτική Ελλάδος – Μεσημβρινή ΑΕ» και «Καθημερινή ΑΕ Έκδοση Εντύπων» με σκοπό τη λειτουργία ραδιοτηλεοπτικών σταθμών και παραγωγή αντίστοιχων προγραμμάτων. Το μετοχικό της κεφάλαιο ήταν ύψους 5 εκατομμυρίων δραχμών, καταβεβλημένο σε μετρητά και αποτελείται από 5.000 ονομαστικές μετοχές ονομαστικής αξίας 1.000 δραχμών εκάστη.

To πρώτο  «Καλησπέρα» 

Το πρώτο δελτίο ειδήσεων του Mega Channel εκφωνήθηκε στις 20 Νοεμβρίου του 1989 από τη σημερινή βουλευτή του ΚΚΕ, Λιάνα Κανέλλη, που ήταν και η βασική παρουσιάστρια. Η Κανέλλη είχε ήδη την εμπειρία από την ΕΡΤ αφού ήταν η πρώτη γυναίκα που παρουσίασε ποτέ δελτίο ειδήσεων.

Γενικός διευθυντής του καναλιού ήταν ο  Σκουλάς και διευθυντής ειδήσεων ο Ιάσων Μοσχοβίτης, με τον Γιώργο Λεβεντογιάννη υπεύθυνο για τα ρεπορτάζ και τον Γιάννη Πρετεντέρη υπεύθυνο του πολιτικού ρεπορτάζ. Η δημοσιογραφική ομάδα είχε από την πρώτη μέρα πολύ δυνατά ονόματα: τη Λιάνα Κανέλλη, τον Αιμίλιο Λιάτσο, τον Νίκο Χατζηνικολάου, την Μαρία Χούκλη αλλά και την Τζένη Μελά, την Εύα Μαυρογένη, την Βίκυ Παλαιολόγου και τον Νίκο Στραβελάκη. Τα Σαββατοκύριακα, παρουσίαζε τα γεγονότα ο Νίκος Χατζηνικολάου. 

Το πρόγραμμα του Mega  ξεκίνησε να εκπέμπει στις 3 το μεσημέρι, ημέρα Δευτέρα και επί 29 συναπτά έτη μεσουρανούσε στην ιδιωτική τηλεόραση.

Τέλος εποχής

Ξημερώματα Κυριακής 28/10 ήρθε και το  το κλείσιμο του, που  σηματοδότησε συνάμα και  το τέλος μιας εποχής στην ιδιωτική τηλεόραση, με την μορφή που την γνωρίζαμε μέχρι σήμερα.

Το Mega, που είχε προλάβει στα 29 χρόνια ζωής του να κάνει τόσους φίλους, όσο και αμέτρητους εχθρούς, θα το θυμούνται οι περισσότεροι, για τις τηλεοπτικές αναμνήσεις που χάρισε, για ορισμένα πρόσωπα που με την παρουσία τους τίμησαν την τον ακροατή.  Ποιος θα ξεχάσει την αξέχαστη  Μαλβίνα Κάραλη, που  ήταν ίσως η πρώτη που έκανε τόσο επιθετική σάτιρα στην ελληνική, ιδιωτική τηλεόραση, όπως και την αξέχαστη φωνή του Mega,  Χρήστου Σιμαρδάνη και πολλών άλλων.

Το Mega θα μείνει  στην ιστορία…για το ψυχαγωγικό του κομμάτι,  όπως θα μείνει στην ιστορία και ως το κανάλι που έφτασε στην κορυφή αλλά δεν μπόρεσε να κρατηθεί εκεί, καθώς  είδε την αυτοκρατορία που είχε χτίσει να γκρεμίζεται, εξαιτίας των διοικητικών αστοχιών που έκανε στην πορεία του (βλ. δάνεια).

Το Mega θα μείνει στην ιστορία κατά πολλούς, και ως το κανάλι εκείνο, που χειραγωγούσε την κοινή γνώμη για χρόνια και έγινε εργαλείο προπαγάνδας. Ακόμα και ως και το κλείσιμο του, κάποιοι το  εκμεταλλεύτηκαν πολιτικά!

 

Ιωαννίδης: Φραστικό επεισόδιο με οπαδό – «Εγώ δεν τιμάω το τριφύλλι, που παίζω με έξι ενέσεις;» (video)

Ιωαννίδης

Ιωαννίδης: Φραστικό επεισόδιο με οπαδό – «Εγώ δεν τιμάω το τριφύλλι, που παίζω με έξι ενέσεις;» (video)

Μετά την νέα ήττα του Παναθηναϊκού, αυτή τη φορά από τον Άρη, υπήρξε ένα επεισόδιο…